4 πολύτιμες συμβουλές για μαμάδες που δεν αρρωσταίνουν (σχεδόν) ποτέ!

4 πολύτιμες συμβουλές για μαμάδες που δεν αρρωσταίνουν (σχεδόν) ποτέ!

Ο ρόλος της σύγχρονης μαμάς είναι απαιτητικός και εξαντλητικός! Για την ακρίβεια, δεν μπορούμε ούτε να… αρρωστήσουμε, αφού όλα περνάνε από το χέρι μας. Εκτός από την οικογένειά μας, λοιπόν, οφείλουμε να φροντίζουμε και τον εαυτό μας. Πρέπει να προσέχουμε τις καθημερινές μας συνήθειες ώστε να μην αρρωσταίνουμε εύκολα και να είμαστε όσο γίνεται πιο ακμαίες για να αντιμετωπίζουμε όχι μόνο τις χαρές αλλά και τις προκλήσεις της μητρότητας!

Διατηρήστε ισορροπημένη διατροφή

Οι βιταμίνες που παίρνουμε από τις τροφές είναι απαραίτητες για να διατηρήσουμε την αρμονική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι να καταναλώνουμε τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες και στις κατάλληλες ποσότητες. 

Εν ολίγοις, δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας το ψωμί και τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, το κρέας και τα αβγά, το ψάρι και φυσικά τα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, απαραίτητα είναι και τα γλυκά αλλά με μέτρο!

Ένα κόλπο για να είμαστε υγιείς αλλά και όμορφες, είναι το εξής: όταν θέλουμε «κάτι για τη λιγούρα», καλό είναι να τρώμε πρώτα ένα φρούτο και έπειτα οτιδήποτε άλλο. 

Λάβετε αρκετή βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, την οποία παράγει ο οργανισμός μας κατά την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενισχύοντας παράλληλα και την ανάρρωση του οργανισμού. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, ο οργανισμός λαμβάνει τη συγκεκριμένη βιταμίνη και μέσω κάποιων τροφών, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αλλά και το  συκώτι, τα αβγά, το τυρί και τα μανιτάρια. 

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή έχει μειωθεί η έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ παράλληλα οι τροφές που προαναφέραμε δύσκολα μας προσφέρουν την απαραίτητη ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Μπορούμε, όμως, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη λήψη βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων που απορροφώνται εύκολα και άμεσα από τον οργανισμό. Το Aquasol διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ενώ διατίθεται σε μορφή στοματικού σπρέι που είναι εύκολο στη χρήση. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε τις βόλτες στον ήλιο - πάντα με αντηλιακό και τις κατάλληλες ώρες - που είναι η κύρια πηγή της βιταμίνης D για τον οργανισμό μας.

Μην ξεχνάτε την άσκηση 

Εκτός από τη διατροφή, απαραίτητη είναι και η άσκηση αφού, εκτός από το ότι μας χαρίζει ωραίο σώμα, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά τα κύτταρα που αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις. Επιπλέον, η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, τις λεγόμενες ορμόνες της χαράς, οι οποίες μειώνουν το άγχος. Και ως γνωστόν, το στρες επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Τί πρέπει να κάνουμε; Σίγουρα όχι εξαντλητική γυμναστική που καταπονεί το σώμα και τον οργανισμό μας! Χρειαζόμαστε ήπια καθημερινή άσκηση που θα μας τονώνει, ενώ παράλληλα θα μας αφήνει και αποθέματα ενέργειας για να ανταπεξέλθουμε στις δεκάδες υποχρεώσεις μας. Μια καλή λύση είναι το περπάτημα ή το τζόκινγκ.

Περπατήστε μισή με μία ώρα την ημέρα στο κοντινότερο πάρκο ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική (ή ένα audio book) και απολαύστε τη φύση. Εάν πάλι δεν έχετε που να αφήσετε τα παιδιά, περπατήστε μαζί τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να ασκηθείτε στο σπίτι με απλά σετ ασκήσεων ειδικά για μαμάδες που θα βρείτε στο διαδίκτυο. 

Κοιμηθείτε αρκετά και… σωστά!

Όλα δείχνουν πως ο ύπνος δεν τρέφει μόνο τα μωρά, αλλά και τις μαμάδες τους! Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας αναρρώνει και αναζωογονείται ενώ μια νύχτα λιγότερου ή μη ποιοτικού ύπνου μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού κατά 70%. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες συνεχόμενες κάθε βράδυ. Εάν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το 7ωρο λόγω των οικογενειακών σας υποχρεώσεων, συμπληρώστε τις ώρες με μία απολαυστική μεσημεριανή σιέστα - όταν, δηλαδή, πέφτουν για ύπνο και τα μικρά  παιδιά. 

Ωστόσο, ο ύπνος προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όχι μόνο όταν είναι αρκετός, αλλά και ποιοτικός. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να διώχνουμε όλες τις αγχωτικές σκέψεις που μας ταλαιπωρούν πριν κοιμηθούμε ώστε ο ύπνος μας να είναι ήρεμος και βαθύς.

Αυτό επιτυγχάνεται με την άσκηση που περιγράψαμε παραπάνω, αλλά και όταν αποφεύγουμε τα social και την τηλεόραση πριν κοιμηθούμε. Να θυμάστε πως μερικές ήπιες ασκήσεις, ένα ποτήρι ζεστό γάλα και ένα καλό βιβλίο μπορούν να γίνουν οι καλύτεροί μας σύμμαχοι για το βράδυ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v