Ο ελλιπής εμβολιασμός των παιδιών κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους απ’ την πανδημία

Ο ελλιπής εμβολιασμός των παιδιών κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους απ’ την πανδημία

Η δύσκολη περίοδος που βιώνουμε και οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλλε σε όλον σχεδόν τον πλανήτη η πανδημία του κορονοϊού, είχαν πολλαπλές συνέπειες για τη ζωή όλων μας και, φυσικά, εκείνη των παιδιών μας. Μία από αυτές, είναι και η σημαντική μείωση στους εμβολιασμούς παιδιών και βρεφών, η οποία σε πάρα πολλές χώρες άγγιξε το 50% στα παιδιά κάτω των 2 ετών και το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο φόβος μιας επίσκεψης σε νοσοκομείο ή ιατρείο, ακόμη και η οικονομική αβεβαιότητα είναι κάποιοι απ’ τους λόγους που ίσως οδήγησαν πολλούς γονείς στο να αγνοήσουν τις συστάσεις ειδικών και παιδιάτρων και να αναβάλλουν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους για αργότερα.

Τα νούμερα αυτά – που υπολογίζεται ότι ισχύουν και για τη χώρα μας – είναι άκρως ανησυχητικά, αφού το εμβολιαστικό κενό που έχει δημιουργηθεί ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης σοβαρών νοσημάτων και επιδημιών.

Οι κίνδυνοι από τον ελλιπή εμβολιασμό

Ο τακτικός εμβολιασμός των παιδιών είναι ουσιώδης για την υγεία όλων μας, επειδή συμβάλλει στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας που θωρακίζει τον πληθυσμό απέναντι σε λοιμώδεις νόσους, κάποιες απ’ τις οποίες είναι και θανατηφόρες.

Ο ελλιπής εμβολιασμός προκαλεί ρήγματα σ’ αυτή την ασπίδα και δημιουργεί τις συνθήκες για την επανεμφάνιση – με τη μορφή είτε μεμονωμένων κρουσμάτων είτε επιδημιών – επικίνδυνων νοσημάτων. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων νόσων είναι εκείνο της ιλαράς, που επέστρεψε προ τριετίας αφήνοντας πίσω της χιλιάδες κρούσματα και 2 θανάτους, αλλά και της μηνιγγίτιδας Β, μιας ασθένειας που δεν υποχωρεί το καλοκαίρι και αποτελεί σοβαρή απειλή για μικρά παιδιά και εφήβους.

Και οι δύο αποτελούν πάγιο κίνδυνο για την υγεία των παιδιών και, ευτυχώς, προλαμβάνονται με τον έγκαιρο εμβολιασμό

Η σημασία της άμεσης ολοκλήρωσης των εμβολιασμών

Αυτή την εποχή, η μαζικότητα που έχει παρατηρηθεί στην αναβολή ή ματαίωση των απαραίτητων εμβολιασμών σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων – την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των γονιών στις καθημερινές τους ασχολίες – θέτει σε αυξημένο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό και προκαλεί έντονη ανησυχία.

Το θετικό είναι πως η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για την αναπλήρωση των εμβολιασμών, αφού παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα εμφάνισης εποχικών λοιμώξεων – οι οποίες αποτελούν έναν συνήθη λόγο αναβολής. Οι γιατροί είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ τα παιδιά έχουν λιγότερο φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά και μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον παιδίατρο λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σπεύδοντας, λοιπόν, να αναπληρώσουμε άμεσα τους εμβολιασμούς των παιδιών, θωρακίζουμε την υγεία όλων μας απέναντι σε ένα πλήθος κινδύνων που μπορεί να έχουν επισκιαστεί από την πανδημία, αλλά δεν έχουν ατονήσει καθόλου.

Πώς θα καλυφθεί το εμβολιαστικό κενό

Η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφού ο καιρός που μεσολαβεί έως τις πρώτες εξάρσεις των μεταδοτικών ιώσεων και την έναρξη της αντιγριπικής περιόδου λιγοστεύει μέρα με τη μέρα – οι εμβολιασμοί δεν μπορούν να γίνουν όλοι μαζί και ο Σεπτέμβριος είναι το ανώτατο χρονικό όριο. Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε κατά νου την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού, το οποίο θα επαναφέρει όλες εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν τον ελλιπή εμβολιασμό.

Μάλιστα, με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων έκανε έκκληση να κινητοποιηθούν οι γονείς για την κάλυψη όλων των τρεχόντων και αναβληθέντων εμβολιασμών μέσα στο καλοκαίρι. Για να καλυφθεί εγκαίρως το εμβολιαστικό κενό, λοιπόν, απαιτείται η αρμονική συνεργασία γονιών και γιατρών. 

Οι γονείς οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους για να μάθουν πως θα συμπληρώσουν τις δόσεις των εμβολίων που δεν έχουν χορηγηθεί στα παιδιά μέσα στον χρόνο που απομένει, αλλά και πως θα κάνουν τα εμβόλια που είναι προγραμματισμένα για την τρέχουσα περίοδο. Είναι σημαντικό να το θέσουν ως πρώτη προτεραιότητά τους και δεν πρέπει να φοβούνται ή να διστάζουν λόγω κορονοϊού, αφού όλοι οι παιδίατροι (στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) είναι πλήρως ενημερωμένοι και απολύτως έτοιμοι να παράσχουν τις πλέον ασφαλείς συνθήκες σε εκείνους και τα παιδιά τους.

v