Παιδί και Σαρακοστή: πώς να έχει μια πλήρη διατροφή ένα παιδί που νηστεύει

Παιδί και Σαρακοστή: πώς να έχει μια πλήρη διατροφή ένα παιδί που νηστεύει

Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ήδη ξεκινήσει και πολλοί γονείς θα αναρωτιέστε αν μαζί με εσάς μπορούν να νηστέψουν και τα παιδιά σας. Η διατροφή κατά την περίοδο της Σαρακοστής προβλέπει την αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αποχή από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Γενικά, η μη κατανάλωση σημαντικών ομάδων τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαιτέρως στα παιδιά, λόγω του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξής τους. Ας δούμε λοιπόν από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να νηστεύουν με ασφάλεια και τί θα πρέπει να προσέχετε έτσι ώστε η διατροφή τους να είναι πλήρης.

Η νηστεία μπορεί να είναι κατάλληλη για παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών κι εφόσον η διατροφή τους κατά την περίοδο αυτή είναι πολύ καλά δομημένη. Μάλιστα, μια τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα στην υγεία του, δεδομένου ότι είναι πολύ χαμηλότερη σε κορεσμένο λίπος και υψηλότερη σε διαιτητικές ίνες και βιταμίνες από την κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

Για να μη δημιουργηθούν διατροφικές ελλείψεις θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω σημεία: 

Πρωτεΐνες

Για να εξασφαλίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της νηστείας επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και τα απαραίτητα για τον οργανισμό τους αμινοξέα, θα πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία φυτικών τροφών στους κατάλληλους συνδυασμούς. Συγκεκριμένα, το παιδί θα πρέπει να συνδυάζει την κατανάλωση φυτικών τροφίμων, για παράδειγμα, οσπρίων και δημητριακών, όπως φακές με ρύζι (ή κινόα ή πλιγούρι ή αντίστοιχα δημητριακά) ή φασόλια με ψωμί. Επιπλέον, για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν θαλασσινά και προϊόντα σόγιας.

Σίδηρος

Για την ενίσχυση της πρόσληψης του σιδήρου η διατροφή του παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει θαλασσινά, καθώς και τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, το παστέλι και το ταχίνι. Ωστόσο, τα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, τον περιέχουν σε μια μορφή που είναι δύσκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό, σε σύγκριση με τον σίδηρο που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Συνεπώς, οι φυτικές πηγές σιδήρου θα πρέπει να συνδυάζονται με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως ο χυμός λεμόνι, το πορτοκάλι, οι φράουλες και οι πιπεριές, προκειμένου να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο, δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν την κύρια πηγή αυτού αποκλείονται, θα πρέπει να προσλαμβάνεται από εναλλακτικές πηγές φυτικών τροφίμων, αν και ταυτόχρονα μπορεί να περιέχουν και ουσίες που καθιστούν δύσκολη την απορρόφησή του. Ειδικότερα, το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κυρίως μπρόκολο), όσπρια (κυρίως ξερά φασόλια), ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα), σουσάμι και προϊόντα σόγιας. Όσον αφορά τη βιταμίνη D, που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα λιπαρά ψάρια και τα αβγά, το παιδί για την εξασφαλίσει μπορεί να καταναλώνει εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου, όπως χυμούς πορτοκαλιού και δημητριακά.

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, δεδομένου ότι βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και στα αυγά, εναλλακτικές πηγές πρόσληψης για τα παιδιά μπορούν να αποτελούν τα προϊόντα σόγιας, οι ξηροί καρποί (ιδίως τα καρύδια), ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως οι χυμοί του εμπορίου.

Εν κατακλείδι…

Συμπερασματικά, η νηστεία μπορεί να είναι ασφαλής για τα παιδιά άνω των 6 ετών και οι διατροφικές τους ανάγκες μπορούν να καλυφθούν επαρκώς κατά την περίοδο της νηστείας, μέσω της κατανάλωσης κατάλληλα συνδυασμένων φυτικών τροφίμων. Προσοχή, βέβαια, χρειάζονται περιστατικά με διαγνωσμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ή παιδιά με αναιμία ή άλλα προβλήματα υγείας. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του παιδίατρου και του διαιτολόγου κρίνεται απαραίτητη.


 
v