Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου: «Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο, μείνετε σπίτια σας!»

Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου: «Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο, μείνετε σπίτια σας!»

Ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, περιγράφει την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας. Έπειτα από 10 μέρες αυστηρού lockdown, οι ΜΕΘ της συμπρωτεύουσας είναι ασφυκτικά γεμάτες ενώ κάθε μισή ώρα χάνουμε ακόμη έναν άνθρωπο... 

Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει

Ο κ. Καπραβέλος εξήγησε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει 200 κλίνες ΜΕΘ και είναι όλες κατειλημμένες από βαριά ασθενείς,. Παράλληλα, οι διαθέσιμες κλίνες μιας νόσου είναι μόνο 44. «Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν» επισημαίνει.

Η στατιστική του πρώτου κύματος ήταν λάθος

«Δεν είναι οι μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε πλέον νέους ασθενείς, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Δεν κάνει διάκριση ο ιός», είπε ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευκρινίζοντας πως η στατιστική του πρώτου κύματος ήταν λάθος. 

«Αυτή τη στιγμή, δίνει μάχη για τη ζωή του 35χρονος, χωρίς να έχει κανένα υποκείμενο νόσημα, με μια βαρύτατη πνευμονία. Έχω 12 στους 12 ασθενείς με βαριά αναπνευστικά προβλήματα», πρόσθεσε.

«Δε βγαίνουμε για να φοβίσουμε τον κόσμο»

«Δε βγαίνουμε για να φοβίσουμε τον κόσμο», είπε ο διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και εξήγησε τις συνθήκες που επικρατούν: «Χθες βράδυ μεταφέραμε έναν ασθενή που ήταν καλύτερα, αλλά όχι σε άριστη κατάσταση, για να πάρουμε βαρύτατα διασωληνωμένο 54χρονο από το τμήμα. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Οι νοσηλευτές δεν έχουν πάρει ρεπό».

Εκκλήσεις προς την πολιτεία και τους πολίτες

«Ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19 είναι η απομόνωση. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτή την στιγμή η πίεση είναι μεγάλη και πως 200 ασθενείς δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

«Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το σύστημα. Να μην επισκέπτεστε ούτε τα παιδιά σας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Ο ιός αυτός δε ζει μόνος του. Το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να του κάνεις είναι να τον απομονώσεις. Το δεύτερο κύμα είναι ισχυρότατο. Τον χαϊδέψαμε τον ιό.»

Για το πόσο θα κρατήσει η πανδημία, είπε ότι το τρέχον κύμα το πολύ να κρατήσει 3-4 μήνες.

Πηγή: news247.gr

v