Τα 3 οφέλη της καλής ενυδάτωσης για την εγκυμοσύνη

Τα 3 οφέλη της καλής ενυδάτωσης για την εγκυμοσύνη

Η επαρκής ενυδάτωση, παρ’ ότι συχνά την αμελούμε, είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους μας, αφού αποτελεί έναν αναντικατάστατο σύμμαχο για την υγεία μας. Ακόμα πιο ουσιώδης, όμως, είναι για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εκείνες είναι που πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίζουν έναν καλά ενυδατωμένο οργανισμό σε καθημερινή βάση, επειδή η σημασία της σχολαστικής ενυδάτωσης είναι αληθινά ζωτική και για αυτές, αλλά και για το παιδί που κυοφορούν.

Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αφυδάτωσης 

Η αφυδάτωση είναι μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη κατάσταση για την εγκυμοσύνη, αφού ξεκινά ήπια (ξηροστομία, αίσθημα δίψας), επιδεινώνεται σταδιακά (μειωμένα ούρα, πονοκέφαλος, υπνηλία) και αν δεν αντιδράσουμε εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην κύηση. Η έλλειψη νερού στον οργανισμό της εγκύου μπορεί να αποτελέσει αιτία για πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, από μειωμένο αμνιακό υγρό (ολιγάμνιο) έως και πρόωρο τοκετό (στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης).

Προφανώς, ο κίνδυνος είναι αυξημένος στις εγκυμοσύνες που περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροιες ή υπερβολική εφίδρωση (π.χ. λόγω ζέστης ή πυρετού), αλλά με τη σωστή και τακτική ενυδάτωση του οργανισμού (κατανάλωση πολλών υγρών, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά κλπ.), οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται σημαντικά, όποιες και αν είναι οι γενεσιουργές συνθήκες.

Ενισχύει την σωστή θρέψη του εμβρύου

Φροντίζοντας την υγεία και την ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού της, η έγκυος φροντίζει ταυτόχρονα και τον οργανισμό του εμβρύου. Το νερό είναι το βασικό μέσο με το οποίο η μητέρα μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει στο μικρό της, καθώς επιτρέπει στον οργανισμό της να τα απορροφήσει σωστά, ενώ διατηρεί και το αμνιακό υγρό στα επιθυμητά επίπεδα.

Είναι, λοιπόν, απολύτως απαραίτητο για μια μέλλουσα μαμά να πίνει πολύ νερό, ώστε να αντικαθιστά επαρκώς τα υγρά που χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι επίσης σημαντικό, το νερό που πίνει να είναι όσο γίνεται απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την ίδια και το παιδί. 

Παράλληλα με την σχολαστική ενυδάτωση, η έγκυος οφείλει να καταναλώνει με αυστηρό μέτρο μια σειρά από τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού, όπως είναι ο καφές, κάποια είδη τσαγιού, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα προϊόντα φαστ-φουντ, τα γλυκά, αλλά και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. ζυμαρικά).

Εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του οργανισμού

Κατά την εγκυμοσύνη, το σώμα της γυναίκας αντιμετωπίζει πολλές νέες προκλήσεις με συνέπεια να περνά από κάποιες αρκετά σκληρές δοκιμασίες που το καταπονούν σημαντικά. Πολλές φορές, μάλιστα, κρύβουν επιμέρους κινδύνους, όχι μόνο για την έγκυο, αλλά και για το παιδί που μεγαλώνει μέσα της.

Η μέλλουσα μητέρα, φροντίζοντας για την επαρκή ενυδάτωσή της από την πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης, έχει στο πλευρό της έναν εξαιρετικό σύμμαχο απέναντι σε μια σειρά από δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκειά της. Το νερό βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών, της πέψης και γενικότερα του οργανισμού, αποτρέποντας ή ελαχιστοποιώντας την ένταση σε καταστάσεις όπως είναι η δυσκοιλιότητα, το πρήξιμο, η ξηρότητα του δέρματος, οι μολύνσεις της ουροδόχου κύστης κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκυος καλό είναι να μεριμνήσει για την ποιότητα του νερού που καταναλώνει. Καλό θα ήταν, το νερό να είναι όσο γίνεται απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την ίδια και το παιδί. Τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στο πόσιμο νερό (και αρκετά συχνά και το εμφιαλωμένο) θεωρούνται υπό προϋποθέσεις επικίνδυνα για την ομαλή ανάπτυξη και την μετέπειτα υγεία των εμβρύων. Είναι, λοιπόν, προτιμότερη η επιλογή ενός νερού που περιέχει ελάχιστα έως μηδέν νιτρικά. Το εμφιαλωμένο νερό AQUA Carpatica είναι ένας καλός τρόπος να συνδυαστεί η επαρκής ενυδάτωση της μητέρας με την προληπτική θωράκιση της υγείας της ίδιας και του παιδιού. Μάλιστα, κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες που εγγυώνται την διατήρηση της καθαρής του σύστασης: σε γυάλινο μπουκάλι και σε φιάλη PET χωρίς βλαβερά χημικά (BPA).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν η έγκυος υποστεί αφυδάτωση η οποία έχει περάσει από το ήπιο στο πολύ σοβαρό στάδιο (κλάμα χωρίς δάκρυα, σκοτεινά ούρα, σύγχυση, ταχυκαρδία κ.α.), δεν αρκεί η απλή ενυδάτωση. Οφείλει να ζητήσει άμεσα την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v