Υπερκινητικό παιδί και καραντίνα: πώς να βοηθήσουμε το παιδί να εκτονωθεί

Υπερκινητικό παιδί και καραντίνα: πώς να βοηθήσουμε το παιδί να εκτονωθεί

Τα υπερκινητικά παιδιά είναι αξιολάτρευτα και συνήθως ευφυέστατα. Διαθέτουν πολλή ενέργεια, περισσότερη από τα υπόλοιπα παιδιά, και θέλουν διαρκώς να ασχολούνται με κάτι για να εκτονώνονται. Το σχολείο, οι δραστηριότητες και γενικά το πρόγραμμα που είχαν μέχρι τώρα, ήταν αρκετό για να ηρεμούν και να κουράζονται. 

Ωστόσο, η καραντίνα δυσκολεύει πολύ τα πράγματα αφού δεν ξέρουν πώς να εκτονώσουν την ενέργειά τους και διαρκώς είναι ανήσυχα. Μπορούμε, όμως, να καλύψουμε τις ανάγκες τους ακόμα και μέσα στο σπίτι, αρκεί να είμαστε πειθαρχημένοι και οργανωμένοι.

Εν αρχή ην το πρόγραμμα!

Το Α και το Ω σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να κρατάτε ένα σταθερό πρόγραμμα. Το παιδί έχει ανάγκη από οργάνωση, κανόνες και όρια για να μπορεί αφενός να αισθάνεται ασφάλεια, και αφετέρου να λειτουργεί οργανωμένα. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση (γυμναστική, κινητικό παιχνίδι) αλλά και άλλες κατά τις οποίες θα ηρεμεί και θα χαλαρώνει (ζεστό μπάνιο, παραμύθι, κτλ).Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μας θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, θα εκτονώνει την ενέργειά του και θα περνάει ευχάριστα την ημέρα του στο σπίτι.  

Γυμναστική και κινητικό παιχνίδι

Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ειδική γυμναστική για παιδιά. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά βίντεο με γυμναστές που έχουν ετοιμάσει ειδικά παιδικά προγράμματα εκγύμνασης. Επιπλέον, μπορείτε να αφιερώνετε κάποιες ώρες την ημέρα σε παιχνίδια που απαιτούν κίνηση, όπως η παντομίμα ή το twister. Σίγουρα όμως, αν ακολουθήσετε τις επιθυμίες του παιδιού, θα καταλήξετε να παίζετε παιχνίδια ρόλων που το ευχαρστούν αλλά παράλληλα το βοηθάνε να εκτονώνει την ενέργειά του. 

Συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού

Το να παίρνει μέρος ένα παιδί στις δουλειές του σπιτιού το βοηθάει ποικιλοτρόπως! Πρώτα απ’ όλα καλλιεργεί την υπευθυνότητα και την αυτοπεποίθησή του αφού αναλαμβάνει δουλειές που θα φέρει εις πέρας. Εκτός απ’ αυτό, όμως, το να στρώνει το τραπέζι, να βοηθάει στο μαγείρεμα ή να ξεσκονίζει είναι ασχολίες που το κρατούν σε εγρήγορση και απασχολούν το μυαλό και το σώμα του. 

Βάλτε στο πρόγραμμα οικογενειακές δραστηριότητες

Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να κάνει πράγματα με τους γονείς του. Εκτός από τις όμορφες στιγμές που χτίζει μαζί τους, νιώθει αγαπητό και αποδεκτό ενώ η ψυχολογία του αναπτερώνεται και γίνεται πιο συνεργάσιμο. Επιλέξτε διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά επιτραπέζια, έναν περίπατο γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού, να φτιάξετε όλοι μαζί τα λουλούδια στο μπαλκόνι ή να δείτε μια ωραία ταινία για όλη την οικογένεια.

Αφήστε το για λίγο μόνο!

Τα παιδιά, όπως κι εμείς άλλωστε, έχουν ανάγκη από προσωπικό χώρο και χρόνο. Μάθετε το παιδί σας να περνάει χρόνο με τα παιχνίδια, τα βιβλία ή τις σκέψεις του και να χαλαρώνει. Έπειτα, κάντε το ένα ζεστό μπάνιο, διαβάστε του ένα όμορφο παραμύθι και ξαπλώστε για λίγο δίπλα του. Έτσι, θα το βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμο και χαμογελαστό, χωρίς εντάσεις και «απαγορευτικές» ώρες ύπνου.

v