Πώς θα πάμε φέτος διακοπές; Όσα πρέπει να ξέρουμε για να οργανώσουμε το καλοκαίρι μας

Πώς θα πάμε φέτος διακοπές; Όσα πρέπει να ξέρουμε για να οργανώσουμε το καλοκαίρι μας

Φέτος, το καλοκαίρι είναι αλλιώτικο και γι’ αυτό, αν τελικά πάμε διακοπές, απαιτείται λίγο διαφορετική οργάνωση απ’ ότι συνήθως. Πρώτ’ απ’ όλα, η κατάσταση να παραμένει ευμετάβλητη κι έτσι δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι πως ό,τι ισχύει σήμερα θα ισχύει και σε 1 ή 2 μήνες. Παρ’ όλ’ αυτά, οι θερινές διακοπές είναι πολύ σημαντικές για τον καθένα από εμάς, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια, ακόμη και υπό αυτές τις περίεργες συνθήκες. Ορίστε, λοιπόν, τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τους πρωτόγνωρους κανόνες ενός... πρωτόγνωρου καλοκαιριού.

Παραλίες: ηλιοθεραπεία με αποστάσεις

Ήδη, από αυτό το Σαββατοκύριακο, πήραμε μια γεύση για το πως θα λειτουργήσουνν οι οργανωμένες παραλίες τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Αναλυτικά τα μέτρα, που προβλέπουν τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, περιλαμβάνουν:

  • Μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητα 40 λουόμενοι ανά 1000 τ.μ. Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών 4, μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών 1 μ. και ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες 1,5 μ. Επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά.
  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με πακέτο (take away), ενώ τα προϊόντα τους πρέπει να είναι συσκευασμένα, αφού απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοόλ και η διάθεση τραπεζοκαθισμάτων. Απαιτείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των πελατών, ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
  • Το προσωπικό υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες μετά από κάθε χρήση και να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής. Οι λουόμενοι υποχρεούνται να τοποθετούν δική τους πετσέτα στην ξαπλώστρα πριν τη χρήση, ενώ απαγορεύεται κάθε είδους ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Φυσικά, την τήρηση αποστάσεων και βασικών κανόνων υγιεινής πρέπει να ακολουθούν και οι λουόμενοι στις ανοιχτές παραλίες της χώρας που, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να κατακλυστούν. Δηλαδή, τα μπάνια μας θα τα κάνουμε, αλλά πάντα με τη σχετική προσοχή, αφού δεν φείνεται να διαφεύγουμε σύντομα του κινδύνου για ένα νέο ξέσπασμα.

Μετακινήσεις: ταξίδι με ανοιχτωσιά

Από σήμερα 18/5, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομών και μαζί με την ηπειρωτική Ελλάδα, μπορούμε πλέον να ταξιδέψουμε και στην Κρήτη. Για τα υπόλοιπα νησιά, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις θα ανοίξουν κανονικά – αν όλα πάνε καλά – από τις 25 Μαΐου κι έπειτα. Φυσικά, οι μετακινήσεις με πλοίο θα διέπονται πλέον από νέους κανόνες, ενώ η χωρητικότητα θα είναι κατά πολύ μικρότερη:

  • Ως μέγιστος αριθμός επιβατών ορίζεται το 50% της νόμιμης χωρητικότητας, ενώ απαιτείται θερμομέτρηση και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν την επιβίβαση στο πλοίο. Η χρήση κάθε καμπίνας επιτρέπεται από 1 μόνο άτομο, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού (έως μία 4μελής οικογένεια) ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους. Συνίσταται η χρήση μάσκας από επιβάτες και μέλη του πληρώματος, ενώ στα αεροπορικά καθίσματα οι επιβάτες πρέπει να έχουν ένα κάθισμα κενό προς κάθε κατεύθυνση.
  • Πλήρωμα και επιβάτες πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας και να τηρούν τις αποστάσεις (1,5 μ. κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου).
  • Πρέπει να υπάρχουν σταθμοί αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου, να εφαρμόζεται συχνή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων του πλοίου και να εξασφαλίζεται σωστός αερισμός και κλιματισμός.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι για τα πλοία απαιτείται η ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης εν πλω κάθε ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι όπου υπάρχουν τα μέσα και οι δομές, ιχνηλάτηση επαφών κλπ.).

Αντίστοιχα μέτρα, όμως θα ισχύσουν και για τα υπόλοιπα ταξιδιωτικά μέσα που θα λειτουργήσουν επίσης με χαμηλότερη πληρότητα (το ποσοστό θα μεταβληθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα), αποστάσεις κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, κενές θέσεις μεταξύ επιβατών, τακτικές απολυμάνσεις, αλλά και χρήση μάσκας από πληρώματα και επιβάτες.

Η μειωμένη κατά το ήμισυ πληρότητα των μεταφορικών μέσων, είναι αναμενόμενο να προκαλέσει μείωση στην προσφορά των εισιτηρίων, ειδικά σε περιόδους αιχμής, γι’ αυτό καλό είναι φέτος να κανονίσουμε πολύ νωρίτερα τη μετάβασή μας στο μέρος όπου θέλουμε να απολαύσουμε τις διακοπές μας.

Ξενοδοχεία και camping: τίποτα δεν θα είναι το ίδιο

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ τα τουριστικά καταλύματα σε όλη τη χώρα θα μπορούν να υποδεχθούν επισκέπτες από τις 10 Ιουνίου (σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση). Η λειτουργία τους θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις οδηγίες του υπουργείου (Πρωτόκολλο Τουριστικών Καταλυμάτων) και όλοι, υπεύθυνοι, προσωπικό και πελάτες, θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τους νέους κανονισμούς:

  • Απαιτείται η εκπαίδευση των εργαζομένων στα πρωτόκολλα υγιεινής και διαχείρισης κρουσμάτων κορoνοϊού και συνίσταται η στενή επιτήρηση της υγείας τους. Το ξενοδοχείο πρέπει να διαθέτει ειδικό εξοπλισμό (medical kit) για την περίπτωση εμφάνισης περιστατικού, ενώ συνίσταται η διακριτική παρακολούθηση πελατών για έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.
  • Κάθε εργαζόμενος πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να διατηρεί ελάχιστη απόσταση 1 μ. από τον πελάτη, ενώ συνιστάται η αποφυγή τοποθέτησης σε θέσεις υποδοχής ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συνίσταται η δυνατότητα check-in σε υπαίθριο χώρο, καθώς και η απαγόρευση εισόδου σε μη διαμένοντες στο κατάλυμα.
  • Οι υπηρεσίες υγιεινής και καθαριότητας θα πρέπει να ενισχυθούν, με έμφαση στους κοινόχρηστους χώρους και τα αντικείμενα υψηλού κινδύνου (π.χ. πόμολα), καθώς και την σχολαστική απολύμανση των δωματίων μεταξύ διαμονών. Συνίσταται η μη τακτική καθαριότητα δωματίου κατά τη διάρκεια της διαμονής, η κατάργηση της καθημερινής αλλαγής πετσετών και η απομάκρυνση διακοσμητικών αντικειμένων, αντικειμένων πολλαπλής χρήσης (π.χ. μενού), συσκευών (π.χ. καφετιέρες).
  • Για τις υπηρεσίες εστίασης, συνίσταται η κατάργηση του μπουφέ, η διεύρυνση του ωραρίου, η διάταξη των τραπεζιών με βάση τις απαιτούμενες αποστάσεις (ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ πελατών στο ίδιο και σε γειτονικά τραπέζια) καθώς και η προτροπή για χρήση room service.
  • Σε χώρους που είναι διαμορφωμένοι για παιδιά και άλλους χώρους αναψυχής ή εκδηλώσεων θα ισχύουν όσα ισχύουν ήδη για κλειστούς χώρους με έμφαση στην αποφυγή συνωστισμού και την τακτική απολύμανση. Στις πισίνες, εκτός από τον σχολαστικό καθαρισμό, τις αποστάσεις και την τήρηση ολων των μετρών υγιεινής, επιβάλλεται η ελεγχόμενη χρήση κατά περίπτωση με βάση τη χωρητικότητα της πισίνας.

Αντίστοιχα αυστηρό θα είναι το πλαίσιο και για τους κοινόχρηστους χώρους, τις εγκαταστάσεις spa και τις υπηρεσίες μεταφοράς και μετακίνησης, πάντα με γνώμονα τις ασφαλείς διακοπές και τη διαφύλαξη της επιτυχημένης διαχείρησης της πανδημίας εντός της χώρας μας.

Όσο για τα camping που αποτελούν μία δημοφιλή και οικονομική επιλογή καταλύματος στη χώρα μας, το τοπίο δεν έχει ξακαθαρίσει ακόμη.

Στις 8 Ιουνίου είναι πιθανόν να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις 12μηνης λειτουργίας, ενώ για τις εποχικές, πιθανολογείται η 1η Ιουλίου ως ημερομηνία έναρξης. Το σίγουρο είναι ότι θα διέπονται από πολύ αυστηρούς κανόνες υγιεινής και αποφυγής συνωστισμού, ενώ ίσως κληθούν να διατηρούν πλήρη κατάλογο όσων διαμένουν στο χώρο (όλα τα μέλη της οικογένειας δηλαδή) και να ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει ανά πάσα στιγμή.

Ένας θετικός αντίκτυπος για όσους θα πάνε φέτος διακοπές φαίνεται να προκύπτει απ’ την προσδοκώμενη χαμηλή ζήτηση. Ήδη, αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν να αρχίσει να ανακοινώνουν εκπτωτικά πακέτα με επιπλέον παροχές που προσανατολίζονται και στην επαυξημένη ασφάλεια (εξασφαλισμένη ομπρέλα στην παραλία, γεύμα στο δωμάτιο κλπ.). Οπότε καλό είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αποφασίσουμε την κατάλληλη στιγμή, ώστε να κλείσουμε το κατάλυμα που θέλουμε στην καλύτερη δυνατή τιμή.

v