Πώς να απασχοληθούν τα παιδιά όσο εσείς δουλεύετε απ’ το σπίτι

Πώς να απασχοληθούν τα παιδιά όσο εσείς δουλεύετε απ’ το σπίτι

Δεν είναι εύκολο για μια μαμά να δουλεύει από το σπίτι! Τα μικρά παιδιά είναι πολύ χαρούμενα που η μητέρα τους είναι σπίτι και την διεκδικούν με όλες τις δυνάμεις τους. Η μαμά δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά της και γκρινιάζει κι έτσι, ούτε η δουλειά γίνεται σωστά, ούτε τα παιδιά είναι ευχαριστημένα. 

Ωστόσο, αυτή είναι μιa συνθήκη που τελευταία μας επιβλήθηκε και οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Καλούμαστε λοιπόν, να βρούμε λύσεις ώστε να γίνεται η δουλειά, να είναι ευχαριστημένο το παιδί και τα δικά μας νεύρα να παραμένουν ήρεμα.

Η γωνιά του βιβλίου

Εάν τα παιδιά σας αγαπούν τα βιβλία, μη διστάσετε να «εκμεταλλευτείτε» αυτή τους την αδυναμία! Βάλτε τα να καθίσουν σε μία πολυθρόνα κοντά σας ή να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους παρέα με το αγαπημένο τους βιβλίο και εξασφαλίστε λίγο ελεύθερο χρόνο για να δουλέψετε. Σας προτείνουμε, μάλιστα, να ανανεώνετε συχνά τη βιβλιοθήκη του παιδιού είτε με online αγορές, είτε με δανεισμό από φίλους και συγγενείς. 

«Δώσε στη μαμά λίγα λεπτά»

Εάν πρέπει να στείλετε ένα επαγγελματικό email εδώ και τώρα αλλά το μικρό σας διεκδικεί απελπισμένα, πείτε του την μαγική φράση «Δώσε στη μαμά λίγα λεπτάκια και σύντομα θα είμαι μαζί σου». Εξηγήστε του με απλά λόγια τη δουλειά που πρέπει να κάνετε ζητώντας λίγο χρόνο και το παιδί θα περιμένει με υπομονή. Αρκεί να μην γίνουν τα λίγα λέπτά λίγες ώρες!

Το παιχνίδι της σιωπής

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να αυτοελέγχονται με το παιχνίδι της σιωπής: όποιος μιλήσει ή κουνηθεί πρώτος, χάνει! Δοκιμάστε το και εκτός από λίγο χρόνο ησυχίας που χρειάζεστε ώστε να συντάξετε μία επιστολή, διδάσκεται στο αγγελούδι σας πώς να τιθασεύει τις επιθυμίες του και να προσαρμόζεται στις παρούσες συνθήκες. 

Προσωπικός χρόνος

Είναι δύσκολο για ένα παιδί να καταλάβει τη σημασία του προσωπικού χρόνου. Συνήθως διεκδικεί χρόνο μαζί σας ενώ δυσκολεύεται να παίξει μόνο του. Τώρα που δουλεύετε από το σπίτι, όμως, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθει την αξία του να μένει και να παίζει μόνο του, ενώ εσείς κάνετε κάτι εξίσου σημαντικό: φροντίζετε ώστε ο οικογενειακός κουμπαράς να είναι γεμάτος!

Δημιουργικά παιχνίδια

Κάθε παιδί έχει τις προτιμήσεις του, όμως σχεδόν όλα αγαπούν τα τουβλάκια, τα παζλ και τις χειροτεχνίες. Ετοιμάστε μια γωνιά κοντά στο γραφείο σας, λοιπόν, όπου το παιδί θα έχει να ευκαιρία να απασχοληθεί δημιουργικά όσο εσείς εργάζεστε. 

Χρήση οθόνης

Αντί να στήνεται το μικρό σας μπροστά από την τηλεόραση οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, φροντίστε ώστε ο χρόνος που ορίζουν οι οικογενειακοί κανόνες για οθόνη να ξοδευτεί όσο δουλεύετε. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να απασχοληθεί ένα παιδί αλλά αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα το αποφύγετε, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε το υπέρ σας. 

v