4 σημάδια ότι έχετε μια τοξική πεθερά και πώς να την αντιμετωπίσετε

4 σημάδια ότι έχετε μια τοξική πεθερά και πώς να την αντιμετωπίσετε

Όταν μία γυναίκα παντρεύεται έναν άντρα, παντρεύεται και την οικογένειά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγγενείς του συντρόφου μας μας επισκέπτονται συχνά, μας σχολιάζουν, ανακατεύονται στη ζωή μας ή επιθυμούν να μας προσφέρουν τη βοήθειά τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που, παρά την καλή τους πρόθεση, συνειδητοποιούμε πως η χημεία ανάμεσά μας είναι κακή ή και… ανύπαρκτη!

Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, προκύπτει όταν η συνειδητοποίηση αυτή γίνει για την πεθερά μας. Και η σχέση νύφης – πεθεράς, όταν δεν είναι καλή, μπορεί να γίνει βασανιστική! Πριν, λοιπόν, φτάσετε στο σημείο να μισείτε την πεθερά σας, αναγνωρίστε τα σημάδια που δείχνουν πως είναι τοξική και βοηθήστε τη σχέση σας να βελτιωθεί.

Κρίνει ό,τι κι αν κάνετε

Όταν η πεθερά σας κρίνει ό,τι κι αν κάνετε, τότε κάτι δεν πάει καλά. Είναι φυσικό να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη συμπεριφορά και τη σκέψη σας, όπως επίσης φυσικό είναι να θέλει, ως πιο έμπειρη, να σας συμβουλέψει και να σας μεταφέρει την γνώμη της. Ωστόσο, δεν είναι πολύ κομψό να κρίνει αρνητικά τον τρόπο που ντύνεστε, που συγυρίζετε, που μιλάτε στον γιο της ή που μεγαλώνετε τα εγγόνια της.

Τι να κάνετε: Αγνοήστε τον καυστικό της τρόπο, κρύψτε την ταραχή σας και χαμογελάστε. Εάν καταλάβει πως δεν μπορεί να σας επηρεάσει ή να σας ταράξει, το πιθανότερο είναι πως θα βρει νέο τρόπο να σας προσεγγίσει. Και που ξέρετε… o νέος τρόπος ίσως είναι πιο καλοσυνάτος!

Όταν είναι με τα παιδιά, κάνει τα αντίθετα απ’ όσα της έχετε πει

Για να είμαστε ειλικρινείς, σχεδόν καμία γιαγιά δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της νύφης της με τα παιδιά. Η εμπειρία αλλά και η απεριόριστη αγάπη της γιαγιάς προς τα εγγόνια της συνήθως αποτελεί την καλύτερη δικαιολογία για να κάνει αυτό που θεωρεί εκείνη καλύτερο. Ωστόσο, υπάρχουν γιαγιάδες που όχι απλά δεν ακολουθούν τις οδηγίες της μαμάς, αλλά κάνουν συστηματικά τα εντελώς αντίθετα! Σε αυτή την περίπτωση, εάν δηλαδή η πεθερά σας προσπαθεί να σας εκδικηθεί μέσα από τα παιδιά, μάλλον η τοξικότητά της δεν σας κάνει καλό.

Τι να κάνετε: Περιορίστε τις οικογενειακές επισκέψεις και προσπαθείτε να μην σας κρατάει για πολλές ώρες τα παιδιά. Με τον καιρό θα καταλάβει τα λάθη της και, αν θέλει να βλέπει τα παιδιά, θα αναγκαστεί να τα διορθώσει.

Σας εκβιάζει συναισθηματικά

Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι, ίσως, το ισχυρότερο όπλο των τοξικών ανθρώπων. Στην περίπτωση της πεθεράς σας, θα την ακούσετε να παραπονιέται συχνά για την αδύναμη καρδιά της, τα λίγα χρόνια που της μένουν, τον παραγκωνισμό που νιώθει ή το πόσο παραμελημένη είναι. Με λίγα λόγια, σας πατάει εκεί που πονάτε κερδίζοντας συνεχώς έδαφος στη ζωή σας.

Τι να κάνετε: Βάλτε τα δυνατά σας ώστε να μην υποκύπτετε στους συναισθηματικούς εκβιασμούς της. Φροντίστε να είστε σωστή απέναντί της, χωρίς όμως να πέφτετε θύμα των συναισθηματικών της παιχνιδιών. Μείνετε σταθερή στις απόψεις σας και χαμογελάτε.

Σας συγκρίνει συνεχώς μαζί της

Όταν τα παιδιά και ο άντρας σας είναι μπροστά, δεν χάνει ευκαιρία να λέει πόσο ανώτερή σας είναι. Εκείνη μαγειρεύει καλύτερα, φροντίζει τα παιδιά πιο σωστά, καταλαβαίνει τον γιο της πιο ουσιαστικά και άλλα πολλά! Σας χτυπάει πάντα στα σημεία που γνωρίζει πως πονάτε και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τις εντυπώσεις. Μην ξεχνάτε, όμως, πως αυτή η συμπεριφορά συνήθως πυροδοτείται από τεράστια ανασφάλεια!

Τι να κάνετε: Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να μιλήσετε μαζί της. Πείτε της πόσο σημαντική σας είναι η σχέση σας και προσπαθήστε να μειώσετε την ανασφάλειά σας. Η αγάπη και η κατανόηση είναι τα αποτελεσματικότερα όπλα σας!


v