Μη ρωτάτε μια γυναίκα αν μετάνιωσε που δεν έκανε παιδιά (δείχνει αναισθησία)

Μη ρωτάτε μια γυναίκα αν μετάνιωσε που δεν έκανε παιδιά (δείχνει αναισθησία)

Η μητρότητα είναι ένα πολύτιμο δώρο για κάθε γυναίκα που γίνεται μαμά. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποιες από εμάς που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν απόκτησαν παιδιά κι έτσι δεν γεύτηκαν τις ανεκτίμητες χαρές της μητρότητας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η ζωή τους δεν είναι γεμάτη από αγάπη και όμορφες στιγμές ή ότι έχουν μετανιώσει που δεν έκαναν παιδιά (σε περίπτωση που ήταν συνειδητή απόφαση). Παρ’ όλ’ αυτά, όταν δεν γνωρίζουμε τι συνέβη και μια γυναίκα δεν έγινε μαμά, καλό είναι να μην κάνουμε ερωτήσεις που φανερώνουν έλλειψη ενσυναίσθησης και μπορεί να την πληγώσουν.

Ίσως να μην βρήκε ποτέ τον κατάλληλο... πατέρα

Κακά τα ψέματα, το να μεγαλώνεις παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη και, ιδανικά, είναι εύλογο να θέλεις να την μοιραστείς με έναν άνθρωπο που σου εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια. Βέβαια, αν ακεφτόμασταν όλοι έτσι, θα γεννιόταν πολύ λιγότερα παιδιά, αλλά αυτο δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό. Μπορεί, λοιπόν, αυτή η γυναίκα να σκέφτηκε έτσι και η ζωή να μην έφερε δίπλα της τον κατάλληλο άνθρωπο για παιδιά και οικογένεια.

Να την πήρε από κάτω η ζωή και η καριέρα

Όσοι έχουμε περάσει τα «άντα», ξέρουμε καλά πως ο χρόνος είναι αμείλικτος και αν δεν βάλεις τις σωστές προτεραιότητες στη ζωή, μπορεί να βρεθείς να κυνηγάς τα λιγότερο σημαντικά και να χάνεις τα ουσιώδη. Κάπως έτσι, μια γυναίκα μπορεί να απορροφηθεί από τις απαιτήσεις της δουλειάς ή τις χαρές μιας πιο ανέμελης ζωής και να βρεθεί χωρίς χρόνο για οικογένεια και παιδιά, αλλά και χωρίς κουράγιο να προσπαθήσει ετεροχρονισμένα.

Να είχε κάποιο πρόβλημα υγείας

Πολλές γυναίκες θέλουν πολύ να γίνουν μητέρες, αλλά βρίσκουν μπροστά τους απροσπέλαστα εμπόδια που έχουν να κάνουν με την υγεία τους. Άλλες φορές κάποιο πρόβλημα δεν τους επιτρέπει να κυοφορήσουν παιδί και άλλες η εγκυμοσύνη μπορεί να απειλήσει την ίδια τη ζωή τους. Αν αυτή η γυναίκα έχει περάσει μια τόσο δύσκολη κατάσταση, τότε δεν είναι σωστό να την προτρέπουμε άθελά μας να την ξαναβιώσει ως ανάμνηση.

Να έχασε κάποιο παιδί

Ακόμα πιο δύσκολο για μια γυναίκα, είναι να έχει χάσει ένα παιδί πριν γεννηθεί και ο οργανισμός της να μην της έχει επιτρέψει να δοκιμάσει ξανά. Τότε, το ψυχολογικό βάρος είναι ακόμη πιο αβάσταχτο και ίσως έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές προσπαθώντας να ξεπεράσει τις ενοχές και να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της και τη ζωή της χωρίς παιδί. Ίσως δεν θα ‘πρεπε να κληθεί να ξαναμιλήσει γι’ αυτό, απλώς για να ικανοποιήσει την περιέργεια κάποιου.

Να μην ήθελε να κάνει παιδιά

Μπορεί να ακούγεται παράξενο σε πολλούς, αλλά υπάρχουν και γυναίκες που, κάποια στιγμή της ζωης τους, αποφασίζουν πως δεν θέλουν να γινουν μαμάδες. Είναι μια στάση που δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστή, αφού είναι αναφαίρετο δικαίωμά της. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει, όμως, εάν η γυναίκα που έχει απέναντί του θα ήθελε να υπερασπιστεί αυτή τη στάση σε μια πιθανή συζήτηση ή θα της ήταν δυσάρεστο.

 

v