«Με την μέθοδο Μοντεσσόρι, ο 2χρονος γιος μου χρησιμοποιεί μαχαίρια και μαγειρεύει»

«Με την μέθοδο Μοντεσσόρι, ο 2χρονος γιος μου χρησιμοποιεί μαχαίρια και μαγειρεύει»

Ο Jay είναι μόνο δύο ετών αλλά ξέρει ήδη να φτιάχνει τσάι, να μαγειρεύει λαζάνια και να ετοιμάζει μια απλή ομελέτα. Η μαμά του, η Florence, έχει αποφασίσει να μεγαλώσει τον μικρό της σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, η οποία ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα και να εξερευνούν νέες εμπειρίες.

Πολλοί πιστεύουν πως ο τρόπος που μεγαλώνει η Florence τον μοναχογιό της είναι επικίνδυνος, αλλά η ίδια εξηγεί πως βρίσκεται πάντα δίπλα στον Jax όταν επιχειρεί κάτι επικίνδυνο για την ηλικία του, ενώ υπερηφανεύεται ότι μεγαλώνει ένα ανεξάρτητο παιδί. 

Ακόμα ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί, είναι πως όταν αφήνει τον Jax να παίρνει μέρος στις διάφορες καθημερινές δουλειές του σπιτιού, έχει την ευκαιρία να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί του

«Μου αρέσει που ο γιος μου είναι ανεξάρτητος και πρόθυμος. Κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και ανακαλύπτει τον εαυτό του» λέει η περήφανη μαμά, ενώ τονίζει πως το σημαντικό είναι να δείξεις στο παιδί τον τρόπο ν ακάνει κάτι, και να είσαι δίπλα του να το καθοδηγείς. 

«Ο γιος μου μπορεί να βάλει τα ρούχα στο πλυντήριο, να ρυθμίσει το σωστό πρόγραμμα, να βάλει το απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων και να πατήσει το κουμπί εκκίνησης του πλυντηρίου. Επίσης, του αρέσει το μαγείρεμα. Έχουμε ειδικά μαχαίρια για παιδιά, και τον αφήνουμε να πειραματίζεται. Μπορεί να φτιάξει εύκολα μια ομελέτα, αλλά και μία κούπα ζεστό τσάι».  

«Δεν τον επιβραβεύω, ούτε τον τιμωρώ» συμπληρώνει σε συνέντευξή της στο Mirror. «Υπάρχουν μόνο συνέπειες για τις πράξεις του. Πάντα τον ενθαρρύνω να παίρνει μέρος σε πρακτικές δουλειές της καθημερινότητας, όπως η μπουγάδα, το πλύσιμο των πιάτων και το μαγείρεμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί αυτόνομο, με αυτοπεποίθηση και προθυμία». 

Η Florence κλείνει την συνέντευξή της λέγοντας πως κάνει αυτό που πιστεύει καλύτερο για τον γιο της, χωρίς να την νοιάζει η άποψη των άλλων: «Πραγματικά πιστεύω πως το σύστημα Μοντεσσόρι είναι το καλύτερο για να ακολουθήσει ένας γονιός. Ακόμα κι όταν οι άλλοι γονείς με επικρίνουν δεν νοιάζομαι. Είναι συνειδητή απόφαση να μεγαλώσω έτσι τον γιο μου και είμαι περήφανη γι’ αυτό».

Πηγή: mirror.co.uk

v