10 πράξεις αγάπης που μας γέμισαν ελπίδα μέσα στη σκοτεινιά του κορονοϊού

10 πράξεις αγάπης που μας γέμισαν ελπίδα μέσα στη σκοτεινιά του κορονοϊού

Αυτό που ζούμε δεν έχει προηγούμενο, ο κόσμος έχει μικρύνει πια πολύ και οι αριθμοί των νεκρών στην άλλη άκρη του προκαλούν ρίγη σ΄όλους μας. Η καθημερινότητα με τον κορονοϊό μπορεί να γίνει τόσο ζοφερή που να μας γεμίσει απελπισία. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κόσμος έχει ανασκουμπωθεί και η αλληλεγγύη είναι η λεξη κλειδί των ημερών. Έτσι, κάθε μέρα ακούμε για πράξεις αγάπης από συνανθρώπους μας που μας γεμίζουν ελπίδα και ρίχνουν λίγο φως σ’ αυτές τις σκοτεινές μέρες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Ας θυμηθούμε 10 απ’ αυτές για να δούμε το μέλλον με λίγη περισσότερη αισιοδοξία...

H Θεσσαλονικιά που προσφέρθηκε να ψωνίζει για όσους δεν μπορούν 

Από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τις ανάγκες που θα προέκυπταν με την επιδείνωση της κατάστασης, η Θεσσαλονικά ψυχολόγος Ευφροσύνη Μήτσιου τοιχοκόλλησε κυριολεκτικά και διαδικτυακά ένα σημείωμα που καλούσε όποιον χρειάζεται τη βοήθειά της να την καλέσει για να του ψωνίσει τα βασικά και να τα αφήσει έξω απ’ την πόρτα του.

Η γιαγιά που δεν δέχτηκε τον αναπνευστήρα «για να σωθούν οι νεότεροι»

Στο Βέλγιο, η 90χρονη Σουζάν Χόιλερτς μπήκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα κι όταν βρέθηκε θετική στον κορονοϊό είπε στους γιατρούς: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσετε σε μένα υποβοήθηση στην αναπνοή. Σώστε πιο νέους ασθενείς. Εγώ έζησα ήδη μια ωραία ζωή». Λίγο μετά πέθανε.

Ο εστιάτορας που μαγειρεύει εθελοντικά για γιατρούς και νοσηλευτές

O καλός σαμαρείτης Νίκος Καλιανίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην πόλη Μπαϊρόιτ της Βόρειας Βαυαρίας, αποφάσισε να συνεχίσει να λειτουργεί το εστιατόριό του, αλλά για να παρέχει αφιλοκερδώς γεύματα σε γιατρούς, νοσηλευτές, πυροσβέστες και αστυνομικούς που πασχίζουν κάθε μέρα να κάνουν το καθήκον τους.

Οι δασκάλες που άφησαν μηνύματα αγάπης σ’ όλα τα σπίτια των μαθητών τους

Λίγο αφότου έκλεισαν τα σχολεία στο Λέικβιλ της Μινεσότα, δύο υπέροχες δασκάλες αφιέρωσαν μερικές ωρες απ’ τη ζωή τους για να επισκεφτούν όλα τα σπίτια των μαθητών τους και ν’ αφήσουν ενθαρρυντικά μηνύματα με κιμωλία στα πεζοδρόμιά τους: «Θέλαμε να ξέρουν ότι μας λείπουν κι ότι τους σκεφτόμαστε αυτές τις δύσκολες ώρες.» 

Ο άνδρας που στήνει φορητούς νιπτήρες για τους άστεγους

Έχοντας ο ίδιος εμπειρία ως άστεγος, ο Τέρενς Λέστερ εξασφάλισε έναν ικανό αριθμό φορητών νιπτήρων τους οποίους εγκατέστησε σε μέρη όπου διαμένουν πολλοί άστεγοι ώστε να μπορούν να πλένουν τα χέρια τους και να λαμβάνουν τη βασική, έστω, προστασία από τον κορονοϊό στον οποίο είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι.

Οι μικρές δανειστικές βιβλιοθήκες που γίνονται μικρές αποθήκες τροφίμων

Στο Γκλένντεϊλ της Καλιφόρνια υπάρχουν πολλές μικρές δανειστικές βιβλιοθήκες στην άκρη του δρόμου, οι οποίες, από τις πρώτες μέρες της καραντίνας, άρχισαν να λειτουργούν ως μικρές δωρεάν αποθήκες τροφίμων με προσφορές των κατοίκων για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε ως το σούπερ μάρκετ.

Οι Ισπανοί που τραγούδησαν για τα γενέθλια της 80χρονης γειτόνισάς τους

Οι γείτονες της 80χρονης Τσάρο στη Μαδρίτη δεν μπορούσαν να την αφήσουν μόνη της στα γενέθλιά της. Άφησαν μια τούρτα έξω απ’ την πόρτα της, χτύπησαν και απομακρύνθηκαν. Όταν εκείνη άνοιξε είδε την τούρτα κι άρχισε να κλαίει από συγκίνηση, λίγο πριν εκείνοι της τραγουδήσουν όλοι μαζί το τραγούδι των γενεθλίων.

Οι πολίτες που εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στους εργάτες καθαριότητας

Σε έναν μικρό δρόμο της Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα, οι κάτοικοι αποφάσισαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τους εργάτες καθαριότητας που συνεχίζουν απτόητοι το ζωτικό έργο τους. Άφησαν, λοιπόν ένα σημείωμα πανω στον κάδο: «Σας ευχαριστούμε που με κίνδυνο την υγείας σας κρατάτε τη γειτονιά μας καθαρή.»

Η μοδίστρα που έραψε αφιλοκερδώς 600 μάσκες για το νοσοκομείο της πόλης της

«Για μένα δεν είναι τίποτα αυτό που κάνω. Για την πόλη που ζω αξίζει, γιατί με έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη μέρα που ήρθα», δήλωσε η μοδίστρα Ελόνα Αγκόλι, αφού είχε ράψει και χαρίσει 600 μάσκες προστασίας στους γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου των Γρεβενών – της πόλης που την αγκάλιασε. 

Ο Ιταλός γιατρός που βοηθά βαριά ασθενείς να αποχαιρετήσουν όσους αγαπούν

Όταν παρατήρησε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πέθαιναν μόνοι τους στις εντατικές χωρίς την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους, ο εντατικολόγος Κάρλο Σερίνι άρχισε να κάνει βίντεο κλήσεις με το κινητό του για λογαριασμό τους. Στην πορεία δημιούργησε μια μακρά λίστα με βίντεο κλήσεις, τη «λίστα των αποχαιρετισμών», όπως την ονόμασε.

v