Εξωσωματική γονιμοποίηση: ένα δύσκολο ταξίδι με τον πιο γλυκό προορισμό

Εξωσωματική γονιμοποίηση: ένα δύσκολο ταξίδι με τον πιο γλυκό προορισμό

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα δύσκολο, ακριβό και επώδυνο ταξίδι με τον πιο γλυκό προορισμό: την μητρότητα! Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να κάνουν παιδί και καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματικής, ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μετρούν δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Οι γυναίκες που έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία, έχουν ένα κοινό (και αξιοζήλευτο) χαρακτηριστικό, το οποίο δεν είναι άλλο από το ψυχικό σθένος. Η εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται επιμονή, υπομονή και ψυχική δύναμη αφού δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Η γυναίκα που κάνει εξωσωματική έχει να αντιμετωπίσει πολλά «τέρατα» με πρώτο και ισχυρότερο την καταπονημένη ψυχολογία. 

Ένα ταξίδι που ξεκινά με κακή ψυχολογία

Όταν μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι διαπιστώνει πως είναι δύσκολο να κάνει παιδί με τη φυσιολογική διαδικασία, είναι λογικό να περάσει μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία πρέπει να αποδεχτεί αυτό το γεγονός. Η ψυχολογία του ζευγαριού είναι αυτονόητο πως στην αρχή θα επηρεαστεί αλλά αργά ή γρήγορα θα μελετήσει όλες τις εναλλακτικές που έχει. Τις περισσότερες φορές στη χώρα μας, η εξωσωματική μοιάζει ως η επικρατέστερη λύση αφού τόσο η υιοθεσία όσο και η παρένθετη μητρότητα είναι διαδικασίες που παίρνουν πολύ χρόνο. 

Επόμενη στάση: εξετάσεις!

Οι περισσότερες μαρτυρίες γυναικών που έχουν περπατήσει το δρόμο της εξωσωματικής, θυμούνται πρώτα απ’ όλα τις εξετάσεις που χρειάστηκε να κάνουν:

  • Ορμονικός έλεγχος για να εκτιμηθεί αντικειμενικά η ωοθηκική λειτουργία προκειμένου να γίνει η η επιλογή της κατάλληλης δοσολογίας των φαρμάκων.
  • Υπερηχογράφημα της μήτρας και των ωοθηκών, για να ελεγχθεί η κατάσταση του ενδομητρίου και να καταγραφεί η ακριβής θέση των ωοθηκών προκειμένου να διευκολυνθεί η ωοληψία.
  • Εκτίμηση του τραχήλου με τη δοκιμασία εικονικής εμβρυομεταφοράς. Με αυτή τη διαδικασία ελέγχεται η πορεία του τραχηλικού σωλήνα, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κατά τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.

Σύμφωνα με την κλινική γονιμότητας embryolab, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για παθολογικές διαταραχές της ενδομητρικής κοιλότητας, είτε υπερηχογραφικά, είτε μετά από υστεροσαλπιγγογραφία, απαιτείται η διενέργεια υστεροσκόπησης. Πρόκειται για μια ειδική ενδοσκοπική μέθοδο, η οποία επιτρέπει την άμεση οπτική εκτίμηση της κοιλότητας της μήτρας και τη διόρθωση ανατομικών διαταραχών.

Ακολουθεί ειδική ορμονική θεραπεία

Το επόμενο βήμα ονομάζεται «Διέγερση Ωοθηκών» και έχει ως στόχο να παραχθούν πολλά ώριμα ωάρια, σε αντίθεση με το ένα που παράγεται φυσιολογικά κάθε μήνα. «Για να επιτευχθεί αυτό, η γυναίκα ακολουθεί ειδική ορμονική θεραπεία, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή και συγχρονισμένη ανάπτυξη πολλών ωαρίων μαζί» όπως ενημερωθήκαμε από το embryolab. 

«Η διάρκεια της θεραπείας από την έναρξη μέχρι και το στάδιο της ωοληψίας είναι 2 έως 4 εβδομάδες, ανάλογα με το πρόγραμμα (πρωτόκολλο) διέγερσης που ακολουθείται. Στα μακρά πρωτόκολλα η έναρξη της ορμονικής θεραπείας γίνεται την 21η μέρα του κύκλου της γυναίκας ή, σπανιότερα, τη 2η μέρα και ολοκληρώνεται περίπου 4 εβδομάδες αργότερα. Στα βραχέα πρωτόκολλα η έναρξη της θεραπείας γίνεται τη 2η μέρα του κύκλου και διαρκεί περίπου 10-12 ημέρες».

Παρακολούθηση της διέγερσης των ωοθηκών

Σε αυτή τη φάση, η γυναίκα υποβάλλεται σε υπερηχογραφική εξέταση των ωοθηκών και σε εξετάσεις στον ορό του αίματος για να προσδιοριστεί το επίπεδο των ορμονών. «Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προσαρμογή της δοσολογίας και χρήσης των φαρμάκων, ώστε να προκύψει ένας ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων. Ταυτόχρονα, μειώνεται η πιθανότητα υπερδιέγερσης των ωοθηκών» σύμφωνα με το embryolab.

«Όταν τα ωοθυλάκια, μέσα στα οποία βρίσκονται τα ωάρια, αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος, 17-18 χιλ. συνήθως, δίνεται το τελικό μέρος της θεραπείας για την ωρίμανση και την προετοιμασία για τη συλλογή των ωαρίων. Από την τελευταία ένεση που γίνεται για το σκοπό αυτό μεσολαβούν 34 με 35 ώρες ως τη διενέργεια της ωοληψίας.»

Ωοληψία και εξωσωματική γονιμοποίηση

Το ταξίδι της εξωσωματικής γονιμοποίησης πλησιάζει στο τέλος του ενώ αυτή η φάση είναι καθοριστική για το επόμενο βήμα. «Η συλλογή των ωαρίων πραγματοποιείται σε κατάσταση ελαφριάς νάρκωσης (μέθη) και με υπερηχογραφική παρακολούθηση. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και διαρκεί 10-15 λεπτά» σύμφωνα με τη γνωστή κλινική γονιμοποίησης.

«Τα ωάρια που προκύπτουν από την ωοληψία, μόλις εκδηλώσουν την απαιτούμενη ωρίμανση στη μικροσκοπική εξέταση, αναμιγνύονται με το σπέρμα του άνδρα, το οποίο έχει  προετοιμαστεί κατάλληλα στο εργαστήριο, για να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων. Η γονιμοποίηση διαπιστώνεται 18 ώρες μετά την ανάμιξη. Κατά μέσο όρο, το 60% με 70% των ωαρίων θα γονιμοποιηθούν επιτυχώς».

Εμβρυομεταφορά

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας κατά την οποία επανατοποθετούνται τα έμβρυα που προέκυψαν από την εξωσωματική γονιμοποίηση στην ενδομητρική κοιλότητα. Γίνεται συνήθως 2-3 ημέρες μετά την ωοληψία, ενώ σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εμβρυομεταφορά  την 5η ημέρα μετά την ωοληψία και την εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Στο στάδιο αυτό το έμβρυο έχει εξελιχθεί σε βλαστοκύστη, γεγονός που συνδέεται συνήθως με καλή ποιότητα εμβρύου και υψηλή πιθανότητα εμφύτευσης.

Τεστ εγκυμοσύνης

Είναι ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή αυτού του δύσκολου ταξιδιού. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την ωοληψία και η εξέταση αίματος που ακολουθεί θα διαπιστώσει εάν η θεραπεία είχε επιτυχία και αν η γυναίκα έμεινε έγκυος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν πετυχαίνει πάντα με την πρώτη, παρόλο που μέχρι σήμερα τα ποσοστά επιτυχίας στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά (περίπου 65% για γυναίκες από 32 έως 40 ετών). 

«Υπομονή, επιμονή και πίστη»

Η μαρτυρία της Μαρίας στην εκπομπή oloygeia.ge, μιας γυναίκας που έκανε πάνω από 20 προσπάθειες μέχρι να μείνει έγκυος, είναι χαρακτηριστική: «Από ένα σημείο και μετά έχασα το μέτρημα» λέει η ευτυχισμένη πλέον μαμά. «Αυτό που χρειάζεται να κάνουν τα νέα ζευγάρια είναι να μην το βάζουν κάτω. Χρειάζεται να έχουν υπομονή, επιμονή και πίστη πως θα τα καταφέρουν». 

Ωστόσο, δεν κρύβει και το μεγάλο κόστος της διαδικασίας τη στιγμή που το κράτος καλύπτει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των εξόδων: «Το κράτος πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο για τα ζευγάρια που αδυνατούν να κάνουν παιδιά» λέει χαρακτηριστικά. Παρά το κόστος της εξωσωματικής, όμως, δεν κρύβει τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό της για το αγοράκι που κρατάει πλέον στην αγκαλιά της. «Το δώρο της μητρότητας είναι πολύ σπουδαίο και όσοι θέλουν να κάνουν παιδιά, πρέπει να επιμένουν».

Πληροφορίες από embryolab.eu

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v