10 βιογραφίες σπουδαίων ελλήνων που διδάσκουν και εμπνέουν τα παιδιά

10 βιογραφίες σπουδαίων ελλήνων που διδάσκουν και εμπνέουν τα παιδιά

Το παιδικό βιβλίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να μάθει ένα παιδί τον κόσμο και να έρθει σε μια πρώτη επαφή με πάρα πολλά πράγματα στα οποία θα κληθεί να εντρυφήσει αργότερα στη ζωή του. Κάποια από αυτά, μπορεί να τα γνωρίσει ακόμη καλύτερα μέσα από τις προσωπικές ιστορίες σημαντικών ανθρώπων και, ειδικότερα, σημαντικών Ελλήνων που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία ή την τέχνη του τόπου μας. Δηλαδή, μέσα από βιβλία όπως είναι αυτές οι 10 βιογραφίες σπουδαίων Ελλήνων, φτιαγμένες ειδικά για παιδιά, με γλώσσα απλή και δομή που είναι συνάμα εκπαιδευτική και διασκεδαστική.

Χαρίλαος… τι όνομα είναι αυτό

της Κατερίνας Λαγού, εκδόσεις Ψυχογιός

Ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στην ιστορία της Ελλάδας, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ζωντανεύει στα μάτια των παιδιών με την σπιρτόζικη πένα της Κατερίνας Λαγού. Την ιστορία του, που είναι συνυφασμένη με τη νεότερη ιστορία της χώρας μας, αφηγείται ο ίδιος, μιλώντας για τη ζωή και το έργο του, απλά, με ανάλαφρο ύφος και εύστοχο χιούμορ που καθηλώνει την προσοχή των μικρών αναγνωστών.

Η πρώτη μου ιστορία: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

του Φίλιππου Μανδηλαρά, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ένας από τους λαοφιλέστερους και πιο ξακουστούς ήρωες της επανάστασης του ‘21, βιογραφείται αριστοτεχνικά από τον Φίλιππο Μανδηλαρά με λόγια απλά, δομημένα σε ευρηματικά στιχάκια που ταξιδεύουν το παιδί στο χρόνο, από τη γέννηση του γενναίου ανδρός ως την επαναφυλάκιση του από τον Όθωνα. Το κείμενο συμπληρώνει υπέροχα η εικονογράφηση της πολύπειρης Ναταλίας Καπατσούλια.

Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη: Οδυσσέας Ελύτης

της Κατερίνας Τζαβάρα, εκδόσεις Διάπλους

Μέρος μιας σειράς βιβλίων που απευθύνεται σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, η εικονογραφημένη αυτή βιογραφία συστήνει τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στους μικρούς αναγνώστες μέσα από επιλεγμένα ποιήματά του. Έτσι, σκιαγραφείται γλαφυρά και η σχέση έμπνευσης του ποιητή με την Ελλάδα, τον ήλιο, τη θάλασσα και το εκθαμβωτικό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, ενώ παράλληλα προτείνονται ασκήσεις και επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό για κάθε ποίημα.

Το όνειρο του Ιωάννη

της Έλσας Μυρογιάννη, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ο αδικοχαμένος Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, βιογραφείται σε συνεργασία με το ομώνυμο Μουσείο από την Έλσα Μυρογιάννη. Η συγγραφέας εξιστορεί τα χρόνια από την κλήση του νεαρού διπλωμάτη να εργαστεί στο πλευρό του Τσάρου έως την ανάληψη των καθηκόντων του στο τιμόνι του ελληνικού κράτους και συστήνει τα παιδιά στο όραμά του για μια ελεύθερη, ενωμένη και ισχυρή Ελλάδα.

Οι παιδικοί μου ήρωες: Αρχιμήδης 

εκδόσεις Radnet

Στην πρόσφατη σειρά βιβλίων που συστήνουν στα παιδιά μια σειρά σημαντικών προσωπικοτήτων απ’ όλον τον κόσμο και τις εποχές, ξεχωρίζει η βιογραφία του Αρχιμήδη. Ο σημαντικός αυτός Έλληνας της αρχαιότητας που μελέτησε τα μυστικά της φύσης, θεμελίωσε τις σύγχρονες επιστήμες και αφιέρωσε τη ζωή του στα μαθηματικά και την κατανόηση του κόσμου αφηγείται στα παιδιά όλη τη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια κι έπειτα.

Ήταν κάποτε παιδιά: Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

της Άννας Ιακώβου, εκδόσεις Άθως (Σταμούλη)

Ένα από τα πιο λαοφιλή πρόσωπα του σύγχρονου ελληνικού ασκητισμού, ο Γέροντας Παΐσιος, συστήνεται στα παιδιά ως… παιδί, πολύ πριν την εποχή που γνωρίσαμε τη χάρη του. Η Άννα Ιακώβου μας εξιστορεί με απλές αφηγήσεις σύντομων περιστατικών το πως ο μικρός Αρσένης από την Κόνιτσα της Ηπείρου εξελίχθηκε σταδιακά στον σοφό αγιορείτη γέροντα που όλοι ξέρουμε και τελικά σε σύγχρονο Άγιο της ορθόδοξης εκκλησίας.

Ο χάρτης του Λευτέρη

της Κατερίνας Λαγού, εκδόσεις Ψυχογιός

Η μυθιστορηματική ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου, του πιο αμφιλεγόμενου Έλληνα ηγέτη ξεδιπλώνεται με μαεστρία διά χειρός Κατερίνας Λαγού. Από τα παιδικά του χρόνια του μεγάλου ανδρός και τον αγώνα του να σπάσει τα πατρικά δεσμά ως τη μικρασιατική καταστροφή και τα χρόνια του μαζικού ξεριζωμού, το βιβλίο αυτό αποτελεί για τα παιδιά ένα αληθινό ταξίδι μέσα στα πιο πυκνά μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας.

Η πρώτη μου ιστορία: Σόλωνας ο σοφός νομοθέτης

του Φίλιππου Μανδηλαρά, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Με ευρηματικά στιχάκια και χιουμοριστικες εικόνες, ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η Ναταλία Καπατσούλια αφηγούνται τη ζωή του εμβληματικού Αθηναίου νομοθέτη. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον σπουδαίο Έλληνα της αρχαιότητας από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και τα νεανικά ταξίδια ως την κομβική εποχή που, ως σοφός, κλήθηκε να δώσει μια ριζική λύση στη μακροχρόνια κρίση που ταλάνιζε την αθηναϊκή πολιτεία.

Μαγικές διαδρομές στην τέχνη: Θεόφιλος Χατζημιχαήλ

της Κατερίνας Τζαβάρα, εκδόσεις Διάπλους

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, ο απαράμιλλος Μυτιληνιός Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, παρουσιάζεται στα παιδιά μέσα από ένα εικονογραφημένο παραμύθι και τέσσερις εμβληματικούς πίνακες, επιλεγμένους από το τεράστιο έργο του. Επιπλέον, τα παιδιά καλούνται να εντρυφήσουν στη δουλειά του Θεόφιλου, τις επιρροές και τον αντίκτυπό του στην τέχνη μέσα από ένα πλήθος ασκήσεων, παιχνιδιών και προτάσεων για περαιτέρω ανάγνωση.

Οι παιδικοί μου ήρωες: Μαρία Κάλας 

εκδόσεις Radnet

Μέσα από έναν άρτια εικονογραφημένο τόμο γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, τα παιδιά συστήνονται διασκεδάζοντας με την αξέχαστη Μαρία Κάλας, τη σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο που κατέκτησε τον κόσμο με τη φωνή και το ταλέντο της. Έτσι, έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της όπερας και της μουσικής κι εμπνέονται να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να δουλέψουν σκληρά για να γίνουν καλοί σ’ αυτό που αγαπούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v