Πρώην φοιτήτριες του ΑΠΘ καταγγέλουν σεξουαλική παρενόχληση – Να κινηθούν οι διαδικασίες ζητά η Κεραμέως

Πρώην φοιτήτριες του ΑΠΘ καταγγέλουν σεξουαλική παρενόχληση – Να κινηθούν οι διαδικασίες ζητά η Κεραμέως

Μετά τη γενναία αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για όσα υπέστη πριν από χρόνια από μέλος της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, νέες καταγγελίες σεξουαλικής βίας βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας και το καμπανάκι δεν χτυπά μόνο για τον χώρο του αθλητισμού. Μια πρώην φοιτήτρια του Γεωλογικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη αλλά και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής σχολής, μίλησαν δημόσια για παρόμοιες εμπειρίες με καθηγητές τους.

Η ανάρτηση της φοιτήτριας του Γεωλογικού έγινε στην ομάδα «Γεωλογικό ΑΠΘ» στο facebook, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων φοιτητών και συναδέλφων της:

«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα, και ένα μεγάλο γιατί. Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω “καθηγητής” επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο “άνθρωπος” μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση. Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και είμαι στη διάθεση για περισσότερες πληροφορίες και ενέργειες.»

Παράλληλα, πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, μίλησαν για παρόμοια περιστατικά σε κλειστή ομάδα αποφοίτων της σχολής τους, ξεκινώντας ένα μπαράζ καταγγελιών που κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει:

«Ο λόγος που άφησα κάποτε τη σχολή και γύρισα χρόνια μετά. Είχα μπει στη σχολή ανίδεη, με τη νοοτροπία του σχολείο ακόμη, νομίζοντας ότι είμαστε σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον και μου κάθισε βαριά τότε, αηδίασα και απέρριψα όλη τη σχολή αλλά μετά από χρόνια κατάλαβα πως ότι δεν αξίζει ένας αχαρακτήριστος για να στερηθώ τις σπουδές μου», λέει η μία κοπέλα.

«Έχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξη) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Όταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πως έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα», αποκαλύπτει η δεύτερη.

Παπαζάχος: «Δεν ήμασταν ικανοί σαν τμήμα και σαν πανεπιστήμιο να αποτρέψουμε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές.»  

Αμέσως, ο σημερινός Πρόεδρος του τμηματος Γεωλογίας, Κώστας Παπαζάχος, έσπευσε να σχολιάσει στην ανάρτηση, ζητώντας να έρθουν στο φως κι άλλες καταγγελίες.

«Αν αποδειχτούν αληθινές οι καταγγελίες, σημαίνει ότι δεν ήμασταν ικανοί σαν τμήμα και σαν πανεπιστήμιο να αποτρέψουμε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές. Ακόμη χειρότερα, σημαίνει ότι δε φροντίσαμε να διευκολύνουμε τους φοιτητές να καταγγείλουν τέτοιου είδους ηθικά, ποινικά και διοικητικά κολάσιμες πράξεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος φωτογραφίζοντας την ευθύνη των θεσμών σε κάθε τέτοια περίπτωση. 

«Όταν διαπιστώνεις κάτι τέτοιο εκ των υστέρων, είναι λογικό να νιώθεις ενοχή. Έχω έναν και μοναδικό σκοπό. Να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθούν τα άτομα. Δε θα σταματήσω. Θα κάνω οτιδήποτε περνάει απ’ το χέρι μου, ακόμα και αν οι εν λόγω πράξεις έχουν ποινικώς παραγραφεί. Η ηθική αποκατάσταση σε τέτοιου είδους ζητήματα, είναι το σημαντικότερο», ξεκαθάρισε.

Κεραμέως: «Δεν νοείται η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών σε κανένα χώρο.»  

Μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επικοινώνησε με τον Πρύτανη του ΑΠΘ ζητώντας την άμεση κινητοποίηση των θεσμών:

«Οι καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την αποκάλυψη Μπεκατώρου πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους. Δεν νοείται η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών σε κανένα χώρο, συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού, ενός χώρου μάθησης, έρευνας, ελευθερίας λόγου και διακίνησης ιδεών.

Επικοινώνησα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ ζητώντας άμεση ενημέρωση και υπογραμμίζοντας τη σημασία του να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως στις σχετικές υποθέσεις. Βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου.»

Πρύτανης: «Να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις.»  

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις», τόνισε.

Πληροφορίες από: iefimerida.gr, thetoc.gr, prokirixi.gr

v