Πλατωνική απιστία: είναι όντως απιστία ή μια απλή ανάγκη;

Πλατωνική απιστία: είναι όντως απιστία ή μια απλή ανάγκη;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουμε στη ζωή μας ανθρώπους να μας γεμίζουν συναισθηματικά. Όταν, όμως, έχεις αποκλειστική σχέση με κάποιον, ο οποίος δεν σε συμπληρώνει απόλυτα σε αυτό το κομμάτι, είναι πολύ πιθανό να λοξοδρομήσεις και να στραφείς σ' ένα άλλο άτομο για να καλύψει αυτό το συναισθηματικό κενό. Και αυτό θεωρείται «πλατωνική απιστία». Τι σημαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα; Πρόκειται για μια πραγματική απιστία ή είναι απλά μια ανάγκη;

Στο παρακάτω άρθρο το Scarymommy επιχείρησε να ρίξει «φως» στο τι είναι πραγματικά η συναισθηματική απιστία (και αν όντως πιάνεται για απιστία!) ρωτώντας δυο ειδικούς στις σχέσεις.

Η συναισθηματική ή αλλιώς πλατωνική απιστία μπερδεύει πολλά ζευγάρια σύμφωνα με την σύμβουλο γάμου Dr. Alisa Ruby Bash: '«Πρόκειται για σχέσεις που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή, αλλά χαρακτηρίζονται από έντονη λεκτική οικειότητα. Το τοπίο αυτόματα θολώνει και, συνήθως όποιος κατηγορείται για συναισθηματική απιστία, τσαντίζεται και δημιουργείται επιπλέον ένταση μεταξύ του ζευγαριού'».

Ποια είναι τα σημάδια της πλατωνικής απιστίας;

Σύμφωνα με την ειδικό τα σημάδια της πλατωνικής απιστίας είναι τα εξής:

  • Όταν ο ένας εκ των δυο συντρόφων αναπτύσσει συναισθηματική οικειότητα με ένα διαφορετικό άτομο.
  • Όταν αυτός ή αυτή που απιστεί μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με το νέο άτομο τις οποίες κρύβει απ' τον/την σύντροφό του.
  • Όταν αυτό το «δέσιμο» οδηγεί στο να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ' ότι με τον άνθρωπο που έχουμε σχέση.

Η συναισθηματική απιστία δεν πρέπει να υποτιμάται καθώς μπορεί πολύ εύκολα από την λεκτική οικειότητα να περάσει κανείς στην σωματική.

Γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν πλατωνικές σχέσεις;

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Dr. Fran Walfish, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους να απατήσουν συναισθηματικά τον σύντροφό τους. Ένας απ' αυτούς είναι ότι οι άνθρωποι καταφεύγουν σε «ξένους» ανθρώπους προκειμένου να αποφύγουν την απόλυτη δέσμευση με τον σύντροφό τους. Μια σχέση θέλει ειλικρίνεια και ''τσαλάκωμα'' και πολλοί προσπαθούν να το αποφύγουν...

Πώς θα καταλάβω αν ο/η σύντροφός μου διατηρεί μια πλατωνική σχέση;

Ο Dr. Abigail Brenner ότι τα σημάδια που πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι είναι τα εξής:

  • Αν είναι μυστικοπαθής και ιδιαίτερα προστατευτικός με το κινητό του.
  • Απομακρύνεστε ολοένα και περισσότερο συναισθηματικά.
  • Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός έχει το μυαλό του κάπου αλλού.
  • Δεν περνάτε χρόνο μαζί.
  • Προσέχει περισσότερο την εμφάνισή του.
  • Δεν χάνει ευκαιρία για να ασκήσει κριτική σε όσα κάνετε.

Θεωρείται πραγματική απιστία;

Κατά τον ψυχοθεραπευτή Dr. Fran Walfish, η πλατωνική απιστία είναι ένα είδος απιστίας-ακόμη και αν δεν υπάρχει σωματική επαφή. Ίσα-ίσα σύμφωνα με την προσωπική του άποψη είναι πολύ πιο δυνατή απ' ότι μια παράνομη σχέση.

Η συναισθηματική απιστία πληγώνει περισσότερο και βαθύτερα. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποτρέψουμε είναι να επικοινωνούμε ουσιαστικά και ειλικρινά με τον σύντροφό μας.

v