133 νύχτες ύπνου χάνει ένας γονιός τον 1ο χρόνο του παιδιού σύμφωνα με έρευνα

133 νύχτες ύπνου χάνει ένας γονιός τον 1ο χρόνο του παιδιού σύμφωνα με έρευνα

Πριν γίνουμε γονείς, όλοι μας ακούσαμε τους πιο έμπειρους να λένε «κοιμήσου τώρα που μπορείς» και αναρωτηθήκαμε αν τα πράγματα θα είναι όντως τόσο ζόρικα ή μας βομβαρδίζουν με υπερβολές για να σκιαχτούμε. Τελικά, διαπιστώσαμε ότι καθόλου υπερβολές δεν ήταν όλα αυτά αφού νιώσαμε τι θα πει στέρηση στο πετσί μας (στον έναν ή τον άλλο βαθμό). Αυτό που δεν κάναμε ποτέ (γιατί δεν προλαβαίναμε, φυσικά) ήταν να μετρήσουμε πόσο ύπνο χάσαμε τον πρώτο χρόνο του παιδιού.

Αν είχαμε μείνει με την απορία, κάποιοι απάντησαν σ’ αυτό το ερώτημα για λογαριασμό μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατη έρευνα 7 στους 10 γονείς θυσιάζουν γύρω στις 3 ώρες ύπνου κάθε βράδυ τον πρώτο χρόνο με το παιδί. Χοντρικά, θυσιάζουν 133 νύχτες σε έναν χρόνο, κάτι παραπάνω απ’ το 1/3 δηλαδή!

Επιπλέον, το 44% απ’ τους 1300 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία ουσιαστική βοήθεια στο θέμα του ύπνου του μωρού ούτε από ειδικούς ούτε από άλλους, πιο έμπειρους, γονείς. Ειδικά όσοι έγιναν γονείς μέσα στην πανδημία, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες του πρώτου χρόνου μόνοι τους, χωρίς καμία στήριξη από τους παππούδες, έστω.

Η εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα (Snuz), απηύθηνε κάποιες από τις ερωτήσεις και στους 82.000 ακόλουθούς της στο Instagram, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το συντριπτικό ποσοστό (88%) των γονιών αγχώνονται υπερβολικά για τον ύπνο του παιδιού. Ταυτόχρονα, το 77% αγχώνονται και για τον δικό τους – πριν πάνε για ύπνο οι ίδιοι σκέφτονται έντονα το ενδεχόμενο να ξυπνήσει το παιδί και να μην κοιμηθούν καθόλου (μεγάλο άγχος αυτό).

Πάντως, αν και 133 νύχτες είναι πολύς χαμένος ύπνος, άρα και ξεκούραση, ο πρώτος χρόνος με το παιδί μας μας αποζημιώνει με πάρα πολλούς τρόπους. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, αυτό και ας θεωρήσουμε αυτές τις νύχτες μια θυσία που μόνο χαμένη δεν έχει πάει!

Πηγή: parents.com
v