Οι συμβουλές ενός παιδιάτρου για να μάθει το παιδί να κοιμάται στο κρεβάτι του (βήμα-βήμα)

Οι συμβουλές ενός παιδιάτρου για να μάθει το παιδί να κοιμάται στο κρεβάτι του (βήμα-βήμα)

Πολλοί από εμάς πιστέψαμε ότι όταν το παιδί σταματήσει να κοιμάται στην κούνια και έχει το δικό του κρεβάτι, ο ύπνος του θα είναι συνεχόμενος, ήσυχος και εμείς επιτέλους θα μπορέσουμε ξεκουραστούμε. Προσωπικά εγώ και αρκετές μαμάδες κάναμε τεράστιο λάθος!

Όπως μας συμβουλεύει όμως και ένας παιδίατρος, υπάρχουν τρόποι για να μάθει το παιδί να κοιμάται μόνο του στο κρεβάτι του, αρκεί να έχουμε υπομονή και θέληση. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο αξίζει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα μικρά μας να γίνουν ανεξάρτητα, αρχίζοντας από κάτι τόσο μικρό, αλλά σημαντικό.

Μετατρέψτε τον ύπνο σε...παιχνίδι

Ξεκινήστε κατά τη διάρκεια της μέρας να μιλάτε για το πόσο σημαντικό είναι ο ύπνος. Μπορείτε μάλιστα να μετατρέψετε την εκπαίδευση σε... παιχνίδι. Για παράδειγμα, ζητήστε απ' το παιδί να φορέσει τις πιτζάμες του να πλύνει τα δόντια του και βάλτε το να προσποιηθεί ότι κοιμάται και ότι βλέπει υπέροχα όνειρα. Μιλήστε γι' αυτά και μην ξεχνάτε να το επιβραβεύεται κάθε φορά για την ανεξαρτησία του.

Ένας τρόπος για να καταλάβει το παιδί γιατί πρέπει να κοιμάται μόνο του είναι να... αλλάξετε ρόλους. Κάντε εσείς το μωρό και το παιδί θα κάνει τον γονιό που σας βάζει για ύπνο. Δοκιμάστε αυτή την τακτική συχνά μέσα στην εβδομάδα και θα δείτε ότι το παιδί συνηθίζει. Η καλύτερη ώρα για να παίξετε φυσικά, είναι πριν τον ύπνο!

Περιμένετε λίγο πριν επιστρέψετε στο δωμάτιό του αν σας φωνάξει

Είναι πολύ πιθανό, αφού σβήσουν τα φώτα, και το παιδί προσπαθήσει να κοιμηθεί και δεν τα καταφέρει,  να σας φωνάξει ή να γκρινιάξει. Περιμένετε ένα λεπτό πριν πάτε να το δείτε. Καθίστε δίπλα του και καθησυχάστε το μέχρι να κοιμηθεί ξανά! 

Τοποθετείστε μια άνετη καρέκλα (καλύτερα πολυθρόνα!) στο δωμάτιό του, για να του δείξετε έμπρακτα ότι θα είστε δίπλα του μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Μερικά βράδια αργότερα αρχίστε να απομακρύνεστε από το κρεβάτι του παιδιού. Σταθείτε π.χ. στην πόρτα για λίγη ώρα, ύστερα στον διάδρομο και σιγά-σιγά πηγαίνετε στο δωμάτιό σας. Αν το παιδί σας ακολουθήσει, εσείς ψύχραιμα και χωρίς συναισθηματισμούς πηγαίνετέ το ξανά στο κρεβάτι του, όσες φορές κι αν σηκωθεί.

Το επόμενο πρωί, πείτε του πολλά «μπράβο»

To να κοιμηθεί ένα παιδί μόνο του στο κρεβάτι είναι τεράστια πρόκληση και για το ίδιο. Μην ξεχνάτε να το ενθαρρύνετε καθημερινά, αλλά και να το επιβραβεύετε για την προσπάθειά του! Τονώστε του το ηθικό, λέγοντάς του ότι τώρα που είναι μεγάλο παιδί, μπορεί να τα καταφέρει! Ο έπαινος είναι πιο αποτελεσματικός, όταν είναι συγκεκριμένος, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στα κατορθώματά του!

Μπορεί οι παραπάνω συμβουλές να μην λειτουργήσουν αυτούσιες στο δικό σας παιδί, όμως είναι μία καλή αρχή για να ξεκινήσετε. Είναι πολύ σημαντικό να είστε συνεπείς στο πρόγραμμα που εφαρμόζετε, έτσι ώστε το παιδί να μάθει να κοιμάται μόνο του-για να μπορείτε να ξεκουράζεστε και εσείς! Δεν είστε μόνοι, υπομονή χρειάζεται!

Σκίτσα: brightside.me

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v