Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού: πώς να απασχολήσετε τα παιδιά για να μην βαρεθούν

Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού: πώς να απασχολήσετε τα παιδιά για να μην βαρεθούν

Πολλές φορές, οι συγκυρίες της ζωής είναι περίεργες και από εκεί που δεν το περιμένουμε, έρχονται τα πάνω κάτω. Κάπως έτσι συνέβη και τώρα με την πανδημία του Covi-19. Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε καλά καλά τι είναι ο κορονοϊός και πώς εξαπλώνεται, ανακοινώθηκε πως κλείνουν τα σχολεία, ακυρώνονται όλες οι δραστηριότητές μας και πρέπει να μείνουμε σπίτι για να προφυλαχτούμε. 

Καταλαβαίνω πως μία τέτοια κατάσταση προκαλεί άγχος, ανησυχία και θυμό, όμως καλό είναι να δούμε όσο την αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα και να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο που μας δίνεται για να δούμε και να δεθούμε περισσότερο με τα παιδιά μας. Εάν τα παιδιά βαριούνται και γκρινιάζουν, δώστε το καλό παράδειγμα, χαμογελάστε και βρείτε διασκεδαστικές ασχολίες για όλη την οικογένεια!

Οικογενειακή ταινία με ποπ κορν

Μια ωραία οικογενειακή ταινία συνοδευόμενη από ποπ κορν ή άλλες λιχουδιές είναι μία από τις αγαπημένες συνήθειες των μικρών αλλά και των μεγάλων! Μέχρι τώρα, απολαμβάναμε αυτή την ωραία στιγμή τις Παρασκευές ή τα Σάββατα, κι αφού τα παιδιά είχαν ξεμπερδέψει με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων, όμως, μπορείτε να την επαναλαμβάνεται συχνότερα! Ευτυχώς οι παιδικές ταινίες είναι πολλές, ενώ οι λιχουδιές… ακόμα περισσότερες!

Παιχνίδι ρόλων

«Ξυπνήστε» την δημιουργικότητα των παιδιών σας με τα ευφάνταστα παιχνίδια ρόλων! Αφού είστε όλοι μαζί σπίτι συνεχώς, αφιερώστε μερικές ώρες για να ζωντανέψτε τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών σας, δώστε τους φωνή και βάλτε τους να πρωταγωνιστήσουν σε μια δικά σας, συναρπαστική ιστορία! Τα παιδιά (όλων των ηλικιών) τρελαίνονται για το συγκεκριμένο παιχνίδι και θα σας βοηθήσει να περάσετε δημιουργικά την ώρα σας αλλά και να καλλιεργήσετε ακόμα περισσότερο τις μεταξύ σας σχέσεις. Συνήθως, μετά από μερικές ώρες παιχνιδιού ρόλων, ακολουθεί μεγάλη αγκαλιά και η φράση «είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου!»

Διαβάστε βιβλία!

Συνήθως τα παιδιά δεν έχουν χρόνο ή όρεξη να διαβάσουν μέσα στην ημέρα, και περιμένουμε να έρθει η ώρα του ύπνου για να συνεχίσουμε το αγαπημένο τους λογοτεχνικό βιβλίο. Οι καταστάσεις, όμως, έστω και κατ’ ανάγκη, άλλαξαν. Οι μέρες που περνάμε όλοι μαζί κλεισμένοι σπίτι φαντάζουν πολύ μεγάλες και ο ελεύθερος χρόνο των παιδιών είναι πολύς. Εκμεταλλευτείτε τον λοιπόν και καθιερώστε το διάβασμα σαν μια καθημερινή μεσημεριανή (ή πρωινή) συνήθεια. Το διάβασμα, εξάλλου, είναι ένα παράθυρο στον κόσμο… 

Επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και χειροτεχνίες

Ποιο παιδί δεν αγαπά τα επιτραπέζια και τις χειροτεχνίες! Πόσο μάλλον όταν συμμετέχουν και οι γονείς του σ’ αυτά… Περάστε δημιουργικές ώρες, λοιπόν, με παιχνίδια φαντασίας και στρατηγικής, εξασκήστε το μυαλό σας και γελάστε οικογενειακώς! Κι όταν βαρεθείτε, πάρτε τα ψαλίδια σας και τις μπογιές σας και φτιάξτε, για παράδειγμα, την ιδανική πόλη που θα θέλατε να μείνετε. Μια ιδέα είπαμε, εσείς φτιάξτε ό,τι μα ό,τι θέλετε - αρκεί να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει!

Μουσική και χορός

Πόσο συχνά έχετε την ευκαιρία να ακούτε μουσική με τα παιδιά σας;Μάλλον όχι πολύ… Αυτή η περίοδος, είναι η κατάλληλη για να τους γνωρίσετε διάφορα μουσικά είδη, να ανταλλάξετε απόψεις, να φτιάξετε τις δικές σας χορογραφίες και να εκτονώσετε το άγχος με τον χορό. Είναι λυτρωτικό να χοροπηδάς στο ρυθμό της αγαπημένης σου μουσικής και ειδικά όταν ξέρεις πως δεν σε βλέπει κανείς παρά μόνο η οικογένειά σου! 

v