331 τα κρούσματα του κορονοϊού - πώς ψωνίζουμε από σήμερα στα σούπερ-μάρκετ

331 τα κρούσματα του κορονοϊού - πώς ψωνίζουμε από σήμερα στα σούπερ-μάρκετ

Παρά τις αδιάκοπες εκκλήσεις των υπευθύνων, αλλά και τις δεκάδες παρεμβάσεις Ελλήνων που ζουν στην Ιταλία και εκλιπαρούν να μην φερθούμε ανεύθυνα όπως έκαναν οι πολίτες της γείτονος χώρας, ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού δεν «έμεινε σπίτι» τις προηγούμενες μέρες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, είχαμε τον 4ο νεκρό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300. Έτσι, με γνώμονα ότι στα σούπερ-μάρκετ παρατηρείται ο μεγαλύτερος συνωστισμός σε όλη τη διάρκεια της μέρας, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα στη λειτουργία τους.

Από σήμερα, λοιπόν, οι αγορές μας θα γίνονται πιο συντεταγμένα και με έμφαση στην ελάχιστη δυνατή επαφή με τους άλλους.

Συγκεκριμένα, σε κάθε κατάστημα, θα εισέρχεται ταυτόχρονα αριθμός πελατών ανάλογος του χώρου με βάση τον κανόνα: 1 πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Κατά την είσοδο και την έξοδο, οι πελάτες θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους με το αντισηπτικό που θα υπάρχει διαθέσιμο.

Εντός του καταστήματος, οι πελάτες που περιμένουν στους χώρους κοπής ή το ταμείο θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και, φυσικά, ανάλογη απόσταση από τον ταμία που τους εξυπηρετεί.

Για να αποφευχθεί περαιτέρω ο συνωστισμός, τα σούπερ-μάρκετ θα μπορούν να λειτουργούν με υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον και τις Κυριακές, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων, θα γίνεται πλέον επί 24ώρου βάσεως. Όλοι οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να φοράνε γάντια και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματος.

Στις λαϊκές αγορές, επιβάλλεται η ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ πελατών και πωλητών, ενώ σε κάθε πάγκο θα υπάρχουν γάντια που θα δίνονται στους πελάτες μαζί με τη σακούλα για να μην αγγίζουν τα προϊόντα με τα χέρια τους.

Εντωμεταξύ, εξετάζονται και περαιτέρω μέτρα για τη διευκόλυνση του κοινού και την ελάττωση του συνωστισμού, όπως η επέκταση του ωραρίου για τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Το βάρος της εφαρμογής των μέτρων πέφτει φυσικά στις επιχειρήσεις, που θα πρέπει να ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο, καθώς και τον αριθμό των πελατών που ψωνίζουν ταυτόχρονα. Όσο για τις ουρές έξω από τα καταστήματα, η ευθύνη να τηρήσουμε τις αποστάσεις και τους κανόνες πέφτει σε όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε τα ψώνια μας με ασφάλεια.

Σήμερα το πρωί, άλλωστε, κατά την αυτοψία του σε μεγάλο σούπερ-μάρκετ της πόλης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε τη σημασία της υπεύθυνης στάσης και της τήρησης των μέτρων: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας. Δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνετε κάθε λίγο στο σούπερ μάρκετ, μη συνωστίζεστε, ας βάλουμε όλοι λίγο πλάτη. Όποιος μπαίνει, παίρνει κάρτα με τον αριθμό του. Όταν θα τελειώνει τα ψώνια, θα την παραδίδει πίσω και αφότου την απολυμαίνουν, θα την παραδίδουν στον επόμενο πελάτη. Με αυτό το σύστημα ελέγχουμε τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων».

Για τα αντισηπτικά και την έλλειψη που ανησυχεί τους πολίτες, είπε: «Περίπου από την Πέμπτη περιμένουμε την νέα τροφοδοσία σε αντισηπτικά. Θεσπίζουμε πλαφόν τρία αντισηπτικά ανά καρότσι.»

Ελπίζουμε τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν με ευλάβεια από όλους για να διασφαλιστεί όσο γίνεται καλύτερα η δημόσια υγεία και να βγούμε σύντομα από αυτήν την κρίσιμη κατάσταση.

v