Γυναίκα μήνυσε τον εργοδότη της επειδή της απαγόρευσε να αντλεί γάλα στη δουλειά

Γυναίκα μήνυσε τον εργοδότη της επειδή της απαγόρευσε να αντλεί γάλα στη δουλειά

Μια αμερικανίδα δημοσιογράφος αποφάσισε να αναλάβει δράση όταν οι πρώην εργοδότες της δεν της επέτρεψαν να αντλεί γάλα στον χώρο εργασίας, αφού επέστρεψε από την άδεια μητρότητας. Η Κέιτ Ρέινερ υπέβαλλε μήνυση για διάκριση κατά του φύλου και της ιδιότητάς της ως λεχώνα, αλλά και εκδικητική συτμπεριφορά λόγω επιστροφής της από την εκ των πραγμάτων μακρόχρονη άδεια εγκυμοσύνης.

Σκοπός της Ρέινερ δεν είναι μόνο να δικαιωθεί η ίδια, αλλά να δημοσιοποιήσει την υπόθεσή της ώστε όλες οι μαμάδες εκεί έξω να γνωρίζουν ποια είναι τα νομοθετημένα δικαιώματά τους και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τα καταπατά.

Στην πραγματικότητα, η Ρέινερ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με τη δουλειά της στην πρώτη εγκυμοσύνη της ούτε όταν επέστρεψε από αυτήν. Μετά τη δεύτερη όμως, η στάση της διεύθυνσης απέναντί της άλλαξε άρδην και το αίτημά της να αντλεί γάλα δύο φορές μέσα στο ωράριό της απορρίφθηκε ως «δυσεφάρμοστο».

Μάλιστα, με περισσό θράσος, ο διευθυντής της της πρότεινε μέσω email να οργανώσει τον χρόνο της έτσι ώστε «να αντλεί σε γειτονικό σούπερ μάρκετ ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο».

Συνέχισε δε την επίθεση, όπως κατέθεσε η Ρέινερ, λέγοντάς της ότι «εδώ είναι επιχείρηση» και πως «το να θηλάζεις δεν είναι κάποιου είδους αναπηρία και δεν υπόκειται στους σχετικούς νόμους περί προστασίας κατά των διακρίσεων».

Πρόσφατα, η ρεπόρτερ αποκάλυψε με ανάρτησή της στα social media πως κάποια φορά που ζήτησε να επιστρέψει στο κανάλι για να αντλήσει γάλα, η διευθύντριά της τής πρότεινε να αντλήσει στον χώρο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή για το ρεπορτάζ... ένα ετοιμόρροπο σχολείο!

Στην ίδια ανάρτηση, η Ρέινερ συμπληρώνει πώς, μέσες άκρες, της έκαναν την καθημερινότητα κόλαση, καθώς έπρεπε να στέλνει συνεχώς αναφορές και να αιτείται ολιγόλεπτων αδειών για να αντλήσει με αυστηρό έλεγχο του χρόνου που της έπαιρνε. Να παλεύει με όλο και αυστηρότερες προθεσμίες, να τ’ ακούει για την πεσμένη απόδοσή της, να υπομένει διάφορα καψώνια και να βρίσκεται υπό παρακολούθηση ακόμη και την ώρα της άντλησης. Μια κατάσταση δηλαδή, όχι απλώς δύσκολη, αλλά μειωτική και απαξιωτική για το άτομο, αλλά και την ιδιότητά της ως θηλάζουσα μητέρα.

Τέλος, επισημαίνει ότι παρ’ ότι στην Πολιτεία του Κονέκτικατ οι νόμοι προστατεύουν το δικαίωμα των εργαζόμενων μαμάδων να θηλάζουν και να αντλούν γάλα, υπάρχει ακόμη ένα άτυπο καθεστώς τρομοκρατίας για τις εργαζόμενες που εξασκούν τα πλήρη δικαιώματά τους. Και μάλιστα την καταπίεση ασκούν πολύ συχνά άλλες γυναίκες και μάλιστα μαμάδες.

Είναι μια γενικότερη νοοτροπία, τονίζει η Ρέινερ, που οφείλουμε να ξεριζώσουμε για να βελτιώσουμε την ζωή μας και τον κόσμο μας.»

Πηγή: mother.ly
v