«Πώς η μητέρα μου με βοήθησε να απολαύσω την εγκυμοσύνη μου»

«Πώς η μητέρα μου με βοήθησε να απολαύσω την εγκυμοσύνη μου»

Κάθε γυναίκα μπορεί να βρει μέσα της τα ψυχικά αποθέματα και τις δυνάμεις να αντεπεξέλθει σε μια εγκυμοσύνη, ακόμη και αν είναι η πρώτη της. Πάντα, όμως, η παρουσία ενός ανθρώπου δίπλα της, πέρα απ’ τον σύντροφό της, που θα την στηρίξει και θα της κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη, είναι πολύτιμη. Και ο πιο κατάλληλος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από τη μητέρα της. Αυτή η γυναίκα είχε δίπλα της τη δική της μαμά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μοιράζεται μαζί μας πώς την βοήθησε, όχι μόνο να τη φέρει εις πέρας, αλλά και να απολαύσει την κάθε στιγμή της.

«Μου μίλησε για τον καιρό που ήμουν κι εγώ μωρό» 

«Όσα περνάμε τώρα, οι μαμάδες μας τα πέρσααν με εμάς κι ακόμη αντηχεί στο μυαλό  μας η φράση “θα γίνεις κι εσύ μάνα και τότε θα με καταλάβεις”. Η σύνδεση όμως με αυτήν την πρώιμη περίοδο της ζωής μας, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο παιδί που μεγαλώνει μέσα μας και να καλλιεργήσει μια σχέση ενσυναίσθησης που θα ωφελήσει και τους δύο. Αν και δεν σκέφτηκε έτσι, η μαμά μου δεν έχασε την ευκαιρία να μου μιλήσει για την περίοδο που ήταν έγκυος σε μένα και όσα τράβηξε εκείνη την εποχή κατά τη γέννα και τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής μου.

Με χαλάρωσε έτσι, αρκετά, και μου δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας – ένιωθα ότι έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο που ξέρει τι κάνει και, μάλιστα, το έχει κάνει σε πιο δύσκολες συνθήκες.»   

«Με συμβούλεψε σωστά χωρίς να με πιέσει» 

«Η μαμά μου δεν είναι άνθρωπος που αντέχει να βλέπει κάτι να γίνεται με το λάθος τρόπο και να μην επεμβαίνει. Είναι αρκετά εμμονική με την καθαριότητα και δεν με αφήνει σε χλωρό κλαρί όταν πρόκειται για το νοικοκυριό. Αυτή τη φορά, όμως, δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να με κρίνει και να με πιέσει να κάνω κάτι που δεν ένιωθα απαραίτητο. Μου εξέφρασε κάθε διαφωνία της με ύφος διαλλακτικό, χωρίς να γίνεται πιεστική ή να μου μεταδίδει την ανησυχία της. Έψαξε μάλιστα να μάθει πώς γίνονται κάποια πράγματα στην εποχή μας για να μη νομίζω ότι μου μιλάει με βάση όσα “λένε οι παλιές”.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποφύγουμε τις γνωστές “κόντρες” μας και, μάλιστα, να πειστώ πολλές φορές να κάνω αυτό που μου έλεγε (και είχε δίκιο), χωρίς να το πολυσκεφτώ.» 

«Με βοήθησε με το σπίτι και το φαγητό» 

«Πέρα απ’ το ότι δούλευα μέχρι ένα στάδιο της εγκυμοσύνης, το να κάνω τις δουλειές του σπιτιού όπως και όσο συχνά έπρεπε ήταν για μένα δύσκολη υπόθεση. Λίγο οι αναγούλες, λίγο οι οδηγίες του γιατρού να μην ζορίζομαι όσο περνά ο καιρός, θα μου ήταν αδύνατο ν’ ανταπεξέλθω χωρίς τη μάνα μου. Όχι ότι ο σύντροφός μου δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με το σπίτι, αλλά κι εκείνος δουλεύει πολύ και ο χρόνος του είναι λιγοστός. Ευτυχώς, η μητέρα μου έχει πολλές αντοχές και το σπίτι μου δεν έμεινε ποτέ απεριποίητο. Ταυτόχρονα, επειδή της αρέσει πολύ να μαγειρεύει για άλλους, φάγαμε μερικά απ’ τα καλύτερα φαγητά της ζωής μας.

Με λίγα λόγια, μου έφυγε ένα μεγάλο βάρος και η ψυχολογία μου δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο απ’ την αδυναμία μου να κάνω όσα έκανα πριν.» 

«Ήταν δίπλα μου σε κάθε σημαντική στιγμή» 

«Γνωρίζω πλέον, όπως και κάθε γυναίκα που έχει ζήσει μια εγκυμοσύνη, από πόσα κύματα περνάμε και πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστούμε τις τεράστιες αλλαγές στη διάθεσή μας, αλλά και στο σώμα μας. Οι μαμάδες μας το ξέρουν καλά κι έτσι η δική μου, ήξερε πως να είναι πάντα παρούσα όταν μέτραγε περισσότερο και ταυτόχρονα πιο διακριτική όταν έκρινε ότι αυτό χρειαζόμουν. Τελικά, ήταν δίπλα μου, στήριγμα και εμψυχώτρια, σε κάθε σημαντική στιγμή της εγκυμοσύνης, αλλά και του πολύ δύσκολου “4ου τριμήνου”.

Μαζί με τον σύντροφό μου, ήταν εκείνη που με βοήθησε όχι μόνο να περάσω με επιτυχία όλους αυτούς τους μήνες, αλλά να απολαύσω κιόλας κάθε μοναδική στιγμή τους.»

v