Πως να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με το ίντερνετ στο σπίτι

Πως να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με το ίντερνετ στο σπίτι

Την ώρα που ο περιορισμός της κυκλοφορίας έχει οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των δρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, η καραντίνα, η μαζική εργασία απ’ το σπίτι, αλλά και η τηλεκπαίδευση προκαλούν πλέον μια σχετική συμφόρηση στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Έτσι, αν το δίκτυο ή η γραμμή μας παρουσιάζουν και άλλα υποκείμενα προβλήματα που δεν είχαμε εντοπίσει ή επιλύσει νωρίτερα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στη χρήση του ίντερνετ, είτε το χρησιμοποιούμε για δουλειά είτε για ψυχαγωγία.

Αν έχετε βρεθεί ξαφνικά σ’ αυτή τη θέση, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση ή ν’ αποκτήσετε και πάλι ένα πλήρως λειτουργικό δίκτυο.

Αρχικά, επικοινωνείστε με τον πάροχό σας

Πριν το ρίξετε στις δοκιμές και τα μαστορέματα, επικοινωνείστε με τον πάροχό σας για να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα το οποίο απαιτεί κινητοποίηση απ’ τη μεριά της εταιρείας. Είναι πιθανό, επίσης, η γραμμή σας να χρειάζεται αναβάθμιση και αυτό να μην έχει γίνει ακόμη.

Αν το πρόβλημά σας δεν έχει να κάνει με τον πάροχο, αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το σπίτι σας, η γραμμή φτάνει χωρίς προβλήματα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε τον τεχνικό της εταιρείας για το τι πρέπει να τσεκάρετε.

Ελέγξτε την πρίζα τηλεφώνου/δικτύου

Πολλές φορές, η σύνδεσή μας έχει γίνει σε παλιά πρίζα ή παρεμβάλλονται εξαρτήματα που δεν είναι πλέον απαραίτητα (π.χ. περιττό φίλτρο). Μπορεί ακόμα να έχει φθαρεί και η καλωδίωση πριν την πρίζα. Σ’ αυτή την περίπτωση, πρέπει να παρέμβει ένας ηλεκτρολόγος ή, αν δεν είναι εφικτό, να σας κατευθύνει από μακριά ώστε να κάνετε έναν βασικό έλεγχο και ν’ αλλάξετε το πριζάκι, αν είναι απαραίτητο. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδέσετε το τηλέφωνο και το ρούτερ σε διαφορετικές πρίζες για ν’ αποφύγετε τη χρήση ενός εξαρτήματος που μπορεί να είναι προβληματικό (splitter).

Βεβαιωθείτε ότι το σήμα wifi είναι επαρκές εκεί που εργάζεστε ή… αράζετε

Ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ρούτερ σας, αλλά και την ποιότητα της ίδιας της συσκευής, μπορεί το σήμα να μην είναι το ίδιο δυνατό σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας. Έτσι, το τάμπλετ ή το λάπτοπ μπορεί να κολλάνε όταν βλέπετε ταινία στο υπνοδωμάτιο ή εργάζεστε σε κάποιον χώρο άλλο απ’ το σαλόνι, όπου βρίσκεται συνήθως το ρούτερ. Δοκιμάστε να το τοποθετήσετε σε μια άλλη πρίζα τηλεφώνου (αν υπάρχει) ή σε ένα σημείο που είναι πιο κοντά στα υπόλοιπα δωμάτια (ανάλογα με το μήκος του καλωδίου).

Μία καλή ασύρματη λύση είναι η εγκατάσταση wifi repeaters στα δωμάτια ενδιαφέροντος, έτσι ώστε το σήμα να φτάνει ως εκεί όσο δυνατό είναι και στην πηγή του.

Προτιμήστε την ενσύρματη σύνδεση

Σε κάθε περίπτωση, η σύνδεση στο δίκτυο μέσω καλωδίου είναι πάντα πιο αξιόπιστη από την ασύρματη. Μια γρήγορη και οικονομική λύση για να έχετε ενσύρματο δίκτυο στα δωμάτια που το σήμα είναι ασθενές (χωρίς να εγκαταστήσετε καλωδίωση δικτύου), είναι να χρησιμοποιήσετε powerline adaptors, ένα ζεύγος συσκευών δηλαδή που μεταφέρει το δίκτυο από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσω των καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν επιλέξετε αυτή τη λύση, προτιμήστε pass through αντάπτορες, δηλαδή, που έχουν ενσωματωμένη πρίζα ώστε να μην «ακυρώσετε» δύο απ’ τις πρίζες του σπιτιού.

Διαχειριστείτε σωστά τις δυνατότητες του δικτύου και του PC σας

Ένα σύνηθες λάθος που κάνουμε και επιδεινώνουμε το πρόβλημα που έχει το δίκτυό μας είναι να έχουμε συνδεδεμένες ταυτόχρονα πολλές συσκευές κάποιες απ’ τις οποίες (π.χ. playstation) δεν αποκλείεται να «τραβάνε» δεδομένα, ακόμη και σε κατάσταση stand by. Είτε το δίκτυό σας έχει πρόβλημα είτε όχι, καλό είναι να κλείνετε εντελώς τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε για να μην επηρεάζουν την απόδοσή του

Ταυτόχρονα, πρέπει να φροντίζετε να κατεβάζετε μεγάλα αρχεία σε ώρες που το δίκτυο δεν είναι φορτωμένο (π.χ. εκτός ωρών γραφείου για όσο εφαρμόζεται μαζικά η εργασία από το σπίτι). Εκτός και αν πρέπει να κατεβάσετε αρχεία για τη δουλειά σας, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατεβάζετε τίποτε άλλο ταυτόχρονα – ούτε κάποιος άλλος στο σπίτι.

Τέλος, έχετε κατά νου ότι κάποια προγράμματα, όπως οι browsers, χρησιμοποιούν μεγάλο τμήμα της μνήμης του υπολογιστή. Αν δουλεύετε online και παράλληλα τρέχετε προγράμματα που απαιτούν κι εκείνα μνήμη, είναι πιθανόν ο browser να μην ανταποκρίνεται σωστά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, πρέπει να κάνετε μια βελτιστοποίηση της λειτουργίας του υπολογιστή, παύοντας κάποια προγράμματα που τρέχουν από πίσω χωρίς να είναι απαραίτητο και, φυσικά, απαλλάσσοντας το PC από την πιθανή παρουσία ιών. Αν ο browser δίνει την επιλογή λειτουργίας σε χαμηλότερη ποιότητα, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα, δοκιμάστε το και θα δείτε σημαντική διαφορά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v