Νέος με σύνδρομο Down μιλά 4 γλώσσες, παίζει μουσική και συνεχίζει να ονειρεύεται!

Νέος με σύνδρομο Down μιλά 4 γλώσσες, παίζει μουσική και συνεχίζει να ονειρεύεται!

Καμιά φορά τα εμπόδια που μας βάζει η ζωή μοιάζουν ανυπέρβλητα. Κι όμως, με επιμονή, υπομονή και τη στήριξη των γύρω μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να ξεπεράσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που κατάφεραν να ξεπεράσουν όχι μόνο το πρόβλημά τους, αλλά και τις προκαταλήψεις των γύρω τους, που πολλές φορές αποδεικνύονται το πιο ψηλό και αδιαπέραστο εμπόδιο. Όπως έκανε και ο Ιωακείμ, ένας νέος με σύνδρομο Down που δεν το έβαλε κάτω και πέτυχε πολλά περισσότερα από όσα έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε.

Ο Ιωακείμ είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειάς του (έχει άλλα τρία αδέρφια) και η μητέρα του, η Κατερίνα Φροσύνη, έγινε ο μεγαλύτερος σύμμαχός του στην προσπάθειά του να έχει μια κανονική ζωή με στόχους και όνειρα, όπως όλοι μας. Έτσι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, ο Ιωακείμ γνωρίζει σήμερα τέσσερις ξένες γλώσσες και παίζει τρία μουσικά όργανα. 

Στο μεταξύ, ονειρεύεται μια μέρα να σπουδάσει και να γίνει επιστήμονας, μια μάχη που ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη της ζωής του, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για κάτι τέτοιο. Κοινώς, οι νέοι με σύνδρομο down δεν λαμβάνουν τα ίδια εφόδια και τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους, ώστε να προσπαθήσουν έστω να πετύχουν κάποια πράγματα και να ζήσουν μια πιο γεμάτη και δημιουργική ζωή.

Σκεφτείτε πως, μέχρι τα τέσσερά του χρόνια, ο Ιωακείμ δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθιος ούτε να αρθρώσει λέξη. Οι γονείς πάλεψαν, έφτασαν μέχρι τις ΗΠΑ και έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια συμμετέχοντας σε ένα ειδικό πρόγραμμα. Το παιδί πήρε έτσι τα πάνω του κι έφτασε να εργάζεται στο λογιστικό γραφείο του μπαμπά του, να μαθαίνει συνεχώς καινούργια πράγματα και να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Μαζί με τη μητέρα του, έγραψε κι ένα βιβλίο με τίτλο «Είμαι ο Ιωακείμ… Μάθετε πώς ξεπέρασα το σύνδρομο Down», όπου περιγράφει την ιστορία της ανάκαμψης και του αγώνα του κόντρα στις πιθανότητες. Από αυτό το βιβλίο, έχουν βοηθηθεί πολλές οικογένειες και τα παιδιά με σύνδρομο Down.

Μακάρι η ιστορία του Ιωακείμ και οι ιστορίες όλων των παιδιών που κατάφεραν αυτό που σε μας τους απ’ έξω μοιάζει απίθανο, να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία και τους υπεύθυνους. Μακάρι η χώρα μας να γίνει κάποτε πιο φιλική στους ανθρώπους που διατηρούν το ίδιο δικαίωμα με όλους μας σε μια καλύτερη ζωή, αλλά χρειάζονται επιπλέον στήριξη και βοήθεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v