5 ταβέρνες της Αθήνας που μας ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά

5 ταβέρνες της Αθήνας που μας ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά

Το φετινό καλοκαίρι είναι σίγουρα πολύ περίεργο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα απομακρυνθούν από την Αθήνα είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους ασφάλειας. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ταξιδέψει κανείς κι ένας από αυτούς είναι το καλό φαγητό και οι τοπικές γεύσεις. Πάρτε, λοιπόν, την οικογένεια και επισκεφθείτε ένα από τα παρακάτω φαγάδικα με νησιωτικό χρώμα για να απολαύσετε μοναδικά πιάτα από διάφορα μέρη της Ελλάδας που θα σας ταξιδέψουν νοερά στον εκάστοτε τιμώμενο γευστικό προορισμό.

Κατσούρμπος (Κρήτη)

Αμύντα 2, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι

Έχοντας πάρει το όνομά του απ’ τον ήρωα του ξακουστού κρητικού λογοτέχνη, Γεώργιου Χορτάτση, ο «Κατσούρμπος» είναι ένα απ’ τα μέρη που αντικατοπτρίζουν απόλυτα την παραδοσιακή κρητική ταυτότητα μέσα απ’ τις γεύσεις τους. Οι λαχταριστές συνταγές του, πιστές στην παράδοση (αρνί με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο, χοχλιοί μπουμπουριστοί κλπ.) και φτιαγμένες με υλικά που έρχονται κατευθείαν απ’ την κρητική γη, μας ευφραίνουν και μας ταξιδεύουν γευστικά στις 4 γωνιές της ιστορικής μεγαλόνησου.

Μόλυβος (Λέσβος)

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια

Για 18 χρόνια (απ’ το 1990) το εστιατόριο «Μόλυβος» λειτουργούσε στην Πέτρα της Λέσβου με την ονομασία «Τυχερό πέταλο». Επόμενος σταθμός των ιδιοκτητών, η Νέα Φιλαδέλφεια, όπου σερβίρουν το πιο νόστιμους μεζέδες και τα πιο εκλεκτά ουζάκια, όπως έκαναν τόσα χρόνια δίπλα στο κύμα του πανέμορφου νησιού τους. Στα υπέροχα πιάτα τους, εμπνευσμένα απ’ την κουζίνα του τόπου τους (γκιουζλεμέδες, σουγάνια κλπ.), συναντάμε πρώτες ύλες απ’ τη λεσβιακή γη, αλλά και την αγάπη τους γι’ αυτήν που, μοιραία, συνεπαίρνει κι εμάς.

Κρίθαμος (Κάρπαθος)

Μπουμπουλίνας 25, Νέο Ψυχικό

Σε μια καταπράσινη αυλή του Νέου Ψυχικού, μπορεί κανείς να γευτεί πιάτα εμπνευσμένα απ’ την κουζίνα της Καρπάθου, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Ο ιδιοκτήτης, Στέλιος Κωνσταντινίδης, καρπάθιος στη καταγωγή, αλλά γόνος μεταναστών στις ΗΠΑ, έμαθε τη δουλειά στα εστιατόρια της οικογένειάς του κι ύστερα ήρθε στην Αθήνα να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Έτσι, βρέθηκε να μας σερβίρει κοπέλες, τυροπιτάρια, μακαρούνες και κορτεζίνες, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο με αφετηρία το αγαπημένο του νησί.

Μαζωμός (Νάξος)

Κυπρίων Αγωνιστών 19, Μαρούσι

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Δημήτρης από την Απείρανθο μας ταξιδεύει στον τόπο του, την πανέμορφη Νάξο μέσα από τους μεζέδες και τα πιάτα του, όπως τα αρδουμάκια, το ριφάκι, το ρόστο και η κατσικομακαρονάδα. Στον «Μαζωμό» στο Μαρούσι, το περιβάλλον είναι απλό, φιλόξενο και διακοσμημένο έτσι ώστε να θυμίζει τον τόπο όπου θέλει να μας μεταφέρει, γι’ αυτό και τα καταφέρνει μια χαρά. Σ’ αυτό, βέβαια συμβάλλουν και η φιλική διάθεση, η σπιτική ρακή και τα πεντανόστιμα ναξιώτικα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στο μενού.

Ο Σαντορινιός (Σαντορίνη)

Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα

Σε μια υπέροχη αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη αυλή στα Άνω Πετράλωνα, «Ο Σαντορινιός» μας τρατάρει μεζέδες και νοστιμιές απευθείας απ’ την ιδιαίτερη πατρίδα των ιδιοκτητών του, τη μαγευτική Σαντορίνη. Απ’ τα χεράκια της κυρίας Άννας, δοκιμάζουμε τη φάβα της Πανήγυρης, τους ψευτοκεφτέδες και τον… «κρατήρα» με μόνιμη συνοδεία κάποιου απ’ τα πολλά και υπέροχα Σαντορινιά κρασιά. Στο γραφικό περιβάλλον της νησιώτικης ταβέρνας, το μόνο που λείπει είναι το ηλιοβασίλεμα, αλλά με λίγο κρασάκι παραπάνω... κάτι γίνεται!

v