Καθηγητής Β. Βασιλικός: «Πώς βγήκα νικητής από την μάχη με τον κορονοϊό»

Καθηγητής Β. Βασιλικός: «Πώς βγήκα νικητής από την μάχη με τον κορονοϊό»

Ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ Β. Βασιλικός νόσησε βαριά από τον κορονοϊό και βγήκε νικητής έπειτα από μάχη τεσσάρων μηνών! Η εμπειρία του όπως τη μοιράστηκε μιλώντας στο iatronet είναι αν μη τι άλλο διδακτική.

Στα μέσα Νοεμβρίου ο καθηγητής νόσησε από κορονοϊό - πιθανότατα μολύνθηκε από ασθενή- και εμφάνισε στην αρχή ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα και λίγη δύσπνοια. Σύντομα όμως εκδήλωσε εκδήλωσε αμφοτερόπλευρη COVID πνευμονία, που τον οδήγησε στην κλινική COVID του ίδιου νοσοκομείου.

Λίγες μέρες πριν διασωληνωθεί μοιράστηκε τις σκέψεις του στα social media λέγοντας: «Ο νοσηλευόμενος (μαζί και εγώ) τώρα ποσώς ενδιαφέρεται αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας. Αυτό που τον νοιάζει είναι κάποιος να τον ταΐσει, να τον αλλάξει, να του δώσει νερό να πιει, να τού φορτίσει το κινητό».

 Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης σε νοσηλευτικό προσωπικό και περιέγραψε την "κόλαση" που περνούσαν οι 250 νοσηλευόμενοι με μέσου και σοβαρού βαθμού συμπτώματα, που στην πλειοψηφία τους ήταν σχεδόν ανήμποροι να εκτελέσουν τις βασικές λειτουργίες: να πιούν νερό, να ανοίξουν την παροχή οξυγόνου, να κάνουν τα καθημερινά για όλους αυτονόητα.

«Βίωσα εν ζωή όσα λένε στους νεκρούς»

Παρόλο που η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε, ο κ. Βασιλικός βγήκε νικητής. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θυμάται και ευγνωμονεί όλους όσους βοήθησαν την οικογένειά του όσο ο ίδιος νοσηλευόταν.

«Μετά από μια τέτοια περιπέτεια, βλέπεις τα πράγματα αλλιώς. Σταθμίζεις σχέσεις και μετράς φιλίες. Ήμουν τυχερός γιατί είχα ανθρώπους που νοιάστηκαν. Συνάδελφοι από το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο, οικογενειακοί φίλοι ακόμα και συμμαθητές μου από το σχολείο, έδωσαν χέρι βοήθειας στη σύζυγο στο σπίτι και στα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Μαζί με αυτούς και πολλοί ασθενείς μου που βοήθησαν ηθικά, αλλά και έμπρακτα σε μια σειρά από καθημερινές λειτουργίες. Ήταν ένα είδος ανταπόδοσης για τη δική μου βοήθεια προς αυτούς όταν ήταν άρρωστοι", δήλωσε ενώ συνέχισε λέγοντας «Μέσα από επικοινωνίες που είχα όταν μπορούσα και από γραπτά που διάβασα στο διαδίκτυο εκ των υστέρων είχα την τύχη να βιώσω εν ζωή όσα λένε στους νεκρούς και εκείνοι δεν μπορούν να τα δουν γιατί έχουν φύγει από τη ζωή. Είμαι ευγνώμων γι΄ αυτό.»

Το μήνυμά του προς τους αρνητές

Ενώ ο κ. Βασιλικός ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τηρούσε τα μέτρα προστασίας, κόλλησε τον επικίνδυνο ιό μέσα στο νοσοκομείο και νόσησε βαριά.

«Κανείς δεν ξέρει ποιος από τους ασθενείς θα εκδηλώσει τη λεγόμενη καταιγίδα κυτοκίνης που θα τον οδηγήσει στην εντατική. Κάποιοι θα την εκδηλώσουν, όπως εγώ, και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γρίπη, αλλά ο κορoνοϊός είναι πολύ πιο μεταδοτικός", σημειώνει και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει προς τους λεγόμενους αρνητές της πανδημίας. "Ας δουν τα ίδια τα νούμερα. Δεν γίνεται να χάνουμε κάθε μέρα 70 και πλέον ανθρώπους και να λέμε δεν υπάρχει κορoνοϊός. Ναι, να δεχτώ το αντεπιχείρημα ότι κάποιοι πεθαίνουν από δευτερογενείς λοιμώξεις. Όμως, ο κορoνοϊός είναι αυτός που έστρωσε το χαλί για αυτές, ρίχνοντας το ανοσοποιητικό. Να δεχτώ και ότι κάποιοι είχαν υποκείμενα νοσήματα, ορισμένα από αυτά σοβαρά. Όμως, ο κορoνοϊός τους σκότωσε. Θα ζούσαν περισσότερο αν δεν νοσούσαν από αυτόν» κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v