Έχω κάνει ablation ενδομήτριου. Μήπως γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η κύηση;

Έχω κάνει ablation ενδομήτριου. Μήπως γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η κύηση;

Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Είμαι 35 χρόνων, θέλω να μείνω έγκυος αλλά έχω κάνει ablation ενδομήτριου με υστεροσκόπηση επειδή είχα πολύποδες και αιμορραγίες συνέχεια. Το ενδομήτριο μου από 18 που ήταν, τώρα είναι 6. Έχω μείνει έγκυος και ήταν στον τράχηλο όποτε δεν συνέχισε η κύηση. Μετά από 1 μήνα προχώρησα σε απολίνωση σαλπίγγων με κόψιμο όχι δέσιμο. Μπορώ να μείνω έγκυος μέσω εξωσωματικής; Δυο γιατροί μου είπαν ότι λογικά μπορώ, αλλά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η εγκυμοσύνη. Κατά πόσο μπορεί να μείνει μια γυναίκα έγκυος όταν δεν έχει ενδομήτριο; Δεν γίνεται με την εξωσωματική να γίνει εμφύτευση σε άλλο σημείο στη μήτρα, π.χ. στο μυομήτριο ή στο μικρό ενδομήτριο; Επίσης μήπως επειδή έχω κάνει ablation ενδομήτριου γι’ αυτό δεν γίνεται να συνεχίσει η κύηση;
Απάντηση:

Ablation σημαίνει ότι κάνατε καυτηρίαση και εξάλειψη του ενδομητρίου το οποίο είναι όλως απαραίτητο για να προχωρήσει η κύηση. Αν έχει γίνει πλήρης εξάλειψη, αυτό το δείχνουν οι υπέρηχοι και η υστεροσκόπηση, από το internet δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι τέτοιο, αλλά η πιθανότητα να μείνετε έγκυος και να προχωρήσει μια σωστά εγκατεστημένη εγκυμοσύνη, είναι μικρή εάν έχετε καταστρέψει το ενδομήτριο.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v