10 σημάδια ότι έχεις μια τοξική πεθερά

10 σημάδια ότι έχεις μια τοξική πεθερά

Όταν μία γυναίκα παντρεύεται έναν άντρα, παντρεύεται και την οικογένειά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγγενείς του συντρόφου μας μάς σχολιάζουν, ανακατεύονται στη ζωή μας ή επιμένουν να μας προσφέρουν τη βοήθειά τους. Μάλιστα συχνά, παρά την καλή τους πρόθεση, συνειδητοποιούμε πως η χημεία ανάμεσά μας είναι κακή ή και… ανύπαρκτη!

Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, προκύπτει όταν αυτό συμβεί με την πεθερά μας. Και η σχέση νύφης-πεθεράς, όταν δεν είναι καλή, μπορεί να γίνει βασανιστική! Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι εκείνα τα σημάδια που επιβεβαιώνουν την... τοξικότητα της πεθεράς σας:

Έχει πάντα (μα πάντα!) δίκιο: Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνει ποτέ λάθος. Δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι είχε άδικο και δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τίποτα. Στα μάτια της, εσείς (και πιθανώς ο σύζυγός σας) είστε η μόνη που φταίτε.

Σας περιφρονεί: Τις περισσότερες φορές σας αγνοεί και δεν ακούει (ή κάνει πως δεν ακούει) λέξη απ' όσα λέτε. Θα σας ρωτήσει αν πεινάτε, θα πείτε «όχι», αλλά εκείνη θα σας βάλει έτσι κι αλλιώς να φάτε. Επίσης, αντιμετωπίζει τα επιτεύγματά σας ως ασήμαντα και ανάξια της προσοχής της. Εξάλλου, μόνο  όσα την αφορούν άμεσα έχουν αξία για εκείνη.

Δεν σας εγκρίνει και φαίνεται: Θα σας ενημερώσει, με χίλιους άμεσους ή έμμεσους τρόπους ότι δεν είστε αρκετά καλή για τον γιο της. Δεν θα σας το πει ποτέ κατάμουτρα,  αλλά θα προνοήσει με χίλιους δυνατούς τρόπους πόσο ανεπαρκής σύζυγος και μητέρα είστε. Κι αν αδιαφορήσετε, θα το τονίσει ακόμα περισσότερο μέχρι να βεβαιωθεί ότι το μήνυμα ελήφθει! 

Περιμένει απόλυτη υπακοή: Για να εδραιώσει την κυριαρχία της, πρέπει να συναινείτε σε ό,τι λέει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υιοθετήσετε τις απόψεις της, τη θρησκεία της, τον τρόπο που μαγειρεύει και ντύνεται, τον τρόπο που καθαρίζει το σπίτι και μεγαλώνει τα παιδιά.  Εάν δεν κάνετε ό,τι σας λέει, παραπονιέται για εσάς διαρκώς και στους πάντες. 

Θέλει να ελέγχει τους πάντες: Εάν αντιληφθεί πως δεν «σας έχει του χεριού της», θα προσπαθήσει να ελέγξει τον γιο και τα εγγόνια της. Με λίγα λόγια, κάνει τα απλά πράγματα περίπλοκα για να αποδείξει σε όλους πόσο απαραίτητη είναι. 

Δεν σέβεται τα λόγια, τις επιλογές σας ή τον προσωπικό σας χώρο:  Έρχεται στο σπίτι σας χωρίς πρόσκληση ή προειδοποίηση, περιμένοντας να την υποδεχτείτε με ανοιχτές αγκάλες. Παράλληλα, κοιτάζει με αηδία την σκόνη στην βιβλιοθήκη και τα πεταμένα παιχνίδια, ενω σχολιάζει το πόσο κακή μαμά είστε. 

Εκβιάζει συναισθηματικά όλη την οικογένεια: Θέλει να γίνονται όλα με τον δικό της τρόπο και όταν δεν το καταφέρνει βάζει τα μεγάλα μέσα: προφασίζεται προβλήματα υγείας, τονίζει πως δεν θα ζήσει για πολύ ακόμα ή βάζει μπροστά τις θυσίες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια για τον γιο της. Με λίγα λόγια, σας γεμίζει ενοχές μέσα από τις οποίες σας χειραγωγεί.  

Όταν είναι με τα παιδιά, κάνει τα αντίθετα απ’ όσα της έχετε πει: Για να είμαστε ειλικρινείς, σχεδόν καμία γιαγιά δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της νύφης της με τα παιδιά. Ωστόσο, η δικιά σας (τοξική) πεθερά όχι απλά δεν ακολουθεί τις οδηγίες της μαμάς, αλλά κάνει συστηματικά τα εντελώς αντίθετα! 

Σας συγκρίνει συνεχώς μαζί της: Όταν τα παιδιά και ο άντρας σας είναι μπροστά, δεν χάνει ευκαιρία να λέει πόσο ανώτερή σας είναι. Εκείνη μαγειρεύει καλύτερα, φροντίζει τα παιδιά πιο σωστά, καταλαβαίνει τον γιο της πιο ουσιαστικά και άλλα πολλά! Σας χτυπάει πάντα στα σημεία που γνωρίζει πως πονάτε και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τις εντυπώσεις. Μην ξεχνάτε, όμως, πως αυτή η συμπεριφορά συνήθως πυροδοτείται από τεράστια ανασφάλεια!

Σας δείχνει μια αρνητική πλευρά που κρύβει απ' όλους τους άλλους: Σε κάποιο σημείο θα συνειδητοποιήσετε ότι η πεθερά σας έχει δύο πρόσωπα: την καλή και αξιοσέβαστη κυρία που δείχνει σε φίλους και συγγενείς και την αρνητική, κριτική, τοξική πλευρά που φυλάει μόνο για εσάς. Και αν το πεις σε κανέναν, θα νομίζουν ότι είσαι τρελή που παραπονιέσαι για μια τόσο γλυκιά κυρία.

v