0 13χρονος γιος μου θυμώνει συνέχεια και μας λέει ότι θέλει να πεθάνει

0 13χρονος γιος μου θυμώνει συνέχεια και μας λέει ότι θέλει να πεθάνει
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 13 ετών και έχει πολλές εκρήξεις θυμού. Ακόμα λέει συνεχώς πως βαριέται τη ζωή του και ότι θέλει να πεθάνει. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όλα τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας εκφράζονται με μια μεγαλύτερη ένταση και έναν περισσότερο δραματικό τρόπο. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται και δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα γλαφυροί με τα συναισθήματα τους και στην προσπάθεια τους να τα μεταφέρουν όπως τα αισθάνονται στους άλλους, συχνά υπερβάλλουν στον τρόπο τους, καθώς έτσι υπερβολικά βιώνουν όσα νιώθουν

Αυτό ταυτόχρονα δε σημαίνει ότι δεν αξιολογούμε πολύ προσεκτικά τα λεγόμενά τους και τη συμπεριφορά τους. Ακούτε λοιπόν με πολύ προσοχή τον γιο σας σε ό,τι σας μοιράζεται. Τον ακούτε, συζητάτε μαζί του και είστε κοντά του με όποιον τρόπο μπορείτε να είστε βοηθητική.

Η επιθυμία του ή όχι για ζωή είναι κάτι σημαντικό που σας λέει. Φαίνεται ότι είναι πολύ ζορισμένος και αναζητά να δώσει ένα προσωπικό νόημα στη ζωή. Συμβάλλετε σε αυτό. Δώστε του χώρο και χρόνο να μιλήσει με έναν ειδικό ψυχικής υγείας που εμπιστεύεστε ώστε αυτά τα ερωτήματα να οδηγηθούν σε λειτουργικές απαντήσεις. Μην αφήσετε τον χρόνο να λειτουργήσει εις βάρος σας. Καλό θα ήταν να κινητοποιηθείτε άμεσα.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v