«Πώς έπεισα τον γιο μου ότι φέτος θα περάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα… έβερ»

«Πώς έπεισα τον γιο μου ότι φέτος θα περάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα… έβερ»

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά απ’ όσα έχουμε ζήσει ποτέ κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μην επηρεάσει την ψυχολογία όλων μας. Παρ’ όλ’ αυτά, εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτή την «απώλεια». Τα παιδιά, όμως, που περιμένουν πώς και πώς αυτές τις μαγικές μέρες κάθε χρόνο, δυσκολεύονται να την αποδεχτούν. Όπως δυσκολεύτηκε και ο 4χρονος γιος αυτής της μαμάς, η οποία μας αποκαλύπτει με ποιον τρόπο κατάφερε να διώξει τις αρνητικές σκέψεις του και να... απογειώσει τη διάθεσή του.

«Δύσκολη χρονιά φέτος και τελειώνει ακόμα δυσκολότερα, έτσι όπως θα περάσουμε τα Χριστούγεννα. Και άντε, εμείς το είχαμε πάρει απόφαση από καιρό. 

Τι να πούμε όμως στον μικρούλη μας που περίμενε πως και πως να δει ξαδερφάκια, παππούδες, νονούς και να πάρει δώρα και αγκαλιές απ’ όλους τους. Είναι μόλις 4 και μετά βίας έχει αποδεχτεί ότι βιώνουμε μια κατάσταση που είναι μεν περιοριστική, αλλά θα περάσει σύντομα.

Κοντολογίς, ο μικρός δεν το πήρε καθόλου καλά αυτό που συμβαίνει με τις γιορτές. Τα έβαψε μαύρα και ήταν όλο γκρίνιες και αντίδραση. Έπρεπε να βάλω το “μαμαδίστικο” μυαλό μου σε λειτουργία για να αντιστρέψω το κλίμα. Οργάνωσα, λοιπόν, ένα εξαιρετικά δελεαστικό πλάνο που ήξερα ότι πολύ δύσκολα θ’ αποτύχει:

Του υποσχέθηκα να φτιάξουμε μαζί την τούρτα των ονείρων του

Ο γιος μου λατρεύει τα γλυκά, αλλά στο σπίτι μας τα όρια σε τέτοια θέματα είναι αυστηρά και τηρούνται στο έπακρο. Και είμαστε το ίδιο αυστηροί με τους παππούδες, όποτε υποκύπτουν στις πιέσεις του και του δίνουν επιπλέον γλυκά. 

Του είπα, λοιπόν, ότι αυτά τα Χριστούγεννα, θα φτιάξουμε την καλύτερη τούρτα του κόσμου και, επειδή δεν θα έχουμε κόσμο στο σπίτι, θα μπορέσει να την φάει όλη μόνος του. Εντάξει, εγώ θα κλέψω λίγο στα υλικά και στην ποσότητα, αλλά ο γιόκας μας χάρηκε αφάνταστα στην ιδέα και μόνο.

Του έταξα το αγαπημένο του δώρο, παιχνίδια κατασκευών

Το καμάρι μας λατρεύει να φτιάχνει κατασκευές και να χρησιμοποιεί, όχι μόνο τα τουβλάκια του, αλλά και ό,τι άλλο βρει, τάπερ, βιβλία, μαξιλάρια κλπ. Πριν λίγο καιρό, είχαμε επισκεφθεί τα ξαδερφάκια του και είχαν φτιάξει κάτι κατασκευές που τον μάγεψαν, στην κυριολεξία. Πύργους, αεροπλανάκια, αυτοκινητάκια και όλα ήταν φτιαγμένα με τα πολύχρωμα ογκώδη τουβλάκια LEGO DUPLO.

Ο μικρός εξέφρασε αμέσως την επιθυμία να πάρουμε κι εμείς για να κατασκευάζει κι εκείνος όλα αυτά τα ωραία πράγματα. Εμείς βρήκαμε μια δικαιολογία για να το ξεχάσει προς το παρόν, ώστε να του κάνουμε μια ωραία έκπληξη τώρα, στις γιορτές. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, όμως, αποφάσισα να χαλάσω την έκπληξη για να του φτιάξω τη διάθεση. 

Του αποκάλυψα, λοιπόν, πως ζητήσαμε απ’ τον Άι Βασίλη για λογαριασμό του να του φέρει για τα Χριστούγεννα τα LEGO DUPLO, που του αρέσουν τόσο πολύ. Κατενθουσιάστηκε, φυσικά, κι έλαμψε το προσωπάκι του αφού οι γιορτές του άρχισαν να μοιάζουν και πάλι συναρπαστικές Αχ! Ανυπομονώ πραγματικά να ξυπνήσουμε το πρωί της Πρωτοχρονιάς, ν’ ανοίξουμε τα δώρα και να απολαύσουμε τις χαρές που θα κάνει.

Κανόνισα να κάνουμε ανταλλαγή δώρων με όλους τους φίλους του

Τα παιδιά τρελαίνονται για δώρα και εκπλήξεις, τρελαίνονται όμως και για τους φίλους τους που τους έχουν στερηθεί απίστευτα αυτούς τους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Για τον γιο μας, ήταν πολύ δύσκολο να δεχτεί ότι θα περάσουμε τις γιορτές χωρίς να δει κανένα από τα φιλαράκια και τα ξαδερφάκια του. 

Έτσι, μίλησα με συγγενείς και φίλους και κανόνισα να στείλουμε δώρα μεταξύ μας για λογαριασμό των παιδιών και να γιορτάσουμε την ανταλλαγή των δώρων ανοίγοντάς τα όλοι μαζί, σε τηλεδιάσκεψη. Ο αχτύπητος συνδυασμός φίλοι-δώρα λειτούργησε άψογα και ανέβασε την προσμονή του μπόμπιρά μας για τις γιορτές στα ύψη.

Ας ελπίσουμε μόνο να του μείνουν αληθινά αξέχαστα αυτά τα Χριστούγεννα – όχι όπως θα μείνουν σε μας – και του χρόνου να επιστρέψουμε στις παλιές καλές γιορτινές μας συνήθειες.

Καλές γιορτές σε όλους!» 

v