Δικαστήριο έδωσε αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα με βάση την επιθυμία των παιδιών

Δικαστήριο έδωσε αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα με βάση την επιθυμία των παιδιών

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα την επιθυμία των παιδιών, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας προχώρησε σε μια ιδιαίτερη απόφαση, δίνοντας την αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα τους χωρίς να ληφθούν υπόψη περιστατικά που αφορούσαν στη σχέση των δύο γονέων και σχετίζονται με σωματική βία και άρνηση καταβολής διατροφής.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε πως και οι δύο γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, ηλικίας 10 και 13 ετών, και είναι σε θέση «να εξασφαλίσουν στα παιδιά περιβάλλον, που είναι απαραίτητο για την ψυχοσωματική ισορροπία τους, η οποία αποτελεί και το βασικότερο αξιολογικό κριτήριο για την ερμηνεία και εξειδίκευση της αόριστης νομικής έννοιας του “συμφέροντος του τέκνου”, με βάση το οποίο κρίνεται η ανάθεση της επιμέλειας».

Ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου επέμεινε στην προσωπική επαφή που είχε με τα δύο παιδιά: «Κατά την επικοινωνία των τέκνων των διαδίκων με τον Δικαστή του παρόντος Δικαστηρίου, εξέφρασαν και τα δύο την επιθυμία τους να ανατεθεί η επιμέλεια τους στον πατέρα τους. Παρά την έλλειψη γνώσεων παιδοψυχολογίας ο υπογράφων την παρούσα απόφαση Δικαστής εκτιμά ότι η δήλωση των παιδιών στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ειλικρινής έκφραση της πραγματικής τους βούλησης. Τα ίδια κατέθεσαν ότι αγαπούν και τους δύο γονείς τους και ότι τα αγαπούν εξίσου αμφότεροι οι γονείς τους, πλην όμως δήλωσαν σταθερά και επίμονα την επιθυμία τους να διαμένουν με τον πατέρα τους. Σημειωτέον ότι έδειξαν καλή αντίληψη, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό και το είδος εκείνο της ωριμότητας που συναντάται συχνά σε εκείνα τα παιδιά που έχουν βιώσει έντονες συγκρουσιακές καταστάσεις πριν από τον χωρισμό των γονιών τους. Υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, με κριτήριο το γενικό συμφέρον και μόνον των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων, σωματικό, υλικό πνευματικό, ψυχικό και ηθικό, ενδείκνυται η ανάθεση της επιμέλειας των παιδιών στον πατέρα τους.»

Μάλιστα, το δικαστήριο όρισε απειλή χρηματικής ποινής ύψους 10.000 ευρώ, σε βάρος της μητέρας και προσωπική κράτηση διάρκειας 30 ημερών σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την απόφαση και δεν παραδώσει τα παιδιά στον πατέρα. Παράλληλα, διατάσσει τη γυναίκα να εγκαταλείψει την οικογενειακή κατοικία που άλλωστε ανήκει στο σύζυγο, για να διαμείνουν εκεί ο τελευταίος και τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση, ο πατέρας υποχρεούται να καταβάλει τη μηνιαία διατροφή που είχε οριστεί για τη μητέρα και για τα ανήλικα παιδιά τους, που δεν έδινε όταν εκείνη είχε την προσωρινή επιμέλεια.

Η εξωσυζυγική σχέση και η βία

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία της ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια των παιδιών και της παραχωρήθηκε προσωρινά τη ρύθμιση η χρήση της οικογενειακής στέγης, ο πατέρας σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δόσεις του διακανονισμού για την εξόφληση οφειλής στη ΔΕΗ ύψους περίπου 7000 ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ηλεκτροδότηση της οικογενειακής οικίας

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση «η έγγαμη συμβίωση κλονίστηκε ανεπανόρθωτα στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 από αλλεπάλληλες εντάσεις και καυγάδες, ενώ τον Μάρτιο είχαν ήδη αποφασίσει ότι ο γάμος τους θα λυθεί». Από τη μία αποδείχθηκε, κατά το δικαστήριο, ότι η μητέρα είχε συνάψει τα έτη 2009 με 2011 εξωσυζυγική σχέση, γεγονός που πληροφορήθηκε ο πατέρας το 2014, καθώς «διέρρευσαν στο διαδίκτυο σχετικές φωτογραφίες».

Παρά ταύτα, ο σύζυγος αποφάσισε να μην ζητήσει τότε τη λύση του γάμου, πλην όμως η σχέση μεταξύ των συζύγων ουδέποτε αποκαταστάθηκε. Όπως επισημαίνεται, ο σύζυγος «δεν είναι άμοιρος ευθυνών, διότι μετήλθε, σε τουλάχιστον έναν από τους καυγάδες με τη συζύγό του, σε σωματική βία, χτυπώντας την με τα χέρια του και προκαλώντας μώλωπες στο πρόσωπο της», ενώ γίνεται λόγος για «κοινή αιτιότητα αμφοτέρων των συζύγων».

Πηγή: news247.gr

v