Πώς βοηθάμε το παιδί να περάσει απ’ την κούνια στο κρεβάτι: μια παιδίατρος εξηγεί

Πώς βοηθάμε το παιδί να περάσει απ’ την κούνια στο κρεβάτι: μια παιδίατρος εξηγεί

Τα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι γεμάτα από μεταβατικές περιόδους. Ειδικά στον ύπνο, κάθε λίγο και λιγάκι, συμβαίνει μια αλλαγή που το παιδί πρέπει να αποδεχτεί και εμείς να το βοηθήσουμε να το κάνει χωρίς να αναστατωθεί. Μια τέτοια είναι και η μετάβαση από την κούνια στο παιδικό κρεβατάκι για την οποία η παιδίατρος Λέιλα Ακάνλι λύνει όλες τις απορίες μας.

«Όταν το παιδί αρχίσει να σκαρφαλώνει στην κούνια, οι γονείς πρέπει να ετοιμάζονται για το πέρασμα στο κρεβατάκι», λέει η Δρ. Ακάνλι, παιδίατρος στο νοσοομείο Ascencion St. Vincent στην Ινδιανάπολη.

Σύμφωνα με τη γιατρό, αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ 18 μηνών και 3 ετών: «Είναι ένα μεγάλο βήμα και για το παιδί και για την οικογένεια ολόκληρη γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή, ενθάρρυνση και έμφαση στην ασφάλεια του παιδιού.»

Τονίζει, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση, αλλά να το πάμε αργά και να δώσουμε στο παιδί την αίσθηση ότι συμμετέχει στη διαδικασία.

«Δώστε στο παιδί την επιλογή του που θα κοιμηθεί αν δεν θέλει πια την κούνια», προτείνει, «κι αφήστε το να πάρει μαζί του ό,τι παιχνίδι ή αντικείμενο θέλει εκείνο να έχει δίπλα του όσο κοιμάται ή μέχρι να κοιμηθεί».

Πολύ σημαντικό για την Δρ. Ακάνλι είναι επίσης να μην συμπέσουν πολλές αλλαγές ή μεταβατικές περίοδοι μαζί. Για παράδειγμα, δεν είναι καλό να πάμε απ’ την κούνια στο κρεβάτι τον ίδιο καιρό που μαθαίνουμε στο παιδί να πηγαίνει τουαλέτα γιατί η μια διαδικασία μπορε;i να επηρεάσει την άλλη αρνητικά.

Ούτε να το κάνουμε όταν έχει ήδη έρθει στον κόσμο το αδερφάκι του. Η γιατρός συστήνει να πάμε το παιδί στο κρεβάτι 2-3 μήνες πριν τη γέννηση του δεύτερου παιδιού για να μην θεωρήσει ότι το καινούργιο παιδί ευθύνεται γι’ αυτήν την απότομη, όπως και να το κάνουμε, αλλαγή.

Από τη στιγμή που το παιδί θα αρχίσει να κοιμάται στο κρεβάτι, κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλειά του: χαμηλό ύψος, μπάρα ασφαλείας, όχι γωνίες, όχι κρεμαστά ράφια ή κάδρα πάνω απ’ το κρεβάτι, όχι πρίζες κοντά κλπ.

«Τα μαξιλάρια κάτω απ’ το κρεβάτι είναι τέλεια για μια ανεπιθύμητη νυχτερινή προσγείωση στο πάτωμα», λέει η Δρ. Ακάνλι.

«Προσοχή όμως», επισημαίνει στη συνέχεια, «μπορεί να αλλάζει το μέρος που κοιμάται το παιδί, αλλά η ρουτίνα του πρέπει να μείνει ως έχει για να μη διαταραχθεί η ποιότητα του ύπνου του».

«Δεν είναι εύκολη για ένα παιδί η μετάβαση απ’ την κούνια στο κρεβάτι», τονίζει η Δρ, Λέιλα, «γι’ αυτό, εάν το παιδί σας κοιμόταν πολύ καλά στην κούνια και στο κρεβάτι αρχίσει να αργεί ή να ξυπνάει μέσα στη νύχτα, μπορείτε να επιστρέψετε στην προηγούμενη κατάσταση και να ξαναδοκιμάσετε αργότερα, όταν νιώσετε ότι το παιδί είναι έτοιμο».

Πηγή: today.com

v