Αμοργός: Το «Απέραντο Γαλάζιο» των Κυκλάδων

Αμοργός: Το «Απέραντο Γαλάζιο» των Κυκλάδων

Η παράδοση λέει ότι το νησί οφείλει το όνομα του στο σπάνιο θεραπευτικό βότανο τη λινοκαλάμη, που φύεται στις πλαγιές των ορεινών όγκων του νησιού.

Από το 1988 το νησί βαφτίστηκε ξανά ως το «Απέραντο Γαλάζιο», από την ομώνυμη γαλλική ταινία του Ζακ Λικ Μπεσόν, που έκανε διάσημη τη χώρα μας με τα υπέροχα πλάνα του νησιού και το νησί κατακλύζεται από Γάλλους τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Ακόμη και σήμερα κάθε απόγευμα μια καφετέρια στην Αιγιάλη προβάλει ανελλιπώς την ταινία… και είναι πάντα γεμάτη! 

Η Αμοργός είναι ένα νησί που θα αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί. Είναι ένα ονειρεμένο, ήσυχο και κυρίως αυθεντικόνησί που χωράει ζυγάρια, οικογένειες αλλά και μεγάλες παρέες. Έτσι κι αλλιώς, μέχρι να τελειώσει η μέρα, όλοι γίνονται μια τεράστια παρέα που απολαμβάνουν φρέσκο ψάρι, συνοδευόμενο από αμοργιανή ψημένη ρακή και live μουσικής από τουρίστες.

Στα θετικά της, οι πάντα χαμογελαστοί και φιλόξενοι κάτοικοι που θα σε κάνουν αμέσως να νιώσεις σαν στο σπίτι σου!

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας

Μία επίσκεψη – αν και ποτέ δεν είναι αρκετή – στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. H κατάλευκη Μονή που είναι σφηνωμένη πάνω στο βράχο αξίζει από μόνη της το ταξίδι στην Αμοργό. Η τοποθεσία είναι ονειρική, η θέα μαγευτική και οι μοναχοί πάντα θα σε υποδεχθούν με ένα λουκούμι και νερό να ξεδιψάσεις. Χωρίς ίχνος υπερβολής και ανεξαρτήτως πίστης και θρησκείας, είναι προορισμός που εκεί νιώθεις ότι μπορείς να μιλήσεις με τον Θεό!

Παραλίες

Η Αμοργός έχει παραλίες πανέμορφες και διαφορετικές μεταξύ τους, που σίγουρα θα μείνουν στη μνήμη σας μαζί με τις αναμνήσεις από το νησί. Η Αγία Άννα, ο Άγιος Πάυλος, το Μαλτέζι, η Αιγιάλη, ο Λεβρωσός και ο Μούρος είναι λίγες μόνο απ' αυτές που σίγουρα θα τις ευχαριστηθείτε!

Χώρα

Σεργιάνι στη Χώρα, μία από τις πλέον όμορφες των Κυκλάδων. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού και αποτελεί την πρωτεύουσα της. Πλακόστρωτα δρομάκια, λευκά σπίτια γεμάτα γλάστρες με βασιλικούς και γαριφαλιές και αυλές που μοσχομυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί συνθέτουν μια μυρωδάτη ατμόσφαιρα. Στον κεντρικό δρόμο βρίσκονται και τα περισσότερα μαγαζιά της Χώρας. 

Εάν δεν την έχετε επισκεφθεί ακόμα, κάντε το με την πρώτη ευκαιρία! Εάν πάλι έχετε ήδη πάει, είναι σίγουρο πως ανυπομονείτε να την επισκεφθείτε πάλι. 

v