Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται με ανοιχτό στόμα

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται με ανοιχτό στόμα

Είναι απόλυτη ευτυχία να παρακολουθείς κάθε στιγμή της ζωής του παιδιού σου. Όταν μπουσουλάει, όταν τρώει, όταν κάνει τα πρώτα του βήματα ή όταν κοιμάται.  Αρκετοί γονείς το βρίσκουν χαριτωμένο και γλυκό όταν τα μικρά τους κοιμούνται ήρεμα στα λίκνα τους με το στόμα ανοιχτό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να προμηνύει σοβαρά προβλήματα υγείας γι'αυτό και πρέπει να έχουμε τον νου μας.

Η μύτη φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε, καθαρίζοντάς τον από τοξίνες και ξένα σωματίδια.  Αν και είναι φυσιολογικό να αναπνέουμε μερικές φορές από το στόμα  (όπως όταν μιλάμε ή κάνουμε κάποια σωματική δραστηριότητα), το φυσιολογικό όταν κοιμόμαστε είναι να αναπνέουμε από τη μύτη.

Υπάρχουν διάφοροι ιατρικοί λόγοι που κάνουν ένα παιδί να κοιμάται με το στόμα ανοιχτό, όπως για παράδειγμα η ρινική συμφόρηση (που προκαλείται από αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή άλλα ζητήματα), φλεγμονή ή ακόμα και πολύποδες. 

Εάν το μικρό σας έχει συνηθίσει να κοιμάται με το στόμα ανοιχτό, πρέπει να θορυβηθείτε, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα υγείας στο μέλλον όπως:

Άπνοια 

Η άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή του ύπνου που εμφανίζεται όταν η αναπνοή ενός ατόμου σταματά ξαφνικά και στη συνέχεια ξεκινά ξανά. Τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν μια ξαφνική διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο, το δυνατό ροχαλητό, το ξύπνημα με ξηροστομία, την αϋπνία και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άπνοια ύπνου είναι από μόνη της επικίνδυνη και, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα καρδιάς, ήπατος και μεταβολισμού.

Ξηροστομία και φθορά δοντιών

Όταν αναπνέουμε από το στόμα η ροή του αέρα στεγνώνει τα χείλη μας και ολόκληρο το στόμα, συμπεριλαμβανομένων των ούλων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν αλλαγές στα βακτηρίδια που ζουν φυσικά στο στόμα και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια και σοβαρά προβλήματα στα ούλα.

Στραβά δόντια

Το να αναπνέει ένα παιδί από το στόμα αντί για τη μύτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη γνάθο, αλλά και στραβά δόντια. 

Αν το παιδί σας έχει αυτή τη συνήθεια, επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Μόνο οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά και να σας δώσουν τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες.

Πηγή: brightside.me

v