Επισκεφθείτε με τα παιδιά τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου απ’ τον καναπέ σας

Επισκεφθείτε με τα παιδιά τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου απ’ τον καναπέ σας

Κακά τα ψέματα, η καραντίνα στην οποία μας έχει εξαναγκάσει η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μεν μια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά, αλλά είναι και μια σπαζοκεφαλιά. Κοντολογίς, καλούμαστε να «σπάσουμε το κεφάλι μας» καθημερινά, για το πώς θα περάσουμε τη μέρα με τα παιδιά μας πιο ευχάριστα και πιο εποικοδομητικά! Ευτυχώς, το ίντερνετ έχει πολλές απαντήσεις και μία από αυτές είναι οι εικονικές περιηγήσεις σε κάποια από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, οι οποίες μας μυούν στον κόσμο της τέχνης και της ιστορικής γνώσης χωρίς να σηκωθούμε απ’ τον καναπέ μας.

Google Arts & Culture

Η υπηρεσία της Google, «Google Arts & Culture», που διατίθεται και ως app (για Αndroid ή iOS), προσφέρει πρόσβαση σε δεκάδες μουσεία και συλλογές τέχνης σε όλον τον κόσμο. Κατεβάστε την εφαρμογή ή μπείτε στο site και δεν θα καταλάβετε πως θα περάσει ο χρόνος με το παιδί, χαζεύοντας τα αριστουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν και μουσεία που δίνουν πρόσβαση σε μέρος των συλλογών τους από το site τους, μέσω εικονικών ξεναγήσεων ή φωτογραφικού υλικού:

Το Λούβρο

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ξακουστά μουσεία του κόσμου, το Λούβρο, προσφέρει εδώ και καιρό εικονικές περιηγήσεις σε συλλογές του για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στους επιβλητικούς χώρους του. Αυτόν τον καιρό μπορεί κανείς να δει από την άνεση του σπιτιού την Αιγυπτιακή συλλογή, την περιήγηση στα ερείπεια του μεσαιωνικού κάστρου που υπήρχε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το μουσείο, αλλά και την Γκαλερί του Απόλλωνα με τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούν την οροφή.

Το Γκούγκενχαϊμ

Το πολύ σημαντικό μουσείο συγχρονης τέχνης, το Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα της τεράστιας συλλογής του απ’ τον καναπέ μας με λίγα κλικ. Αν και πρόκειται για ένα μικρό μέρος όσων μπορεί κανείς να δει διά ζώσης, η online συλλογή του μουσείου δευρύνεται συνεχώς με νέα έργα και νέους καλλιτέχνες για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίριό του.

Το Βρετανικό μουσείο

Το ιστορικό αυτό μουσείο, που διαθέτει πάνω από 8 εκατομμύρια εκθέματα ανεκτίμητης αξίας – ανάμεσά τους και τα μάρμαρα του Παρθενώνα – προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να δει πάνω από τα μισά μέσω μιας online βάσης δεδομένων.

Το μουσείο Νταλί

Το μουσείο Νταλί είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του πολυσχιδή ισπανού σουρεαλιστή και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την τελευταία κατοικία του. Για τους θαυμαστές του Σαλβαντόρ Νταλί, αλλά και τους απανταχού φιλότεχνους, που δεν μπορούν να πεταχτούν ως την Καταλωνία, το μουσείο προσφέρει μια διαδικτυακή ματιά στους χώρους και κάποια από τα εκθέματά του.

Το μουσείο του Βατικανού

Ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, το μουσείο του Βατικανού δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά και ακόμη περισσότερους δέχεται ηλεκτρονικά, μέσω των εικονικών περιηγήσεων σε κάποιες από τις εμβληματικές συλλογές του, ανάμεσά τους και η Καπέλα Σιστίνα. Τώρα που το Βατικανό είναι κλειστό και ακόμη κι ο Πάπας απευθύνεται στους πιστούς μόνο μέσω δικτύου, είναι η κατάλληλη στιγμή να συστήσουμε στο παιδί τον πλούτο αυτού του εκπληκτικού μουσείου και να του ανοίξουμε την όρεξη για τα μελλοντικά του ταξίδια.

v