Εγκυμοσύνη και εμβολιασμός για COVID: τι ισχύει

Εγκυμοσύνη και εμβολιασμός για COVID: τι ισχύει

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, το πιο ισχυρό μας όπλο στην πανδημία, προχωράει με αμείωτους ρυθμούς στη χώρα μας. Σήμερα, μάλιστα, άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, ενώ Μ. Πέμπτη θα κλείσουν το ραντεβού τους όσοι είναι 40-44 και Μ. Σάββατο όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-49.

Ωστόσο, ανάμεσα στου πολίτες αυτών των ηλικιών υπάρχει και μια ομάδα γύρω από την οποία υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον εμβολιασμό της. Αναφερόμαστε στις γυναίκες που είτε κυοφορούν, είτε σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες στο άμεσο μέλλον.

Κάνει να εμβολιάζονται οι γυναίκες που εγκυμονούν;

Οι πρώτες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις εγκύους ήταν να μην εμβολιάζονται - όχι επειδή τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για την μητέρα ή το έμβρυο, αλλά επειδή οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες δε συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές δοκιμές εμβολίων. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες έγκυες σε όλο τον κόσμο οπότε υπάρχουν στοιχεία. 

Σύμφωνα με τον καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλία Μόσιαλο,«ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα, όπως προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων στις ΗΠΑ, όπου έως και τις 19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότεροι από 30 χιλιάδες εμβολιασμοί για Covid-19 σε έγκυες γυναίκες».

Ποια εμβόλια συστήνουν οι ειδικοί στις εγκύους

Όσον αφορά τις εγκύους και όσες γυναίκες σκέφτονται να κάνουν παιδί, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συστήνει εμβόλια τύπου mRNA (όπως της Pfizer και της Moderna) και όχι εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της Johnson & Johnson). 

Ωστόσο, τα εμβόλια που θα γίνουν τις επόμενες μέρες σε πολίτες ηλικίας 30-49, θα είναι της ΑstraZeneca πράγμα που έχει γεννήσει πολλά ερωτηματικά γύρω από το θέμα.

Μπορούν οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca;

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων τηρεί στάση αναμονής σχετικά με τα συγκεκριμένα εμβόλια στις εγκύους, με την κ. Θεοδωρίδου να συστήνει προς το παρόν να αποφεύγεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε όσες γυναίκες κυοφορούν.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι κατά 99,9% ασφαλή στην κύηση και ότι μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγησή τους κατά την εγκυμοσύνη.

Τι πρέπει να κάνουν οι έγκυες που θέλουν να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 και 40-49 ετών δεν μπορούν να κλείσουν στο τρέχον χρονικό διάστημα το ραντεβού τους προς εμβολιασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, επειδή παρέχεται μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι έγκυες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα με το εμβόλια της AstraZeneca θα περιμένουν λίγο. «Είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια» διευκρινίζει, ενώ εύχεται ότι «αυτή η επιστημονική ας την πούμε τυπικότητα, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας».

Τι γίνεται εάν μια  γυναίκα εμβολιαστεί με AstraZeneca και μάθει μετά ότι είναι έγκυος;

Το ότι το εμβόλιο της AstraZeneca  (ή της Johnson & Johnson) είναι κατά 99,9% ασφαλές κατά την κύηση αναφέρεται και στην περίπτωση των γυναικών που εμβολιάζονται κατά την εγκυμοσύνη μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυες. Δεν υπάρχει περίπτωση διακοπής της κύησης, απλά θα παρακολουθούνται.

v