Πώς θα διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών την «επόμενη μέρα» μετά την καραντίνα

Πώς θα διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών την «επόμενη μέρα» μετά την καραντίνα

Αν και φαίνεται ότι η καραντίνα οδεύει προς παράταση, η πρόθεση των υπευθύνων είναι, πριν απ’ οτιδήποτε άλλο, να ανοίξουν τα σχολεία της χώρας. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά μας είναι εκείνα που θα επιστρέψουν πρώτα σε μια σχετική κανονικότητα και μια καθημερινότητα που, όπως κάθε χειμερινή περίοδο, κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία τους πέραν του κορονοϊού.

Γι’ αυτό – και ανεξάρτητα απ’ την εξέλιξη της πανδημίας – εμείς οι γονείς πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να προστατέψουμε τα παιδιά από κάθε πιθανή απειλή, παλιά και νέα.

Φροντίζουμε για την καλή διατροφή και τον επαρκή ύπνο των παιδιών

Για την θωράκιση του παιδικού οργανισμού και την αποτελεσματική πρόληψη κατά των ιώσεων που τα ταλαιπωρούν αυτήν την περίοδο, η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω. Ένα παιδί που τρέφεται καλά, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από πολλές διαφορετικές πηγές, διαθέτει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα που είναι έτοιμο να αποκρούσει κάθε πιθανό εισβολέα, χτίζοντας τα αντισώματα που θα το κάνουν ακόμη πιο δυνατό.

Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό το παιδί να τρέφεται σωστά όλες τις ημέρες έως να επιστρέψει ξανά στο σχολείο. Κι όταν έρθει εκείνη η ώρα, είναι απαραίτητο ετοιμάζουμε στο παιδί ένα πλούσιο πρωινό καθημερινά, ώστε να βγαίνει απ’ το σπίτι χορτάτο και δυνατό. Παράλληλα, πρέπει να έχει μαζί του ένα σπιτικό κολατσιό και, φυσικά, ένα πλήρες γεύμα για το μεσημέρι. Η ολοκληρωμένη διατροφή σε συνδυασμό με τον επαρκή βραδινό ύπνο είναι τα θεμέλια ενός δυνατού οργανισμού.

Δίνουμε έμφαση στον εμβολιασμό (για να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας)

Στο προηγούμενο lockdown είδαμε τα νούμερα των εμβολιασμών να μειώνονται αισθητά ως απόρροια του φόβου των γονιών να μετακινηθούν προς ιατρεία και νοσοκομεία. Ήταν μια παράπλευρη συνέπεια της πανδημίας που θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα, αφού ο ελλιπής εμβολιασμός αφήνει μια κερκόπορτα ανοιχτή για ασθένειες που παραμονεύουν για να εισβάλλουν στην κοινότητα, όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα Β – μια νόσος που χτυπάει σπάνια, αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως.

Γι’ αυτό, αυτή τη φορά, δεν πρέπει να αμελήσουμε τους εμβολιασμούς των παιδιών. Οφείλουμε μάλιστα να αναπληρώσουμε όσους δεν έγιναν και να ενημερωθούμε για όλες τις επιλογές μας – όπως είναι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β. Μάλιστα, το υπουργείο εξέδωσε πρόσφατα τις επικαιροποιημένες του συστάσεις που εφιστούν την προσοχή ιατρών και γονιών στην τήρηση των εμβολιασμών κάτω από όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.

Διατηρούμε στο ακέραιο τους κανόνες υγιεινής που υιοθετήσαμε λόγω κορονοϊού

Είναι γεγονός ότι η δύσκολη εμπειρία αυτής της πανδημίας έθεσε ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη της ατομικής υγιεινής, καθιερώνοντας πρακτικές που, παλιότερα, ίσως εφαρμόζαμε πλημμελώς. Για παράδειγμα, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με τον ενδεδειγμένο τρόπο ή η προστασία του διπλανού μας απ’ τον βήχα και το φτέρνισμά μας με το χέρι, είναι κάτι που δεν γίνεται εύκολα συνήθεια στα παιδιά – ούτε στους μεγάλους.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρακτικές σαν κι αυτές αποτελούν μια πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε κάθε είδους ιώσεις, ειδικά σε περιβάλλοντα υψηλού συγχρωτισμού όπως είναι το σχολείο. Καλό είναι, λοιπόν, όταν περάσει αυτή η φαινομενικά ατελείωτη φουρτούνα του κορονοϊού, να μείνουν σε όλους μας ως καλή συνήθεια οι σωστοί κανόνες υγιεινής που μάθαμε να εφαρμόζουμε καθημερινά, εντός και εκτός σπιτιού.

v