Τι να κάνουμε εάν η καραντίνα έχει αφήσει τα παιδιά μας κολλημένα στις οθόνες

Τι να κάνουμε εάν η καραντίνα έχει αφήσει τα παιδιά μας κολλημένα στις οθόνες

Η καραντίνα μπορεί να τελείωσε, το καλοκαίρι να έφτασε για τα καλά και η ζωή μας να μεταφέρθηκε και πάλι εκτός σπιτιού, αλλά κάποιες κακές συνήθειες ίσως επιμένουν. Πάρτε για παράδειγμα τις οθόνες που έκαναν παρέα στα παιδιά μας τις περισσότερες ώρες της ημέρας – ειδικά όσο εφαρμοζόταν η τηλεκπαίδευση. Πολλά παιδιά (ακόμη και νήπια) αύξησαν κατά πολύ τον ημερήσιο χρόνο χρήσης και τώρα δεν είναι πια εύκολο να ξεκολλήσουν.

Παρ’ όλ’ αυτά, εμείς οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να καθοδηγήσουμε τα παιδιά προς μια πιο ισορροπημένη χρήση κινητών, τάμπλετ και υπολογιστών που αποτελεί προϋπόθεση για μια πιο ισορροπημένη ζωή.

Περάστε χρόνο μαζί τους εκτός σπιτιού

Τα παιδιά χαίρονται να βγαίνουν έξω απ’ το σπίτι, αλλά έχουν και την τάση να βολεύονται με κάτι που τους αρέσει και να μην αλλάζουν εύκολα συνήθειες που θεωρούν επωφελείς για ‘κείνα. Όχι χωρίς κίνητρο, τουλάχιστον. Αντί, λοιπόν, να παροτρύνετε τα παιδιά να αφήσουν τις οθόνες και να βγουν απ’ το σπίτι, αφιερώστε περισσότερο χρόνο στις κοινές σας εξόδους είτε πρόκειται για εξορμήσεις σε εξοχές και παραλίες είτε για σύντομες βόλτες στα πάρκα της πόλης. Όλα τα παιδιά θέλουν να περνούν χρόνο με τους γονείς και ούτε οι οθόνες δεν μπορούν να σας νικήσουν εάν το θέλετε.

Παίξτε επιτραπέζια στο μπαλκόνι

Αν πάλι, δεν έχετε πολύ χρόνο για βόλτες, είναι καιρός να αρχίσετε να περνάτε λίγο περισσότερο χρόνο σε σπιτικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν οθόνες. Βγάλτε τα αγαπημένα σας επιτραπέζια απ’ τη ναφθαλίνη και παίξτε με τα παιδιά στο μπαλκόνι απολαμβάνοντας σπιτική λεμονάδα και σνακ, τα οποία μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε μαζί. Η μαγειρική, άλλωστε είναι κάτι που τα παιδιά χαίρονται να κάνουν μαζί με κάποιον γονιό. Πόσο μάλλον, αν ακολουθεί παιχνίδι!

Κάντε πράγματα που δεν έχετε ξανακάνει

Όπως και να το κάνουμε, οι οθόνες αποτελούν έναν εύκολο τρόπο να φεύγουμε από εκεί που είμστε χωρίς να το κουνάμε ρούπι. Είναι μια ευκολία που μοιάζει ακαταμάχητη, αλλά υπάρχει αντίδοτο και είναι η δράση. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί σε συναρπαστικές δραστηριότητες, ειδικά αν είναι πράγματα που δεν έχει ξανακάνει ποτέ. Ξεκινήστε με μια πεζοπορία στο πλησιέστερο βουνό και συνεχίστε με εκδρομές για ράφτινγκ, ιππασία, μαθήματα σερφ και ότι άλλο μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά. Και να ‘στε σίγουροι, ότι οι οθόνες θα μοιάζουν σαν το πιο βαρετό πράγμα στον κόσμο.

Βάλτε εκ νέου όρια

Μπορεί τα όριά σας να καταστρατηγήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των συνθηκών, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα εφαρμόσετε ξανά. Εξηγείστε στα παιδιά ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα, οι οθόνες δεν αποτελούν πλέον μια βαλβίδα εκτόνωσης για την κλεισούρα και πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς καταχρήσεις. Απλώς, φροντίστε να μην τα καταπατάτε διαρκώς γιατί σύντομα θα χάσουεν την ισχύ και το νόημά τους.

Μειώστε και τη δική σας χρήση

Μπορεί να λέμε για τα παιδιά, αλλά σίγουρα κι εμείς δεν πήγαμε πίσω στην κατάχρηση των συσκευών μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κάτι η τηλεργασία, κάτι η τηλεόραση τα βράδια, κάτι οι βιντεοκλήσεις με φίλους και συγγενείς, και τα όρια πήγαν περίπατο για όλους. Τώρα, όμως, είναι ευκαιρία να μειώσετε κι εσείς τη χρήση των οθονών στην καθημερινότητά σας. Όχι μόνο για να δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά, αλλά κι επειδή το να είμαστε διαρκώς με τα μάτια κολλημένα σε μια ηλεκτρική συσκευή – χαζεύοντας κάτι που αποκλείεται να μας ενδιαφέρει ή να μας ωφελεί πραγματικά – βλάπτει μακροπρόθεσμα και εμάς τους ίδιους.

v