«Το πείραμα του ψωμιού»: για να γίνει το πλύσιμο των χεριών αγαπημένη συνήθεια των παιδιών 

«Το πείραμα του ψωμιού»: για να γίνει το πλύσιμο των χεριών αγαπημένη συνήθεια των παιδιών

Πριν από λίγο καιρό, στο ξεκίνημα της περιόδου των ιώσεων, μια δασκάλα σε σχολείο των ΗΠΑ, έκανε ένα πείραμα στην τάξη για να δούν τα παιδιά τι συμβαίνει με τα χέρια μας και τα μικρόβια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και καταδεικνύουν με τρόπο εμφατικό το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται, όταν αγνοούμε – μικροί και μεγάλοι – τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι ή αντισηπτικό διάλυμα. Ειδικά, τώρα που αντιμετωπίζουμε την έξαρση του κοροναϊού, το μάθημα που παίρνουμε είναι υπερπολύτιμο.

Εν συντομία, τα παιδιά πήραν φρέσκο ψωμί του τοστ και έβαλαν στην άκρη:

  • Μία φέτα που δεν ακούμπησε κανείς.
  • Μία φέτα που ακούμπησαν όλα τα παιδιά με άπλυτα χέρια.
  • Μία φέτα που ακούμπησαν όλα τα παιδιά, έχοντας καθαρίσει τα χέρια τους με αντισηπτικό χεριών.
  • Μία φέτα που ακούπησαν όλα τα παιδιά, έχοντας πλύνει τα χέρια τους με νερό και απλό σαπούνι.
  • Και μία φέτα που τα παιδιά έτριψαν πάνω σε όλα τα λάπτοπ τους.

Οι φέτες μπήκαν σε σακουλάκια φαγητού που σφραγίζονται και μετά από 3-4 εβδομάδες (εξαιτίας της αεροστεγούς αποθήκευσης και των συντηρητικών) φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι δύο φέτες που είχαν μείνει ανεπηρέαστες από βακτήρια ήταν εκείνη που δεν ακούμπησε κανείς κι εκείνη που τα παιδιά ακούμπησαν, έχοντας πλυθεί με νερό και σαπούνι.

Το αντισηπτικό επέτρεψε έναν υψηλό βαθμό αλλοίωσης, ενώ η φέτα που ακούμπησαν με βρώμικα χέρια χάλασε σχεδόν όλη. Η χειρότερη αλλοίωση, παρατηρήθηκε στη φέτα που ήρθε σε επαφή με τα λάπτοπ των παιδιών, μια πολύ συνήθης εστία μικροβίων που επιλέγουμε να αγνοούμε.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος παιδιών και ενηλίκων στη μάχη κατά των μικροβίων απ’ το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Είναι κάτι που, ασχέτως κοροναϊού, πρέπει να γίνει η «καλή» συνήθεια όλων μας.

Ας θυμηθούμε πως γίνεται σωστά:

  • Βάζουμε τα χέρια κάτω από τρεχούμενο νερό ώστε να βραχούν παντού, κλείνουμε τη βρύση και πιάνουμε το σαπούνι (ή ρίχνουμε κρεμοσάπουνο).
  • Τρίβουμε τα χέρια μας καλά, από κάθε μεριά, ώστε το σαπούνι να πάει παντού, ακόμη και ανάμεσα από τα δάχτυλα και μέσα στα νύχια μας.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, όσο βαρετό και αν είναι.
  • Ανοίγουμε τη βρύση και ξεπλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά με μπόλικο νερό.
  • Στεγνώνουμε τα χέρια μας με μια καθαρή πετσέτα ή (αν υπάρχει) ένα στεγνωτή αέρος.
v