«Άραγε μαμά σου έχω πει τα ευχαριστώ που σου αξίζουν;»

«Άραγε μαμά σου έχω πει τα ευχαριστώ που σου αξίζουν;»

Καθώς πλησιάζει η γιορτή της Μητέρας, είναι αδύνατον να μη σκεφτούμε τη δική μας μαμά, το στήριγμά μας. Η αγκαλιά της είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο και η αγάπη της δεν γνωρίζει όρια. «Άραγε μαμά, σου έχω πει τα ευχαριστώ που σου αξίζουν;» αναρωτιέται αυτή η γυναίκα και το ίδιο κάνουμε και εμείς για τις δικές μας.

«Άραγε μαμά, σου έχω πει τα ευχαριστώ που σου αξίζουν;

Όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ήμουν παιδί μέχρι σήμερα, σ' έχω ευχαριστήσει για όλα όσα έκανες; Για την απύθμενη αγάπη, την φροντίδα, την υπομονή και τον χρόνο που αφιέρωνες σε μένα και τα αδέρφια μου;

Για κάθε φορά που γύριζα τα μάτια μου στον ουρανό και σε ειρωνευόμουν, ενώ εσύ με συγχωρούσες σιωπηλά και με αγαπούσες το ίδιο.

Για όλες τις φορές που με πηγαινοέφερνες στο σχολείο και το φροντιστήριο για να μην κουραστώ απ' το περπάτημα. Που με άφηνες να φέρνω τις φίλες μου στο σπίτι και μαγείρευες εκατό φαγητά για να μας ευχαριστήσεις. Για τις μέρες που αν και ήσουν κουρασμένη και δεν σου είχε απομείνει στάλα ενέργειας ποτέ δεν είπες όχι στην παρέα μου.

Ακόμα και όταν ενηλικιώθηκα ερχόσουν μαζί μου στον γιατρό γιατί φοβόμουν και με συνόδευες στο σούπερ μάρκετ για να με βοηθήσεις. Μου εξηγούσες βήμα-βήμα στο τηλέφωνο την εκτέλεση μιας συνταγής και με καθοδηγούσες υπομονετικά.

Αλήθεια μαμά, σου έχω πει ευχαριστώ για όλο αυτό το νοιάξιμο;

Για εκείνα τα μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα, όπου άκουγες ώρες ολόκληρες τα παράπονά μου από τη ζωή. Και τη φορά που ήρθες να με βρεις επειδή σε χρειαζόμουν και ας ήμουν χιλιόμετρα μακριά σου.

Που κράτησες τα μυστικά μου σαν να ήταν δικά σου. Που είσαι φίλη μου και μεγάλη μου θαυμάστρια.

Τώρα είσαι γιαγιά και βλέπω ότι παραμένεις αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που με μεγάλωσε. Δίνεις όλο σου το είναι στα εγγόνια σου με την ίδια ενέργεια και θέληση που είχες και στα παιδιά σου. Δεν είναι να απορεί κανείς που σε λατρεύουν!

Όχι δεν σου είπα ποτέ τα ευχαριστώ που σου αξίζουν. Ούτε χωράνε να γραφτούν σε μια κόλλα χαρτί.

Όμως μαμά, σ' ευχαριστώ πολύ. Είσαι η μητέρα που κάθε παιδί ονειρεύεται να έχει και μου δίδαξες πολλά πολύτιμα μαθήματα. Χωρίς εσένα δεν θα ήμουν αυτό που είμαι σήμερα και τα παιδιά μου ποτέ δεν θα ήταν τόσο χαρούμενα όσο είναι τώρα που σε έχουν κοντά τους.

Σ΄ευχαριστώ και σ' αγαπώ γιατί είσαι εσύ.»

Ελευθερη μετάφραση απ' το herviewfromhome.com

v