Την εγκατέλειψαν μωρό επειδή είχε αλμπινισμό και σήμερα διαπρέπει στις πασαρέλες

Την εγκατέλειψαν μωρό επειδή είχε αλμπινισμό και σήμερα διαπρέπει στις πασαρέλες

Δυστυχώς, αν και 1 στους 20.000 ανθρώπους γεννιέται με αλμπινισμό (ή αλφισμό), το στίγμα που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι σε κάποια μέρη του κόσμου είναι τεράστιο. Ένα από αυτα τα μέρη είναι και η Κίνα, όπου ο αλμπινισμός θεωρείται για πολλούς κατάρα και αξεπέραστοκοινωνικό εμπόδιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Xue Li, μιας πανέμορφης κοπέλας που στερήθηκε τη μητρική στοργή και την οικογενειακή θαλπωρή στα πρώτα χρόνια της ζωής της, εξαιτίας της εκ γεννετής κατάστασής της – ήταν αλμπίνα.

Με λίγα λόγια, οι βιολογικοί γονείς της την παράτησαν έξω από ένα ορφανοτροφείο επειδή ήταν ένα μωρό διαφορετικό, που στα δικά τους μάτια, όχι μόνο δεν είχε μέλλον, αλλά τους ήταν και βάρος.

Ευτυχώς για ‘κείνη, στα 3 της χρόνια, μια οικογένεια από την Ολλανδία την επέλεξε για υιοθεσία και η μοίρα της άλλαξε άρδην. Στην Ολλανδία, όπου μετακόμισε, είχε μια κανονική, χαρούμενη παιδική ηλικία και, μάλιστα, στην ηλικία των 11 ετών βρέθηκε να ασχολείται με το μόντελινγκ χάρη στην διαφορετική της ομορφιά που πλέον, από «βάρος» είχε γίνει πλεονέκτημα. Έτσι, πέρα από την ευκαιρία να συνεργαστεί με μερικούς σπουδαίους επαγγελματίες της μόδας, της δόθηκε και η ευκαιρία να τραβήξει την προσοχή στα αληθινά βάσανα που περνούν οι αλμπίνοι ανά τον κόσμο.

Κάποια από αυτά έχουν νακάνουν με την ίδια την εκ γεννετής πάθησή τους, όπως είναι η περιορισμένη όραση. Η Xue Li έχει εξαιρετικά μειωμένη ικανότητα να βλέπει, ενώ είναι αδύνατο να κοιτάξει κατά μέτωπο μια φωτεινή πηγή. Γι’ αυτό και φωτογραφίζεται κυρίως υπό γωνία ή με κλειστά μάτια.

Η αδελφή της, Γιάρα, που διαχειρίζεται τα social media της Xue Li, δήλωσε στο boredpanda.com: «Το μοντελινγκ ειναι για ‘κείνη ένας τρόπος να δείξει σε όλους ότι οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες ή αναπηρίες δεν είναι τόσο διαφορετικοί όσο νομίζουμε και μπορούν να κάνουν ότι και οι υπόλοιποι από εμάς.»

«Στον κόσμο του μόντελινγκ», λέει η ίδια, «το να δείχνεις διαφορετικός δεν είναι κατάρα, αλλά ευλογία, κάτι που μου επιτρέπει να περάσω το μύνημα μου για τον αλμπινισμό σε όλον τον κόσμο. Φυσικά, τα περισσότερα μοντέλα είναι ακόμη όπως τα γνωρίζουμε, αλλά πλέον η διαφορετικότητα δεν κρύβεται από τα ΜΜΕ, αλλά παρουσιάζεται ως κάτι αποδεκτό – μια κανονικότητα. Δυστυχώς, τα μοντέλα με αλμπινισμό γίνονται συχνά προϊόν εκμετάλλευσης για την επεικόνιση στερεοτύπων, π.χ. αγγέλων ή φαντασμάτων. Αυτό ειναι κάτι που θα ήθελα να εκλείψει γιατί τέτοια στερεότυπα είναι που θέτουν τη ζωή μικρών παιδιών σε κίνδυνο σε χώρες (π.χ. Τανζανία) όπου η προκαταλήψεις και οι δυσιδαιμονίες για τον αλμπνισμό κυριαρχούν ακόμα».

Μακάρι η Xue Li να γίνει φωτεινό παράδειγμα και μια μέρα η κακοποίηση παιδιών και ενηλίκων λόγω της διαφορετικότητάς τους να εκλείψει εντελώς από τη ζωή μας.

Πηγή: boredpanda.com

v