Εδώ και 4 χρόνια η 7χρονη κόρη μου ουρλιάζει επειδή βλέπει εφιάλτες. Τι να κάνω;

Εδώ και 4 χρόνια η 7χρονη κόρη μου ουρλιάζει επειδή βλέπει εφιάλτες. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Έχω θέμα με την κόρη μου που είναι 7 χρονών. Είναι ένα πρόσχαρο κοριτσάκι που μεγαλώνει σ’ ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον! Το πρόβλημα είναι ότι κάθε βράδυ στο μεσοδιάστημα του νυχτερινού ύπνου, πετάγεται από τον ύπνο της φωνάζοντας και κλαίγοντας σαν να βλέπει σχεδόν τον ίδιο εφιάλτη. Οι αντιδράσεις της είναι ακριβώς οι ίδιες. Φυσικά και εμείς κάθε βράδυ σηκωνόμαστε, πάμε στο δωμάτιό της και την παίρνουμε αγκαλιά προσπαθώντας να την ηρεμήσουμε. Από το ξέσπασμα μέχρι να ξανά κοιμηθεί κρατεί περίπου μισή ώρα. Σπάνια να μας έχει όλο το βράδυ στο πόδι. Αυτό γίνεται σχεδόν 3-4 χρόνια τακτικά με εξαίρεση να τύχει ένα βράδυ (το πολύ) να κάνει έναν ήρεμο ύπνο. Συνήθως κάποια πρωινά τυχαίνει να προσπαθούμε (εγώ και η μητέρα της) να μας δώσει ένα λόγο μπας και βγάλουμε ένα συμπέρασμα αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Συνήθως αν την πιέσουμε λίγο στενοχωριέται και μπορεί να βάλει τα κλάματα. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιος είναι ο ειδικός να μας δώσει μία αιτιολογία του τι φταίει. Ευχαριστώ!
Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι μια διαταραχή ύπνου που συχνά συναντάται κατά την παιδική ηλικία. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να είναι συχνά και το παιδί συνήθως δεν έχει ανάμνηση του επεισοδίου την επόμενη μέρα. Αυτό πιθανά δικαιολογεί το γεγονός ότι η κόρη σας δε μπορεί να σας μιλήσει για το περιστατικό, καθώς μπορεί να θυμάται ότι κάτι συνέβη, χωρίς όμως να μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη της τι ακριβώς είτε το περιεχόμενο του ονείρου.

Οι νυχτερινοί τρόμοι εμφανίζονται ως σύμπτωμα έντονου στρες. Σκεφτείτε χωρίς να πιέζετε την κόρη σας, αλλά με συζήτηση, τι μπορεί να τη δυσκολεύει αυτό το διάστημα. Μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά την οικογένεια σας, κάτι που συμβαίνει στο σχολείο, η ασθένεια κάποιου σημαντικού προσώπου και πολλά άλλα. Φροντίστε όποιο θέμα έχει προκύψει ώστε να ξεμπλοκάρει. 

Η στάση σας είναι ήδη τρυφερή και χρειάζεται να τη διατηρήσετε. Φροντίστε πριν τον ύπνο να έχει μια ήρεμη ημέρα χωρίς εντάσεις, χωρίς αγχωτικές καταστάσεις. Μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου θα τη βοηθούσε. Ακούστε απαλή μουσική, ή διαβάστε μια όμορφη ιστορία πριν τον ύπνο. 

Είναι πολύ σημαντικό που είστε σταθερά διαθέσιμοι και την ηρεμείτε. Το μεγάλωμα και η συνειδητοποίηση πολλών πραγμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v