Οι κίνδυνοι που κρύβει το καλοκαίρι για τα παιδιά και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Οι κίνδυνοι που κρύβει το καλοκαίρι για τα παιδιά και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Όλοι, και πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά, περιμένουν πώς και πώς το καλοκαίρι για να απολαύσουν τον ήλιο, τη ζέστη, τη θάλασσα και το παιχνίδι (επιτέλους) έξω απ’ το σπίτι! Ξέγνοιαστα από διαβάσματα και υποχρεώσεις θέλουν διαρκώς είτε να πλατσουρίζουν με τα κουβαδάκια τους στην παραλία, είτε να είναι με τους φίλους τους στο πάρκο και να παίζουν!

Ωστόσο, όσο όμορφο και ανέμελο κι αν μοιάζει το ελληνικό καλοκαίρι, ελλοχεύουν μικροί και μεγάλοι κίνδυνοι τους οποίους όμως μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Αρκεί να είμαστε καλά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι!

Προσοχή στα εγκαύματα από τον ήλιο

Τα παιδιά έχουν ανάγκη το φως του ήλιου για να συνθέσουν τη βιταμίνη D που είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία και την καλή τους ψυχολογία, όμως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, μπορεί να αποβεί βλαβερή και επικίνδυνη. Η ευαίσθητη επιδερμίδα του παιδιού είναι πολύ εύκολο να πάθει έγκαυμα από τις καυτές ακτίνες του ήλιου και επομένως χρειάζεται να ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πρώτα απ’ όλα, δεν ξεχνάμε ποτέ να του βάλουμε αντηλιακό και ένα καπέλο πριν βγούμε από το σπίτι. Στην παραλία, το αντηλιακό πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το σώμα του και να ανανεώνεται συχνά, ενώ μία καλή λύση είναι ένα βαμβακερό, μακρύ μπλουζάκι, πάνω από το μαγιό, ώστε να προστατεύεται η ευαίσθητη επιδερμίδα τους. Επίσης, δεν ξεχνάμε πως οι πιο κατάλληλες ώρες για βόλτα ή για βουτιές στη θάλασσα, είναι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Τέλος, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αφού, όσο προσεκτικοί και να είμαστε, ο ήλιος μπορεί να ερεθίσει ή να προκαλέσει έγκαυμα στο ευαίσθητο δερματάκι του παιδιού μας. Πριν βγούμε από το σπίτι, βάζουμε στην τσάντα μας όχι μόνο το αντηλιακό τους αλλά και ένα προϊόν για τους ερεθισμούς και τα έγκαυματα. Το Flamigel ανακουφίζει άμεσα τον πόνο και την ενόχληση του ηλιακού εγκαύματος, ενυδατώνει το ερεθισμένο δερματάκι του παιδιού και καταπραΰνει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς από τον ήλιο. 

Αλλά και από την ηλίαση!

Ένας ακόμα κίνδυνος του καλοκαιριού, τον οποίον συχνά ξεχνάμε ή υποβαθμίζουμε, είναι η ηλίαση. Όταν ένα παιδί είναι για πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, είτε στη θάλασσα είτε στη βόλτα ή ακόμα και στον κήπο του σπιτιού, κινδυνεύει να πάθει ηλίαση της οποίας τα συμπτώματα είναι επώδυνα και δυσάρεστα. 

Εάν λοιπόν το παιδί παραπονεθεί για έντονο πονοκέφαλο, ναυτία ή αδικαιολόγητες ζαλάδες, καλό είναι να το αφήσετε να ξεκουραστεί σε ένα δροσερό μέρος, ενυδατώνοντας τον οργανισμό του με πολλά υγρά, και να συμβουλευτείτε κατευθείαν τον παιδίατρό σας.  

Για να μην φτάσουμε, όμως, μέχρι εκεί, αποφεύγουμε τις βόλτες, τη θάλασσα  και το παιχνίδι το μεσημέρι ενώ εάν το παιδί αρνείται πεισματικά να φορέσει το καπέλο του, βρέχουμε το κεφαλάκι του είτε με το νερό της θάλασσας εάν είμαστε στην παραλία, είτε με νερό που έχουμε στην τσάντα μας.

Και τα γδαρσίματα είναι στο πρόγραμμα...

Εάν σκεφτούμε πως τα παιδιά ήταν ολόκληρο το χειμώνα κλεισμένα σε διαμερίσματα και έβγαιναν κυρίως για να πάνε από το σχολείο στο φροντιστήριο και πάλι πίσω, είναι λογικό και υγιές να θέλουν να παίξουν με τους φίλους τους και να ευχαριστηθούν τον καλό καιρό… εκτός σπιτιού: κυνηγητό, κρυφτό, παιχνίδια στην παραλία, ποδήλατο ή μπάλα μέχρι να βραδιάσει είναι μερικά μόνο από τα παιχνίδια των μικρών μας που, ναι μεν είναι υπέροχα, αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες για τραυματισμούς. 

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε ένα γδάρσιμο στα γόνατα ή έναν τραυματισμό από τις πέτρες της θάλασσας. Είμαστε κοντά, τα παρακολουθούμε όσο μπορούμε και φυσικά περιποιούμαστε άμεσα τα χτυπήματα.

Το Flamigel, που έχουμε έτσι κι αλλιώς στην τσάντα μας για τα εγκαύματα από τον ήλιο, είναι ιδανικό και για τραυματισμούς. Δρα τόσο σε εκδορές και γδαρσίματα όσο και σε ανοιχτές πληγές αφού απορροφά το υπερβολικό υγρό της πληγής και επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων. Η επούλωση γίνεται χωρίς να αφήνει σημάδια και ουλές ενώ παράλληλα προστατεύει από βακτήρια και μολύνσεις.

Προσοχή στη θάλασσα

Αν ρωτήσεις ένα παιδί τι αγαπά περισσότερο από το καλοκαίρι, θα σου απαντήσει τα παγωτά και η θάλασσα! Μάλιστα, μπορεί να πλατσουρίζει στα νερά ολόκληρη τη μέρα, χωρίς να διαμαρτυρηθεί ή να παραπονεθεί ότι βαρέθηκε ή κουράστηκε. Και φυσικά, θέλοντας να ευχαριστήσουμε τα μικρά μας αγγελούδια, πάμε στη θάλασσα όσο πιο συχνά μπορούμε! 

Ωστόσο, όπως ο ήλιος, έτσι και η θάλασσα κρύβει κινδύνους τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε και προλαμβάνουμε. Για παράδειγμα, δεν αφήνουμε ένα παιδί να μπαινοβγαίνει στη θάλασσα χωρίς τα μπρατσάκια ή το σωσίβιό τους εάν δεν ξέρει ακόμα να κολυμπά, επιλέγουμε παραλίες με άμμο και όχι βράχια για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς, προσέχουμε να είναι καθαρή η θάλασσα και, όσο αυτό είναι δυνατόν, διαλέγουμε παραλίες χωρίς αχινούς ή τσούχτρες. 

Επειδή είμαστε γονείς και όχι Θεοί ή υπερ- ήρωες, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι (και πάλι) για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει να τα χάνουμε λεπτό από τα μάτια μας, ενώ την τσάντα της θάλασσας, μαζί με τα μαγιό, τα κουβαδάκια, το αντηλιακό και το Flamigel, είναι καλό να έχουμε και ένα φαρμακευτικό προϊόν για τα τσιμπήματα και φυσικά το τηλέφωνο του παιδιάτρου μας για παν ενδεχόμενο.

 

v