Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε το φάρμακο για τη λευχαιμία: ξεκινούν κλινικές δοκιμές

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε το φάρμακο για τη λευχαιμία: ξεκινούν κλινικές δοκιμές

Η λευχαιμία (από τις Ελληνικές λέξεις λευκός και αίμα) είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος ή του μυελού των οστών που, εδώ και δεκαετίες, έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ασθενείς με λευχαιμία διέθεταν ελάχιστες διεξόδους από τη σκληρή καθημερινή τους μάχη με τη νόσο.

Μία άνιση μάχη, που η επιστήμη δεν είχε καταφέρει να ισορροπήσει και να προσφέρει την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ελπίζουν και να συνεχίζουν τη ζωή τους δίχως τις εξαιρετικά επίπονες συνέπειες της νόσου. 

Όμως αυτό δείχνει να αλλάζει, αφού ένα νέο φάρμακο μπαίνει στην τελική ευθεία της έρευνας και υπόσχεται να προσθέσει στη θεραπευτική φαρέτρα πολύτιμα όπλα εναντίον της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, αλλά και άλλων μορφών καρκίνων.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα φάρμακο που ανακάλυψε ένας έλληνας επιστήμονας, ο Δρ. Κωνσταντίνος Τζελέπης, του Wellcome Sanger Institute και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Μαζί του ο Δρ. Τόνι Κουζαρίδες, η Δρ. Ελίζα Γιανκόβα και οι συνεργάτες τους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μία σειρά μελετών, που σύντομα θα προκαλέσουν αίσθηση σε όλον τον πλανήτη.

Το συγκεκριμένο φάρμακο κρίθηκε από την επιστημονική κοινότητα τόσο σημαντική ως εξέλιξη, που εν μέσω πανδημίας, είναι το μοναδικό που δεν σχετίζεται με την Covid-19 και έλαβε έγκριση για το επόμενο στάδιο μελετών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η επιστημονική ομάδα του Κέιμπριτζ, οι κλινικές μελέτες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022 και αν όλα κυλήσουν ομαλά, περίπου στο 2024 ή το αργότερο το 2025, θα βρίσκεται στα νοσοκομεία, προσφέροντας ελπίδα, μέλλον και χαμόγελο σε εκατομμύρια ανθρώπους που νοσούν από λευχαιμία, ανάμεσά τους και παιδιά.

Πηγή: protothema.gr

v