«Έμαθα πως συνεχίζει να το κάνει σε παιδιά»: η Σ. Μπεκατώρου εξηγεί γιατί μίλησε τώρα

«Έμαθα πως συνεχίζει να το κάνει σε παιδιά»: η Σ. Μπεκατώρου εξηγεί γιατί μίλησε τώρα

Όταν η Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε δημόσια τον βιασμό της από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, αρκετοί, επώνυμοι και μη, αναρωτήθηκαν γιατί μίλησε τώρα και όχι πριν από 30 χρόνια που συνέβη το περιστατικό. Πολλά σχόλια, μάλιστα, ήταν κακόβουλα και προσβλητικά. Η Ολυμπιονίκης, όμως, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, απάντησε στην πολυσυζητημένη ερώτηση «Γιατί τώρα;» με γενναιότητα και θάρρος. 

«Θέλω να βεβαιωθώ πως δεν θα ξανακάνει κακό σε κανέναν»

Μεταξύ άλλων, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε:

«Άκουσα σχόλια από έναν πατέρα πως αυτός ο άνθρωπος που με κακοποίησε σεξουαλικά εμένα συνεχίζει να το κάνει στα παιδιά. Ένιωσα πως είχα μεγάλη ευθύνη. Έπρεπε να μιλήσω. Όταν του μίλησα χρόνια αργότερα προσπάθησε να με πείσει ότι δεν ήταν βιασμός. Προσπάθησε να το αρνηθεί. Θέλω να βεβαιωθώ πως δεν θα ξανακάνει κακό σε κανέναν».

«Φοβόμουν τις συνέπειες επειδή δεν κατήγγειλα αμέσως»

Παρότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, το «χρυσό» κορίτσι προχώρησε σε καταγγελία και ξεσκέπασε τα έκτρωπα που συνέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία:

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Το τραύμα ήταν βαθύ. Είχα απωθήσει το συμβάν βαθιά μέσα μου. Ειδικά τα πρώτα χρόνια δεν το σκεφτόμουν καθόλου γιατί ήξερα ότι δεν θα με άφηνε να λειτουργήσω. Φοβόμουν τις συνέπειες από τη στιγμή που δεν το είχα καταγγείλει αμέσως. Υπήρχε ομερτά στην Ομοσπονδία.

Το σύστημα δεν άφηνε κανέναν αθλητή θα φωνάξει. Όποιος προσπαθούσε να φωνάξει ήξερε ουσιαστικά πως δεν θα πρόκειται να βρει το δίκιο του. Έλεγα ψέματα στον εαυτό μου ότι αυτό θα περάσει. Δεν θέλω να πολιτευτώ. Ούτε να γίνω ευρωβουλευτής. Δεν μπαίνω καν σε αυτή τη διαδικασία. Ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Δεν είχα καμία πολιτική στόχευση.

Δεν θέλω να απαντήσω σε όλους αυτούς που λένε γιατί όχι τότε. Δεν θέλω να απαντήσω σε κάποιους που είναι ανώνυμοι. Όσοι γνωρίζουν ξέρουν πως το τραύμα είναι βαθύ. Αυτά τα πράγματα είναι κάτι που είτε τα καταγγέλλεις μετά, αργότερα, είτε καθόλου. Το τώρα έχει να κάνει με το ότι ήθελα να βοηθήσω άλλα κορίτσια».

«Συζήτησα με τα παιδιά μου πριν το καταγγείλω»

«Ο γιος μου μού είπε "μαμά θα γίνουμε ρεζίλι, όλοι θα μιλάνε για αυτό και δεν θα μπορώ να πηγαίνω στο σχολείο".

Του εξήγησα ότι εφόσον εγώ έχω υποστεί αυτή τη βία δεν μπορώ να φοβάμαι να μιλήσω. Τόσα χρόνια φοβόμουν. Ήρθε η ώρα να μιλήσω για να σώσω άλλα παιδιά και ότι πιστεύω ότι με αυτή η κίνηση θα μπορέσω να αποτρέψω αντίστοιχες ενέργειες και να δώσω κουράγιο σε όσες γυναίκες το έχουν υποστεί να μιλήσουν.

Η δε κόρη μου, κάποια στιγμή γύρισε και μου είπε "μαμά τώρα νιώθω ότι όταν μεγαλώσω δε θα φοβάμαι πια. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα"» κατέληξε η Σοφία Μπεκατώρου.

Πηγή: thecaller.gr, thetoc.gr

v