Με τα αντισυλληπτικά μπορώ να εξασφαλίσω ότι δεν θα μείνω έγκυος; Υπάρχει άλλη μέθοδος αντισύλληψης;

Με τα αντισυλληπτικά μπορώ να εξασφαλίσω ότι δεν θα μείνω έγκυος; Υπάρχει άλλη μέθοδος αντισύλληψης;

Ερώτηση:
Γειά σας. Είμαι 34 ετών, παντρεμένη με δύο παιδιά, 9 και 7 ετών. Επειδή ο σύζυγος μου κι εγώ δεν επιθυμούμε να ξαναμείνω έγκυος έχω συζητήσει με τον γιατρό μου για την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο αντισύλληψης. Παλαιότερα είχα βάλει σπιράλ αλλά δε με ικανοποίησε και το έβγαλα. Από τότε προτιμούμε τις φυσικές μεθόδους. Σκέφτομαι να πάρω αντισυλληπτικά χάπια αλλά ο γιατρός μου δεν τα συνιστά. Δεν έχω κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα και ο κύκλος μου είναι σταθερός. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Μπορώ να τα παίρνω συστηματικά και να εξασφαλίσω ότι δε θα έχω μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη; Σας ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Ο γιατρός σας για να μην σας συνιστά τα αντισυλληπτικά κάτι ξέρει. Μήπως υπάρχει θρομβοφιλία; Έχετε ελέγξει μοριακά ή βιοχημικά την πηκτικότητα του αίματος; Καπνίζετε; Υπάρχουν πολλά θέματα που συνδέονται με τα αντισυλληπτικά γιατί εάν δεν γίνει σωστή χρήση θα υπάρχουν παρενέργειες. Η άλλη μέθοδος είναι να κλείσετε τις σάλπιγγες λαπαροσκοπικά και βέβαια το ανδρικό προφυλακτικό. Βέβαια στο εξωτερικό γίνεται και απολίνωση των σπερματικών πόρων, κάτι που στην Ελλάδα οι άνδρες δεν δέχονται και δεν συνηθίζεται. 

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».   

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v