Πώς να απολυμάνετε σωστά το αυτοκίνητο για να προφυλαχτείτε από τα μικρόβια

Πώς να απολυμάνετε σωστά το αυτοκίνητο για να προφυλαχτείτε από τα μικρόβια

Τώρα περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και των αυξανόμενων κρουσμάτων, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την καθαριότητα τόσο του σπιτιού, όσο και του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας.

Η απολύμανση είναι το καταλληλότερο «όπλο» απένταντι στις εστίες μικροβίων που δημιουργούνται στις επιφάνειες του αυτοκινήτου μας και πρέπει να γίνει σωστά για να προστατευτούμε όπως πρέπει και, ταυτόχρονα, να μην προκαλέσουμε φθορές στο εσωτερικό του.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ο καθαρισμός των βρώμικων επιφανειών και η απολύμανση είναι ένα μέτρο βέλτιστης πρακτικής για την προστασία από τον κορονοϊό. Για να μπορέσουμε ωστόσο να απολυμάνουμε σωστά τις επιφάνειες, πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε σωστά το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Οι ειδικοί των αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες να μη χρησιμοποιούν καθαριστικά που έχουν ως βάση την αμμωνία ή περιέχουν χλωρίνη, καθώς μπορεί να είναι αποτελεσματικά ενάντια στα μικρόβια ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν φθορές στο βινύλιο και τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σύγχρονα οχήματα.

Τι καθαριστικά πρέπει να χρησιμοποιούμε

Αντί των παραπάνω οι ειδικοί συστήνουν στους οδηγούς ήπια αντισηπτικά και «λοσιόν» που περιέχουν αλκοόλ σε ποσοστό 70%. Ακόμη, η χρήση νερού και σαπουνιού προτείνεται από τους περισσότερους, ειδικά για τις υφασμάτινες επιφάνειες.

Ποια σημεία πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίσουμε

Το τιμόνι μπορεί να μην φαίνεται βρώμικο, στην πραγματικότητα όμως είναι τέσσερις φορές πιο βρώμικο από ένα κάθισμα τουαλέτας, σύμφωνα με μελέτη του CarRentals.com του 2019. Για να το καθαρίσετε, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι και σκουπίστε κάθε εκατοστό του τιμονιού, όχι μόνο τα μέρη όπου νομίζετε ότι το κρατάτε.

Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει οθόνη αφής, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα πανί μικροϊνών για να μην καταστρέψετε την επιφάνεια της οθόνης.

Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος και πολλά μαντηλάκια, αλλά είναι σημαντικό να σκουπίσετε κάθε επιφάνεια. Καθαρίστε τις θήκες ποτηριών, το χειρόφρενο, τον λεβιέ ταχυτήτων, τη λαβή του πορτμπαγκάζ, τους υαλοκαθαριστήρες, το στήριγμα χεριών και τις πόρτες. Μην ξεχνάτε επίσης να απολυμάνετε τα παράθυρα και τους καθρέπτες.



Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι ή, ακόμα καλύτερα, την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε πολύ καλά χαλάκια του αυτοκινήτου.

Τα κλειδιά του αυτοκινήτου είναι πολύ βρώμικα. Πριν τα απολυμάνετε πρέπει να τα καθαρίσετε. Αν έχετε ένα πλαστικό καπάκι, αφαιρέστε το από την αλυσίδα και σκουπίστε το με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Αν έχετε μεταλλικά κλειδιά, διαχωρίστε την πλαστική θήκη και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με ζεστό νερό και μερικές σταγόνες σαπουνιού. Με μια οδοντόβουρτσα καθαρίστε τα και σκουπίστε πολύ καλά.

v