Μαμά παιδιού ΑΜΕΑ: ο γιος μου μού έμαθε να αγαπάω άνευ όρων

Μαμά παιδιού ΑΜΕΑ: ο γιος μου μού έμαθε να αγαπάω άνευ όρων

H Μαρία Τούβα είναι μια μαμά που μεγαλώνει ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί που ζει με εγκεφαλική παράλυση. Μοιράζεται πολλές οικογενειακές στιγμές, αλλά και σκέψεις της στα social media στηρίζοντας και προσφέροντας αισιοδοξία στους γονείς παιδιών με αναπηρία - και όχι μόνο!

Σε αυτή την ανάρτησή της μιλάει για τα σπουδαία μαθήματα ζωής που έχει πάρει απ' τον γιο της και καλεί τις μαμάδες να αναλογιστούν το δικό τους, προσωπικό «ταξίδι» με τα παιδιά τους και να μοιραστούν όλα όσα έμαθαν χάρη σ' αυτά:

«Η ανάπτυξη είναι ατελείωτη και η ζωή μας αλλάζει και μας αλλάζει πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Δεν ξεχνάω τον πόνο - πονάει με έναν ιδιαίτερο τρόπο όταν κοιτάζω τον γιο μου και επιτρέπω στον εαυτό μου για μια στιγμή μονάχα να σκεφτεί όλα όσα δεν θα μπορεί να είναι, όλα όσα δεν θα μπορεί να κάνει.

Κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να είναι άρρωστο, ανάπηρο ή τραυματισμένο με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν είναι μια εμπειρία που κάποιος περιμένει να έχει. Θα έλεγα πως είναι ένα ταξίδι που δεν είχες προγραμματίσει.

Οι οικογένειες που πρέπει να κάνουν τέτοια «ταξίδια» περνούν δύσκολα κάθε μέρα για πολλά χρόνια. Και όμως, νομίζω η πλειοψηφία των οικογενειών είναι σε θέση να βρουν τη δύναμη μέσα τους για να προσαρμοστούν και να χειριστούν το άγχος και τις προκλήσεις που μπορεί να συνοδεύσουν την ασθένεια ή την αναπηρία του παιδιού τους.

Αυτή η εμπειρία που δεν επέλεξα και λέω εμπειρία γιατί, κάθε «ταξίδι» σου προσφέρει την δική του εμπειρία, με έχει κάνει διαφορετική. Βλέπω τον κόσμο μέσα απο τα μάτια του Δημήτρη. Αλλάζω εγώ για εκείνον.

Μέσα απο αυτό το ταξίδι παίρνεις & το μάθημα του Σοφοκλή & του Σαίξπηρ που γράφανε - ότι κάποιος μεγαλώνει με τα βάσανα. Και αυτό το μάθημα είναι ένα δώρο απο τον Δήμητρη.

Έμαθα περισσότερα μετά τη γέννηση του Δημήτρη.

Μαθαίνεις υπομονή,

μαθαίνεις την αποδοχή,

μαθαίνεις πως τίποτα δεν είναι δεδομένο & πως όλα αλλάζουν μέσα σε ένα λεπτό,

μαθαίνεις να εκτιμάς την υγεία,

μαθαίνεις την ενσυναίσθηση,

συνειδητοποιείς ότι έκανες λάθος να κρίνεις και μαθαίνεις ότι υπάρχει ένα αληθινό πράγμα που λέγεται ''άνευ όρων αγάπη''

Εσύ τι μάθημα πήρες απο το δικό σου ταξίδι;»

Πηγή: Find your ability in your disability

v