«Μην αφήνετε τα παιδιά σας απ' τα μάτια σας»: μητέρα που έχασε γιο από πνιγμό προειδοποιεί

«Μην αφήνετε τα παιδιά σας απ τα μάτια σας»: μητέρα που έχασε γιο από πνιγμό προειδοποιεί

Τώρα που έρχεται καλοκαίρι και αναμένεται εξαιρετικά ζεστό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα απ’ τον ήλιο και τη θάλασσα, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τα παιδιά σε κάθε δραστηριότητά τους. Ειδικά, αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε μία απ' τις φουσκωτές πισίνες που κυκλοφορούν κατά κόρον ή να πάμε σε μέρη με πισίνες. Γιατί μπορεί να είναι κατάλληλες για παιδιά και να διαθέτουν προσωπικό φύλαξης, αλλά τίποτα δεν είναι σαν την εγρήγορση του γονιού.

Μια μητέρα που το έμαθε με σκληρό τρόπο, προσπαθεί να στρέψει την προσοχή όλων των γονιών στον κίνδυνο του πνιγμού και την σωστή πρόληψη και προστασία των παιδιών τους.

Η Νικόλ έχασε τον 3 ετών γιο της από πνιγμό πριν από 2 χρόνια. Συνέβη σε λιγότερο από 1 λεπτό. Ο μικρός έμεινε χωρίς επιτήρηση και έφτασε μέχρι την πισίνα του σπιτιού χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. «Ήμουν εκείνη που τον βρήκε», γράφει η δύσμοιρη μάνα, «δεν είχαν περάσει λίγα λεπτά απ’ τη στιγμή που μοιραστήκαμε μια λιχουδιά και τώρα έβλεπα το άψυχο σώμα του να επιπλέει στο νερό».    

Ο πνιγμός είναι μία από τις κύριες αιτίες παιδικών θανάτων, αλλά η Νικόλ παραδέχεται ότι δεν το είχε συνειδητοποιήσει μέχρι το κακό να χτυπήσει την πόρτα τους. Κι ενώ ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί με τα παιδιά στην παραλία, μακριά από τη θάλασσα έμοιαζαν να ξεχνάνε ότι ο κίνδυνος του πνιγμού παραμονεύει και αλλού. «Γιατί», αναρωτιέται, «δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το παιδί μου δεν κινδυνεύει μόνο όταν κολυμπάει; Γιατί δεν ήξερα ότι είναι κάτι που γίνεται τόσο αναπάντεχα και ακαριαία, χωρίς προειδοποίηση;» 

Γι’ αυτό και η Νικόλ αποφάσισε να δράσει. Στο όνομα του αδικοχαμένου γιου της, ίδρυσε μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που σκοπό έχει να μην αφήσει κανέναν γονιό χωρίς να τον ενημερώσει για τον κίνδυνο του πνιγμού. «Δεν είναι ένας ρόλος που μου αρέσει», εξομολογείται, «δεν ήθελα να είμαι αυτή που λέει σε όλους ότι το νερό είναι επικίνδυνο. Θα προτιμούσα να έχω πίσω εκείνα τα 30 τραγικά δευτερόλεπτα… Δεν γίνεται όμως, κι έτσι πρέπει να μοιραστώ όσα έμαθα με τον σκληρό τρόπο για να μην ζήσει άλλος γονιός αυτό που έζησα».    

Ένα από τους στόχους στους οποίους διοχετεύει τις προσπάθειές της είναι να ευαισθητοποιήσει την Αμερικάνικη Ένωση Παιδιάτρων, ώστε οι γιατροί να γίνουν πιο σχολαστικοί με την ενημέρωση των γονέων γύρω από την πρόληψη και αποτροπή περιστατικών πνιγμού. 

Μία από τις μαμάδες που συνδράμουν στο έργο της Νικόλ είναι και η Μόργκαν, η οποία έχει επισης χάσει ένα παιδί από πνιγμό και μάλιστα την ίδια ακριβώς μέρα. Όπως έγραψε στο instagram: «Προσεύχομαι κανένας γονιός να μη νιώσει τέτοιον πόνο. Νικόλ, η καρδιά μου ενώνεται με τη δική σου καθώς διανύουμε μαζί αυτό το δύσκολο μονοπάτι.»

Συνεχίζοντας, εστιάζει στην ανάγκη για ενημέρωση και προσοχή: «Ο πνιγμός είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις ηλικίες 1-4. Γνωρίζουμε τα πάντα για τα εμβόλια, τα καθισματάκια των αυτοκινήτων, τα βιολογικά τρόφιμα, τους κινδύνους των συσκευών κλπ… αλλά ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για την βασικότερη απειλή για τη ζωή των παιδιών μας. Η γνώση, όμως, είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή τέτοιων τραγικών περιστατικών.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v