Ακόμα και οι φιλίες χρειάζονται όρια για να μένουν δυνατές και αναλλοίωτες

Ακόμα και οι φιλίες χρειάζονται όρια για να μένουν δυνατές και αναλλοίωτες

Η φιλία είναι σίγουρα ένας από τους πιο δυνατούς δεσμούς που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ δύο ανθρώπων. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι δύσκολο να σπάσει αν διαταραχθούν οι λεπτές ισορροπίες που διέπουν συνήθως τις τόσο κοντινές ανθρώπινες σχέσεις. Γι’ αυτό, ακόμα και στη φιλία, είναι καλό να θέτουμε κάποια όρια – τα οποία, βεβαίως, αφορούν κι εμάς – ώστε να εξασφαλίζουμε πως δεν θα «παραγνωριστούμε» και πως οι σχέσεις με τους φίλους μας θα παραμείνουν αναλλοίωτες ό,τι και αν συμβεί.

Να είστε ειλικρινείς για ότι νιώθετε

Η ειλικρίνεια είναι ένας βασικός πυλώνας σε κάθε σχέση, πόσο μάλλον σε μια φιλία που ευελπιστούμε να κρατήσει για πάντα και να παραμείνει ζεστή και ανταποδοτική. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μην κρατάμε μέσα μας όσα θα θέλαμε να εκφράσουμε ανοιχτά για να μην εκτονωθούν αργότερα και βλάψουν ανεπανόρθωτα τη σχέση μας. Και επειδή το οφείλουμε σε όποιον θεωρούμε φίλο μας, αλλά και επειδή η αλήθεια πάντα απελευθερώνει.

Να ζητάτε το λόγο για ότι σας ενοχλεί

Αντίστοιχα, όταν κάτι δεν μας αρέσει ή μας ενοχλεί, πρέπει να το συζητάμε άμεσα με τους φίλους μας για να μη δημιουργούνται σύννεφα στη σχέση, ούτε κακά προηγούμενα που διαιωνίζουν το επίμαχο ζήτημα. Δεν είναι απλώς ο καλύτερος τρόπος για να λύνουμε τα θέματά μας με έναν φίλο και να προχωράμε «καθαροί», αλλά και για να θέτουμε τα όρια μας εκ νέου και χωρίς περιθώρια για παρεξηγήσεις.

Να είστε ξεκάθαροι με τις «κόκκινες γραμμές» σας

Φυσικά, το ιδανικό είναι τα όρια να μην τίθενται αφού συμβεί κάτι δυσάρεστο, αλλά πολύ πιο πριν – για να προλαβαίνουμε τις μικρές, μα φθοροποιές κρίσεις. Πρέπει, δηλαδή, να έχουμε ορίσει πρώτα εμείς τις «κόκκινες γραμμές» μας και κατόπιν να τις έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα στους φίλους μας, ώστε να γνωρίζουν τα όρια και τις αντοχές μας ανά πάσα στιγμή. Προστατεύουμε έτσι, και τον εαυτό μας και τις φιλίες μας.

Να μην κάνετε ότι δεν θέλετε να σας κάνουν

Το καλό με το να είμαστε συνειδητοποιημένοι ως προς τι ανεχόμαστε και τι όχι, είναι ότι λειτουργεί αντανακλαστικά ως ένας καλός μπούσουλας και για τη δική μας συμπεριφορά. Σε πολλών ειδών περιπτώσεις, τα δικά μας όρια δεν είναι πολύ διαφορετικά απ’ των άλλων κι έτσι αποφεύγουμε ενστικτωδώς να τα ξεπερνάμε και να εκνευρίζουμε ή να πληγώνουμε φίλους. Δεν κάνουμε, κοινώς, ότι δεν θέλουμε να κάνουν σε εμάς.

Να αποδεικνύετε έμπρακτα τη φιλία σας

Σε κάθε περίπτωση, όταν θέτουμε τα όριά μας, ζητάμε στην ουσία κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε φιλία: την κατανόηση και τον σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και – γιατί όχι – και τις παραξενιές μας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να αμελούμε να δείχνουμε έμπρακτα ότι κι εμείς με τη σειρά μας τιμούμε τη φιλία των άλλων, δεν τη θεωρούμε δεδομένη και κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει αειθαλής και παντοτινή.

v